ΕΤΣΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ HILTON ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Είναι ένα από τα εμβληματικά τοπόσημα της ελληνικής πρωτεύουσας. Σηματοδότησε το θρίαμβο του ντιζάιν στα χρόνια της αθωότητας. Με αφορμή τα 100 χρόνια της αλυσίδας Hilton θυμόμαστε τα κλέη μιας άλλη εποχής και την Αθηναϊκή ιστορία του ξενοδοχείου.

Ας φανταστούμε λίγο το σκηνικό: είμαστε στον Απρίλιο του 1963. Μια εξόχως περίεργη χρονιά για την Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε πως σε λίγο θα γίνει το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και τα βελούδινα χρόνια της αθωότητας θα χαθούν ανεπιστρεπτί.

Υπάρχει μια κατάσταση αναμονής: για το πολιτικό σκηνικό που είναι ομιχλώδες, για την Κύπρο που οι Τούρκοι ετοιμάζονται να βάλουν το σιδερένιο χέρι τους στο χάρτη του νησιού και γενικώς τα πράγματα βαίνουν καλώς εναντίον της Ελλάδας.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στο εργοτάξιο του Hilton, 24/1/1959. Αρχείο Κ. Μεγαλοκονόμου, © Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη.

Κι όμως, την ίδια στιγμή η πρωτεύουσα λάμπει. Για να αποδειχθεί περίτρανα πως η ζωή έχει πάντα δύο όψεις. Η Αθήνα βιώνει κάτι σαν τη δική της belle epoque. Όπως έλεγε και ο Διονύσης Σαββόπουλος στην «Παράγκα», στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει/στα καφενεία μπιλιάρδο, καλαμπούρι και χαρτί. Οι μπουάτ γεμίζουν ασφυκτικά, τα θέατρα βρίσκονται σε άνθιση, οι κινηματογραφικές αίθουσες υποδέχονται το ελληνικό σταρ σίστεμ με τις τιμές που του αξίζει.

Gala, 22/4/1963. Ο Conrad Hilton και η αδερφή του χορεύουν το αγαπημένο του βαλς Varsoviana, όπως συνήθιζε να κάνει για γούρι σε όλα τα εγκαίνια των ξενοδοχείων του. © Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών.

Ανακαινίζονται τα σιντριβάνια της Ομόνοιας, η οδός Αθηνάς σφύζει από κόσμο, οι κοσμοπολίτες κάνουν περαντζάδα έξω από τη Μεγάλη Βρεταννία. Ακόμη και πρόβατα στους δρόμους των Αμπελοκήπων μπορείς να δεις. Μια φαντασμαγορία αλλότροπη. Και ξαφνικά, τον Απρίλιο του 1963, ένα νέο όνομα έρχεται να μπει στο στόμα των Αθηναίων: Χίλτον. Ακριβέστερα: Ξενοδοχείο Χίλτον.

Aπό αριστερά: ο Καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις, η Caroline Lee Radziwill, αδερφή της Jackie Kennedy και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, 22/4/1963 © Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών.

Είναι η χρονιά που ανοίγει τις πόρτες του το ξενοδοχείο που συν τω χρόνω θα γίνει ορόσημο για την πόλη, σημείο συνάντησης, εικαστικό στολίδι, πυρήνας γλεντιού και δόξας. Το Hilton Αθηνών σημάδεψε τον αστικό ιστό της σύγχρονης Αθήνας την περίοδο της ανοικοδόμησής της, συμμετείχε ενεργά στη ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας με τις δράσεις του, στράφηκε εξαρχής στην προβολή της ελληνικής σύγχρονης τέχνης και έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη περιοχή.

Ο Jean-Paul Belmondo και η Nicole Calfan, Φεβρουάριος 1971. Από τη Συνέντευξη Τύπου της ταινίας “Le Casse” («Οι ληστές») του Henri Verneuil, που σε μεγάλο μέρος γυρίστηκε στο Hilton Αθηνών © Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών.

Να σημειωθεί πως τούτο το πολυτελές ξενοδοχείο, και συνάμα πρωτόγνωρο για το μέγεθός του, ήταν το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε στην Ελλάδα, ενώ από αρχιτεκτονικής άποψης συνδύαζε την επιβλητική μεγαλοπρέπεια και  τη σύγχρονη αισθητική με την αρχαιοελληνική αρμονία.

Οι καλεσμένοι των εγκαινίων προσέρχονται στην αίθουσα χορού Τερψιχόρη. © Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών.

Το κτήριο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη και ήταν ανάμεσα στα κτήρια που καθόρισαν την αρχιτεκτονική των δεκαετιών του ’60  και του ‘70. Παρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, είχε έντονα ελληνικά στοιχεία, κυρίως χάρη στις μνημειώδεις εσώγλυφες συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη με την αρχαϊκή τους θεματολογία, αλλά και αρκετών στοιχείων από την επίπλωση και τη διακόσμησή του.

