BILL GATES: ΤΑ 4 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σε εποχές έντονου στρες και αγωνίας, λίγα πράγματα μπορούν να μας να μας αποσυμφορήσουν και να μας χαλαρώσουν. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα καλό βιβλίο;

Αναμφίβολα, η πανδημία και το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ αποτελούν πηγές έντονου στρες για τους Αμερικανούς πολίτες -και όχι μόνο- οι οποίοι αναζητούν μικρές ανάσες χαλάρωσης.

Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει ο συνιδρυτής της Microsoft και ο διάσημος βιβλιοφάγος Μπιλ Γκέιτς.

Όπως αναφέρει το CNBC, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με τον πρύτανη της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Lloyd Minor, στις 21 Οκτωβρίου, ο Γκέιτς συνέστησε στους αναγνώστες τα παρακάτω βιβλία:

«The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness», της Michelle Alexander

«Υπάρχουν πολλά βιβλία που πραγματεύονται τις φυλετικές διακρίσεις που πιθανότατα θα έπρεπε να είχα διαβάσει στο παρελθόν», δήλωσε ο Γκέιτς. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από άνδρες της αστυνομίας στις 25 Μαΐου και οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν σ’ όλη τη χώρα ενάντια στη φυλετική αδικία, έστρεψαν πολλούς ανθρώπους στην αντιρατσιστική βιβλιογραφία», ανέφερε ο Γκέιτς.

Το βιβλίο, που γράφτηκε το 2010, αφορά τον ρατσισμό, το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και τις μαζικές φυλακίσεις. Ο Γκέιτς το πρότεινε για να «αναλογιστούμε πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι το δικαστικό σύστημα».

«Breath from Salt: A Deadly Genetic Disease, a New Era in Science, and the Patients and Families Who Changed Medicine Forever», της Bijal P. Trivedi

Ο Γκέιτς χαρακτήρισε αυτό το βιβλίο για τη γενετική νόσο της κυστικής ίνωσης «ένα εξαιρετικό παράδειγμα όπου λαμπροί ακαδημαϊκοί ερευνητές, μια εταιρεία και δωρητές ενώθηκαν για να επιτύχουν κάτι που δεν ήταν καν σαφές ότι θα μπορούσε να γίνει». Το νέο βιβλίο μη μυθοπλασίας περιγράφει την ανακάλυψη της ασθένειας και την ανάπτυξη των σχετικών θεραπειών, υπό το πρίσμα των ασθενών, των γιατρών και των φιλάνθρωπων.

«Το βιβλίο είναι κατάλληλο για να κατανοήσετε μια ασθένεια όπως αυτή», είπε ο Γκέιτς και συμπλήρωσε «Υπάρχουν πολλές υπέροχες ιστορίες σε αυτό».

«The Splendid and the Vile: A Saga of Churchill, Family, and Defiance During the Blitz», του Erik Larson

Ο Γκέιτς είπε στον Minor ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφερόταν στη δράση του Ουίστον Τσόρτσιλ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γκέιτς είχε ξαναναφέρει το ίδιο βιβλίο τον Ιούλιο, το οποίο εκδόθηκε τον Φεβρουάριο και περιγράφει την ιστορία του γνωστού ως «Blitz», δηλαδή της επίθεσης στη Βρετανία από τα αεροσκάφη της ναζιστικής Γερμανίας.

Το βιβλίο είναι επίκαιρο, καθώς αναφέρεται σε «έναν ηγέτη που ήταν υπό μεγάλη πίεση », είπε ο Γκέιτς. «Ακόμα κι αν αποκτήσουμε εμμονή με την πολιτική, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να διαβάσουμε καλογραμμένα βιβλία, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο».

«Ten Lessons for a Post-Pandemic World», του Fareed Zakaria

Ο Fareed Zakaria, συγγραφέας, αρθρογράφος και οικοδεσπότης του «Fareed Zakaria GPS» του CNN Worldwide, κυκλοφόρησε στις 6 Οκτωβρίου ένα βιβλίο σχετικά με το πώς η πανδημία Covid-19 άλλαξε τον κόσμο. «Είναι ένα πολύ υποσχόμενο βιβλίο», δήλωσε ο Γκέιτς.

Σε αυτό, ο Ζακαρία αναφέρει πως τα μαθήματα από την πανδημία θα γίνουν «μαθήματα» για τις κυβερνήσεις και τους άνθρωποι στο μέλλον. Μερικά παραδείγματα: «οι άνθρωποι πρέπει να ακούνε τους ειδικούς» και «η ανισότητα θα επιδεινωθεί».

Πηγή: newmoney.gr