ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ: ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΙΑΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για δώδεκα συνεχόμενα έτη, από το 1995 έως το 2007, δύο φορές πρωθυπουργός, τις περιόδους 1974-76 και 1986-1988 και δήμαρχος του Παρισίου από το 1977 μέχρι το 1995. Και σήμερα, ο Ζακ Σιράκ πέρασε στην ιστορία, καθώς απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών.

Η ζωή του υπήρξε συναρπαστική και έντονη. Ο ίδιος θεωρούνταν ασυγκράτητος -στα όρια του γκαφατζή- στις συζητήσεις του κατ’ ιδίαν, ενώ με στομφώδη τρόπο απευθυνόταν στους πολίτες της Γαλλίας. «Αγαπητοί μου συμπατριώτες», ήταν η προσφιλής του προσφώνηση.

Ο ευρωπαϊκός του προσανατολισμός ήταν δεδομένος, ενώ στήριξε τη δημιουργία ευρωπαϊκού συντάγματος, το οποίο και απέρριψαν στο δημοψήφισμα του 2005 οι Γάλλοι ψηφοφόροι. Επί των ημερών του, η Γαλλία μπήκε στην ευρωζώνη, ενώ ο ίδιος υπήρξε ο δεύτερος μακροβιότερος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μετά τον παγκόσμιο πόλεμο, μετά τον Φρανσουά Μιτεράν. Επίσης, μείωσε τη θητεία του Γάλλου προέδρου από τα επτά στα πέντε χρόνια.

Οι επικριτές του του καταλογίζουν γκάφες -δημόσιες ή κατ’ ιδίαν- ενώ του καταλόγιζαν ότι έπαιζε πολιτικά παιχνίδια, αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές του πεποιθήσεις. «Μαύρη σελίδα» στη ζωή του ήταν τα προβλήματα που είχε με τη δικαιοσύνη. Τον Δεκέμβριο του 2011 κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εμπιστοσύνης, παράνομη οικειοποίηση συμφερόντων. Σύμφωνα με τη γαλλική δικαιοσύνη, οι πράξεις έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχου του Παρισιού την περίοδο 1990 – 1995, και ενώ κατείχε τη θέση του ηγέτη του κόμματος RPR.

Στο σκοτάδι ο Πύργος του Άιφελ ως φόρος τιμής

Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι θα βυθιστεί στο σκοτάδι απόψε, σε μια πρωτοβουλία φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία.

Τα φώτα του εμβληματικού μνημείου της γαλλικής πρωτεύουσας θα σβήσουν στις 9 το βράδυ τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) και οι επισκέπτες θα πρέπει να αποχωρήσουν.

000_1C38RH

 

000_APP2000120688605

Οι φράσεις που έγραψαν στη συλλογική μνήμη

Χαρακτηριστικές είναι πολλές φράσεις που έχει πει σε δημόσιες δηλώσεις και ομιλίες του, όπως και σε ιδιωτικές συζητήσεις. Γνωστός και για τις γκάφες του, πολλές φορές δεν γλίτωσε τις φραστικές παρεκτροπές.

«Δεν τα λέω από ρατσισμό»

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Ζακ Σιράκ ανέφερε ότι πρόβλημα δεν είναι οι ξένοι αλλά το overdose. «Πώς θέλετε ο Γάλλος εργαζόμενος που εργάζεται μαζί με τη γυναίκα του και που μαζί κερδίζουν περί τα 15.000 φράγκα τον χρόνο και που βλέπει στο διπλανό σπίτι μία οικογένεια με έναν πατέρα με τρεις ή τέσσερις γυναίκες, και καμιά εικοσαριά παιδιά, και που κερδίζει 50.000 φράγκα από τα κοινωνικά επιδόματα, χωρίς φυσικά να δουλεύει! Εάν προσθέσετε σε αυτά τον θόρυβο, τη μυρωδιά, ε, ο Γάλλος εργαζόμενος γίνεται έξαλλος! Και δεν τα λέω αυτά από ρατσισμό», είπε σε δείπνο με μέλη του κόμματός του στις 19 Ιουνίου 1991.

«Η Γη και η ανθρωπότητα βρίσκονται σε κίνδυνο»

Ιδιαίτερα έχει προβληθεί η ομιλία του στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Σύνοδο Κορυφής για τη Γη, στις 2 Σεπτεμβρίου 2002. «Το σπίτι μας καίγεται και εμείς κοιτάζουμε αλλού. Η ακρωτηριασμένη, εξαντλητικά αξιοποιημένη Φύση δεν καταφέρνει να αναπλαστεί και εμείς αρνούμαστε να το παραδεχθούμε… Η Γη και η ανθρωπότητα βρίσκονται σε κίνδυνο και υπεύθυνοι είμαστε εμείς», είχε επισημάνει.

