ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ ΓΙΑ ORUC REIS: «ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΕΣΤΑΡΕΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ»

Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, την Παρασκευή, πιθανότατα λόγω των καιρικών συνθηκών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.

«Δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είχε συνεχή ενημέρωση και επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας. «Φυσικά έγινε και πλήρης ενημέρωση του πρωθυπουργού όταν ολοκληρώθηκε όλη αυτή η διαδικασία, το απόγευμα στις 6 ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «αυτό που εμείς βλέπουμε με βάση την πληροφορία από τους ανθρώπους που πήγαν εκεί, από τη φρεγάτα που έφθασε στο σημείο με όλα τα μέσα που έχει ο Ελληνικός Στρατός να ελέγξει την περιοχή μας, είδαμε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που οφείλεται μάλλον στις καιρικές συνθήκες. Από κει και πέρα εμείς παρακολουθούμε ψύχραιμα όλες αυτές τις εξελίξεις και αυτό που πρέπει να ξέρουν οι Έλληνες είναι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά θα πράξει αυτό που πρέπει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση». Και πρόσθεσε ότι «είναι φανερό από τον τρόπο που αντιδρούν όχι τώρα αλλά από χρόνια οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ότι δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει καταλαβαίνει την ετοιμότητά μας».

Επανέλαβε στη συνέχεια ότι: «Η Ελλάδα έχει στείλει το μήνυμα παντού ότι έχει ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται: δηλαδή το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό το μήνυμα το έχουν πάρει όλοι».

Παράλληλα, ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα σχετικά με την ύπαρξη σχεδίου προφυλάκισης πολιτικών προσώπων, υπενθύμισε ότι η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής συνεχίζει τις εργασίες της και πρόσθεσε ότι «αυτό που χαρακτηρίζεται ως βόμβα, έρχεται να συμπληρώσει άλλες βόμβες».

Χωρίς να υιοθετεί, όπως είπε, τις καταγγελίες, θύμισε ότι «παλαιότερα τρεις ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί είχαν κάνει καταγγελίες για ύπαρξη παρακράτους που μεθόδευε συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον δημοσιογράφων, επιχειρηματιών ή πολιτικών, προκειμένου να ελέγξει μια κατάσταση ώστε να εξοντώσει τελικά, αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ». Και τόνισε: «Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό, στο πλαίσιο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. Ο μήνας που ξεκίνησε σήμερα είναι κρίσιμος για να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής». Και κατέληξε: «Μετά θα σταθμίσουμε το αποτέλεσμα και θα δούμε πώς θα κινηθούμε».

Ερωτηθείς για τη νέα ρύθμιση χρεών σε 24 ή 48 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο, ο κ. Πέτσας είπε: «Έχουμε πει από την αρχή πως το βασικό ζήτημα που θα απασχολήσει την ελληνική οικονομία αυτά τα χρόνια δεν είναι πλέον το δημόσιο χρέος, αλλά το ιδιωτικό χρέος. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, από το βάρος επιλογών του παρελθόντος. Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται. Αλλά πολλοί ίσως νιώθουν ότι μπορεί να δουν τους άλλους να προχωρούν μπροστά κι αυτοί να μένουν κολλημένοι στην αφετηρία εξαιτίας του βάρους που έχουν από χρέη του παρελθόντος. Για αυτό, μετά τις 120 δόσεις, έχουμε την πάγια ρύθμιση με αρκετές δόσεις επίσης, για να επιμερίσουν το βάρος οι συμπολίτες μας κι έχουμε και το μεγάλο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να απελευθερωθούν οι τράπεζες από αυτό το μεγάλο βάρος, ο «Ηρακλής» να το σηκώσει, και να μπορέσουν οι τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους».

Σε ερώτηση για τα υπερπλεονάσματα και τον τρόπο που θα διατίθενται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Έχει πει ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο του Νοεμβρίου ότι τα καλά νέα θα ανακοινώνονται σταδιακά στους Έλληνες και τέτοια καλά νέα έρχονται όταν επιτυγχάνουμε τους στόχους και της ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς ώστε να υπάρχει η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης να είναι πιο γρήγορη και πιο έντονη. Σ’ αυτό το πλαίσιο πράγματι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020 αναμένονται καλά νέα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μιας μεγάλης μείωσης όπως έχουμε πει… Μια δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και από κει και πέρα θα δούμε πώς μπορούμε να απλώσουμε και τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και όποιο άλλο μέτρο χρειαστεί στην κατεύθυνση πάντα ελάφρυνσης του βάρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τη φορολογία και τις εισφορές και στήριξης των πιο αδύναμων από τους συμπολίτες μας έτσι ώστε να μη μείνει κανένας πίσω».

Όσον αφορά την πιλοτική εφαρμογή των φραγμάτων και τις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόσκληση σε όλους τους ανθρώπους ανά τη γη να έρθουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πάντα θα προσφέρει καταφύγιο στους κατατρεγμένους πρόσφυγες αλλά δεν μπορεί να θρέψει όλους τους παράτυπους οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι θέλουν να έρθουν στη χώρα μας. Επομένως έχουμε ως πρώτο βασικό άξονα της πολιτικής μας τη φύλαξη των συνόρων μας. Στο πλαίσιο της φύλαξης εντάσσεται και η πιλοτική εφαρμογή αυτού του σχεδίου να αναπτύξουμε σε κάποιο σημείο πλωτά φράγματα προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τα σύνορά μας. Αυτό συνδυάζεται με την προμήθεια των δέκα σκαφών που είναι ταχύπλοα και ικανά να επιχειρούν με ευέλικτο τρόπο στην περιοχή, μια χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Θαλάσσιας Επιτήρησης με τις θερμικές κάμερες και όλα τα υπόλοιπα που περιλαμβάνει όπως και με την ενίσχυση του προσωπικού στο Λιμενικό και στις ακριτικές περιοχές προκειμένου πράγματι να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί κάποιος μπορεί να έχει επί της αρχής αντίρρηση γι αυτό».

Τόνισε δε ότι εξετάζεται πιλοτικά το σχέδιο του πλωτού φράγματος σε τρεις άξονες: να είναι ασφαλές για τη ναυσιπλοΐα, ασφαλές για την αλιεία και να είναι δυνατόν ο έλεγχος να γίνεται με ασφάλεια. «Να σταματάμε κάποιον και να μην κινδυνεύει», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: liberal.gr