VOLKSWAGEN ID.4

Η μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για την αυτοκινητοβιομηχανία να επανεξετάσει πολλές από τις προτεραιότητές της. Και η VW δείχνει έτοιμη να αλλάξει την ατζέντα των αυτοκινήτων του μέλλοντος, όχι μόνο σε ότι έχει να κάνει με το ηλεκτρικό τους υπόβαθρο αλλά και με την σχεδίασή τους.

Η κατάργηση των συμβατικών κινητήρων δίνει μία μεγάλη ευχέρεια κινήσεων στους σχεδιαστές, την οποία η VW εκμεταλλεύεται στο έπακρο στο νέο ID.4. Ελευθερία που αφορά όχι μόνο το αμάξωμα αλλά και το σαλόνι, εκεί που τα μικρότερα σε μέγεθος ηλεκτρικά υποσυστήματα επιτρέπουν την μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων και την δημιουργία ενός νέου τύπου σαλονιού που αναδεικνύει την άνεση και την ευχάριστη διάσταση του ταξιδιού.

Αυτή την feel good αύρα τόνισαν όσο γινόταν περισσότερο οι σχεδιαστές της VW στο νέοID.4. Το εσωτερικό του χαρακτηρίζεται από τους άφθονους χώρους, τον κομψό φωτισμό, το ξεκάθαρο μινιμαλιστικό design, τα νέα όμορφα υλικά με ανακυκλώσιμα υλικά και την σφραγίδα της αειφορίας. Και πάνω από όλα διακρίνεται για τους τεράστιους χώρους που προσφέρει, οι οποίοι αντιστοιχούν σε μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας.

Το πρώτο παγκόσμιο ηλεκτρικό της VW έχει ένα σαλόνι το οποίο επιδεικνύει ένα νέο χαρακτήρα, επειδή το μικρών διαστάσεων ηλεκτροκινητήριο σύστημα εξασφαλίζει μεγάλη ευρυχωρία. Το σύνθημα των σχεδιαστών της εταιρίας ήταν “ελευθερία στο εξωτερικό, ελεύθεροι χώροι στο εσωτερικό”. Και είναι αλήθεια ότι το ID.4 φέρνει μια νέα αίσθηση ευρυχωρίας στην κατηγορία του χάρη στην ΜΕΒ, την αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση, της VW.

Η είσοδος στο όχημα είναι από μόνη της μια ευχάριστη και άνετη διαδικασία. Οι χειρολαβές στις πόρτες του ID.4 βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το αμάξωμα και διαθέτουν αυτόματο ξεκλείδωμα. Ο οδηγός και οι επιβάτες έχουν πρόσβαση στο όχημα μέσω μεγάλων ανοιγμάτων θυρών και επωφελούνται από ψηλά τοποθετημένα καθίσματα, ενώ η πίσω σειρά τους προσφέρει τόσο χώρο όσο ένα συμβατικό SUV στην επόμενη υψηλότερη κατηγορία. Παραπάνω από εντυπωσιακά άφθονοι και οι χώροι για τις αποσκευές – 543 λίτρα με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση!

Ο εσωτερικός σχεδιασμός του ID.4 υπογραμμίζει την αίσθηση ευρυχωρίας: όπως και στον εξωτερικό σχεδιασμό, οι επιφάνειες ρέουν και οι γραμμές είναι απαλές αλλά ξεκάθαρες, χωρίς να είναι φλύαρες. Ο πίνακας ταμπλό φαίνεται να αιωρείται, καθώς δεν συνδέεται με την κεντρική κονσόλα, η οποία έχει σχεδιαστεί ως ανεξάρτητο στοιχείο. Μια προαιρετική, μεγάλη γυάλινη πανοραμική ηλιοροφή με κλίση, προσφέρει απεριόριστη θέα στον ουρανό.

Καθώς πέφτει το σκοτάδι, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός μπορεί να ρυθμιστεί σε φάσμα 30 χρωμάτων, για να ορίζει εντυπωσιακές σχεδιαστικές γραμμές και λειτουργίες στο εσωτερικό του οχήματος. Ολόκληρο το concept των οθονών και ο τρόπος λειτουργίας έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη λογική συνέχεια του χειρισμού, η διαισθητική λειτουργικότητα του ID.4 φέρνει μια νέα, ηλεκτρική ευκολία στην κατηγορία των compact SUV.