«Ευκαιρία να σιωπάσουν»

Από τα πυρά του δεν ξέφυγαν και οι χώρες τις ανατολικής Ευρώπης, που ως νέα μέλη της ΕΕ, το 2003 στήριξαν τις ΗΠΑ για το Ιράκ.

«Οι χώρες αυτές έχουν υπάρξει, ας το πούμε, όχι πολύ ευάγωγες και δεν έχουν μεγάλη συναίσθηση των κινδύνων που σημαίνει μία υπερβολικά γρήγορη σύνταξή τους πίσω από την αμερικανική θέση… Οι χώρες αυτές έχασαν μία καλή ευκαιρία να σωπάσουν», είχε πει.

«Τι άλλο θέλει αυτή η νοικοκυρά»

Σημαντική γκάφα ήταν η φράση του κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, τον Φεβρουάριο του 1988. Το μικρόφωνό του ήταν ανοικτό. Όμως ο ίδιος το αγνοεί και τα βάζει με την Μάργκαρετ Θάτσερ;»

«Τι άλλο θέλει αυτή η νοικοκυρά; Τ’ αρ..δια μου στο πιάτο;» είχε πει.

Ο εκτελών… Σαρκοζί

Πάντως από τα πυρά του δεν ξέφυγε ο Νικολά Σαρκοζί.

«Εγώ αποφασίζω, αυτός εκτελεί», είπε το 2004, επαναφέροντας στην τάξη τον υπουργό Οικονομικών.

Αντίθετα, το 2011, που ο Σαρκοζί έδινε μάχη για δεύτερη θητεία, του προκάλεσε άλλη ζημιά. «Μπορώ να πω ότι θα ψήφιζα Ολάντ!», είχε πει, αν και το περιβάλλον του είχε μιλήσει για «κορεζιανό χιούμορ».

000_APP2002100571556

 

000_APP2002043093353

Μεγάλος γόης με αδυναμία στις γυναίκες δημοσιογράφους

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ήταν μεγάλος γόης με μακρά λίστα κατακτήσεων.

Η σύζυγός του Μπερναντέτ γνώριζε τα παραστρατήματά του, όμως τα παράβλεπε «γιατί είχε παιδιά», όπως υποστηρίζουν φίλοι του ζευγαριού.

Τα «άπλυτα» του Ζακ Σιράκ έβγαλε στη φόρα το βιβλίο των δημοσιογράφων Κρ. Ντελουάρ και Κρ. Ντιμπουά, υπό τον τίτλο:« Sexus Politicus» που κυκλοφόρησε το 2006.

Περιληπτικά, στον κατάλογο με τις ερωμένες του Σιράκ συμπεριλαμβάνονται: η Ελίζαμπεθ Φρίντριχ, δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου AFP στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Oταν τηλεφωνούσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, το κωδικό όνομα ήταν «Κύριος Νικολά». Συνήθιζε να τις κάνει δώρα κολιέ μεγάλης αξίας.

Στη ζωή του πρώην προέδρου της Γαλλίας υπήρχε και μία μυστηριώδης δημοσιογράφος της «Figaro». Το όνομά της δεν αποκαλύπτεται ωστόσο, για χάρη της ο Σιράκ φέρεται να ήταν έτοιμος να σαμποτάρει την πολιτική του καριέρα και της αφιερωθεί ολοκληρωτικά. Το 1974, η εν λόγω δημοσιογράφος ανέλαβε να κάνει ένα πορτρέτο του Σιράκ. Τον ακολούθησε σε επίσημο ταξίδι του στη Ρουμανία κι εκεί ξεκίνησε η σχέση τους: δώρα, μυστικά ραντεβού, φλογερά γράμματα. Ο Σιράκ φαίνεται ότι εξασφάλισε ένα διαμέρισμα στην ερωμένη του και δεν δίστασε να της ανακοινώσει ότι σκόπευε να χωρίσει την σύζυγό του Μπερναντέτ. Το 1976, μετά από πιέσεις, τηλεφώνησε στην ερωμένη του για να της πει τα δυσάρεστα: «Τελείωσε. Μου απαγορεύουν να σε ξαναδώ». Λέγεται ότι η δημοσιογράφος έπαθε κατάθλιψη και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

Πηγή: protothema.gr