The Platters: συναυλία στην πισίνα του Hilton, Αύγουστος 1980 © Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο Conrad Hilton, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου». Για τη διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton, το αθηναϊκό αδελφάκι θα είναι πάντα μια ιδιαίτερη περίπτωση κι όχι ένας φτωχός συγγενής.

Όλα αυτά τα χρόνια, πλήθος προσωπικοτήτων παγκοσμίου φήμης έχει διαβεί το κατώφλι του Hilton Αθηνών. Παράλληλα, το εμβληματικό αυτό ξενοδοχείο εξελίχθηκε σε αγαπημένο στέκι και τόπο διασκέδασης των Αθηναίων.  Επιπλέον, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Hilton Αθηνών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης, μέσω των ιστορικών εκθέσεων της “Αίθουσας Τέχνης Αθηνών Χίλτον” την περίοδο 1963-1973.

Η Ella Fitzerald με τον Roman Otto Richenbacher, Γενικό Διευθυντή του Hilton, 1979 © Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών.

Την περίοδο 2001-2003, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το Hilton ανακαινίσθηκε ριζικά από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρη Μπουγαδέλη ενώ προστέθηκε και μια νέα πτέρυγα. Το 2004, αποτέλεσε την επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Αυτόν τον μήνα, η αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton κλείνει 100 χρόνια ζωής. Όλα ξεκίνησαν από ένα μόλις ξενοδοχείο στο Τέξας των Η.Π.Α και σήμερα μιλάμε για μια «οικογένεια» που αριθμεί  5.700 ξενοδοχεία σε 113 χώρες του κόσμου κι έχει φιλοξενήσει 3 δισ. επισκέπτες.

Ο Frank Sinatra με τον γιο του τότε Γενικού Διευθυντή του Hilton Αθηνών Jean Pierre Piquet, Ιούλιος 1971 © Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών.

Ο Conrad Hilton, ο άνθρωπος που έμελλε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στη σελίδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ήταν εκείνος που καθιέρωσε πρώτος την κατηγορία μονάδων φιλοξενίας για όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.

Οι πρωτιές του ομίλου είναι πολλές. Μεταξύ άλλων, πρώτα τα ξενοδοχεία Hilton εγκατέστησαν τηλεοράσεις στα δωμάτια και καθιέρωσαν την υπηρεσία room service. Το περίφημο κοκτέιλ piña colada ήταν έμπνευση του bartender του Hilton στο Puerto Rico (1954). Hilton ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που άνοιξε κοντά σε αεροδρόμιο (San Francisco Airport Hilton). Το όραμα του Conrad Hilton ήταν να γεμίσει τον κόσμο με το φως και τη ζεστασιά της φιλοξενίας. Η θαλπωρή, η ποιότητα των υπηρεσιών και η σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και η εξέλιξη και η προσαρμογή στις ανάγκες των ταξιδιωτών κάθε εποχής είναι αυτά που έχουν καταστήσει το όνομα Hilton συνώνυμο της φιλοξενίας και σταθερή επιλογή σημαντικών προσωπικοτήτων.

Η έκθεση φωτογραφίας διαρκεί έως τις 31/12/19 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Με αφορμή την επέτειο, το Hilton Aθηνών παρουσιάζει στο Aethrion Lounge μια ενδιαφέρουσα έκθεση, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και μουσειολόγου Κατερίνας Κοσκινά, που υπενθυμίζει, μέσα από φωτογραφικά τεκμήρια και στιγμιότυπα, την ιστορία της γέννησης και της ζωής του ξενοδοχείου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Το γνωστό Galaxy Bar, 1965 © Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών. Η έκθεση φωτογραφίας διαρκεί έως τις 31/12/19 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Παράλληλα, το Hilton Αθηνών για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να περιηγηθεί μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις στα έργα σύγχρονης τέχνης του ξενοδοχείου. Εκτός από τον Γιάννη Μόραλη και την Ελένη Βερναρδάκη, που από το 1963 άφησαν την καλλιτεχνική τους σφραγίδα, οι  Γιώργος Ζογγολόπουλος, Χρύσα, Γιώργος Λάππας, Αφροδίτη Λίττη, Παύλος και Θεόδωρος Στάμος είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους καλλιτέχνες, έργα των οποίων επιλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν στο ξενοδοχείο από την Κατερίνα Κοσκινά το 2003, έπειτα από την πλήρη ανακαίνισή του. Η ξενάγηση πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού και διαρκεί 1 ώρα (€22 κατ’ άτομο, περιλαμβάνεται ποτό και σνακ στο Aethrion).

Πηγή : Andro.gr