Το ID. Light είναι μια νέα δυνατότητα σε όλα τα ID. μοντέλα – μια λεπτή λωρίδα κάτω από το παρμπρίζ. Υποστηρίζει τον οδηγό σε πολλές καταστάσεις, με διαισθητικά εφέ φωτισμού σε διαφορετικά χρώματα. Ως αποτέλεσμα, το ID. Light επισημαίνει στον οδηγό ότι το κινητήριο σύστημα του οχήματος είναι ενεργό και ότι το αυτοκίνητο έχει ξεκλειδωθεί ή κλειδωθεί.

Παρέχει τις πληροφορίες που προέρχονται από το σύστημα υποβοήθησης του οδηγού και το σύστημα πλοήγησης ενώ παρέχει οπτική προειδοποίηση φρεναρίσματος και σήμα για εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις. Σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης, το ID. Light βοηθά στην άνετη κίνηση στην κυκλοφορία: αναβοσβήνοντας συνιστά αλλαγή λωρίδας και μπορεί επίσης να προειδοποιήσει τον οδηγό εάν το ID.4 βρίσκεται σε λάθος λωρίδα.

Τα μπροστινά καθίσματα στο ID.4είναι σπορ και άνετα ταυτόχρονα, σε κάποιες εκδόσεις φέρουν τη σφραγίδα έγκρισης από τη Γερμανική Εκστρατεία για Υγιέστερες Πλάτες (AGR). Διαθέτουν διάφορες επιλογές ηλεκτρικής ρύθμισης, ενώ τα πλαϊνά οσφυϊκά στηρίγματα έχουν ενσωματωμένη λειτουργία μασάζ. Σε κάποιες εκδόσεις τα καλύμματα καθισμάτων είναι κατασκευασμένα από υλικά μη ζωικής προέλευσης καθώς χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό δερματίνης και ArtVelours – ένα υλικό από μικροΐνες που αποτελείται από περίπου 20% ανακυκλωμένα μπουκάλια PET.

Στο εσωτερικό του ID.4 κυριαρχούν ήρεμα, εκλεπτυσμένα χρώματα. Το τιμόνι, η κολόνα τιμονιού, τα περιβλήματα των οθονών και οι πίνακες ελέγχου στις πόρτες έρχονται σε απόχρωση Piano Black ή Electric White. Τα φωτεινά χρώματα προσθέτουν μια φουτουριστική αίσθηση σε όλο το εσωτερικό του οχήματος και υπογραμμίζουν την ξεκάθαρη σχεδίασή του.

To ID.4 εφοδιάζεται με μία πληθώρα συστημάτων για την υποβοήθηση του οδηγού και μάλιστα από τον βασικό του εξοπλισμό. Υπάρχουν συστήματα όπως τα Lane Assist, Autonomous Emergency Braking Front Assist, συμπεριλαμβανομένης υποστήριξης για αντίθετα ερχόμενο όχημα, καθώς και Adaptive Cruise Control (ACC) με “Stop & go” λειτουργία και περιορισμό ταχύτητας.

Διαθέσιμo είναι επίσης το Travel Assist, που ελέγχει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και διατηρεί το όχημα στη μέση της λωρίδας του. Για να διατηρηθεί αυτή η λειτουργία, το μόνο που πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να αγγίζει απαλά το ευαίσθητο στην αφή τιμόνι. Όταν ο οδηγός αλλάζει λωρίδα, το Side Assist ενημερώνει με προειδοποίηση σε επικίνδυνες καταστάσεις. Τέλος, το Emergency Assist θα σταματήσει με ασφάλεια το ID.4 εάν ο οδηγός δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει το όχημα.

Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με μία εξαιρετική τιμή για την βασική αλλά ιδιαίτερα πλούσια εξοπλισμένη έκδοση. Το ID.4 Pure, με ισχύ 149 PS (109 kW), με προτεινόμενη λιανική τιμή 39.500 € (ΧΩΡΙΣ την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά») αναδεικνύεται σε μία κορυφαία επιλογή για όσους θέλουν να μεταβούν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Και μάλιστα με ένα πολύ μοντέρνο αισθητικά SUV το οποίο διαθέτει ένα πολύ ξεχωριστό σαλόνι και μία αίσθηση πολυτέλειας και άνεσης που αντιστοιχεί σε πολύ ακριβότερα αυτοκίνητα.

Πηγή: newsauto.gr