ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19 ΑΙΩΝΑ

H Αθήνα στα τέλη του 19oυ αιώνα διέθετε πολλά ξενοδοχεία, διαιρεμένα σε δύο κατηγορίες. Τα ξενοδοχεία για τον απλό λαό, κυρίως τους εκατοντάδες επαρχιώτες που επισκέπτονταν την πρωτεύουσα και βρίσκονταν γύρω από την πλατεία Ομονοίας, και τα πολυτελείας, που ήταν έξι και βρίσκονταν γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Πρώτο, βεβαίως κατατασσόταν το γνωστό ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας», ενώ δεύτερο ερχόταν το «Grand Hôtel d’ Angletterre» (Μέγα Ξενοδοχείον της Αγγλίας) με πρόσοψη επίσης προς την πλατεία Συντάγματος, στη συμβολή της με την οδό Ερμού. Στην απέναντι πλευρά, στη γωνία της πλατείας με την οδό Σταδίου, βρισκόταν το Grand Hotel ενώ στη συμβολή της με την οδό Φιλελλήνων το τέταρτο και μεγαλύτερο ξενοδοχείο, το «Hôtel des étrangers» (Ξενοδοχείο των Ξένων), με θέα προς τον Κήπο της Πλατείας Συντάγματος.

Με πρόσοψη προς την οδό Σταδίου, μπροστά από τα Ανάκτορα, βρισκόταν το πέμπτο ξενοδοχείο, το περίφημο για τα σκάνδαλα που «στέγασε» «Ηotel Minerva»… To έκτο από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, το «Hôtel d’ Athènes», βρισκόταν στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή.


Τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της πλατείας Ομονοίας, εκείνη την εποχή, ήταν τρία: Το «Hôtel de Marseille» (ξενοδοχείον Μασσαλίας), το Ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος» και το «Μπάγκειον». Τα ξενοδοχεία ήταν γνωστά και για τα εστιατόριά τους. Στην ωραία αίθουσα του ξενοδοχείου «Μινέρβα» ο επισκέπτης μπορούσε να πάρει το γεύμα του και να απολαύσει τα εγχώρια κρασιά, κυρίως, τα ονομαστά «Πλαγιές του Παρνασσού» και του Μαραθώνα.

Εστιατόρια ξενοδοχείων διαφημιζόμενα ήταν ακόμη εκείνο του ξενοδοχείου «Βικτώρια», στις αρχές της οδού Ερμού που θεωρείτο το παλαιότερο της Αττικής, καθώς και τoυ «Hôtel d’ Athènes», που είχε υψηλές τιμές και στο οποίο σύχναζαν πολλοί Γερμανοί. Επίσης ονομαστό ήταν και το εστιατόριο του «Saint George», το οποίο βρισκόταν στην οδό Σταδίου….

Πηγή: mixanitouxronou.gr