ΤΑ TOP ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ ΤΟ 2022

Συζητήθηκαν με το που άνοιξαν. Ήταν συγκυριακό; Αξίζουν τα επαινετικά σχόλια που τα συνοδεύουν; Επιλέξαμε τα TOP εστιατόρια που άνοιξαν μέσα στο 2022.

Η χρονιά που πριν από λίγες ημέρες μας άφησε, είχε πράγματι γαστρονομικό ενδιαφέρον. Όχι μόνο επειδή η εστίαση μετά από δύο χρόνια, έμεινε 365 ημέρες ανοιχτή, ούτε επειδή ο οδηγός Michelin, επιτέλους, έκανε μια πιο σοβαρή δουλειά στην Αθήνα αλλά διότι και πολλά καινούργια μαγαζιά άνοιξαν και υπήρχε μια ωραία κινητικότητα στις κουζίνες. Έτσι, λοιπόν, φέτος βγήκαμε περισσότερο. Γυρίσαμε αρκετά, εγώ τουλάχιστον είχα τη χαρά να δοκιμάσω πολλά στέκια, και κάνοντας τον απολογισμό του χρόνου, ως είθισται, μπορώ να πω ότι βάζω θετικό πρόσημο στο γευστικό ’22. Ας δούμε όσα ξεχώρισαν.

La Meat Maison Kifissia

Πρώτο και καλύτερο το La Meat Maison, το οποίο άνοιξε το καλοκαίρι στην Κηφισιά. Όχι, δεν μιλάμε για το περίφημο butcher shop της Νέας Σμύρνης, ούτε για το αντίστοιχο της Μυκόνου, αλλά για ένα εξαιρετικό κρεοφαγικό εστιατόριο που συστεγάζεται με το ομώνυμο νέο high end κρεοπωλείο των βορείων προαστίων. Φτάνοντας στο νέο κατάστημα, διασχίζεις έναν κομψό εσωτερικό κήπο με όμορφα στρωμένα τραπέζια. Στο εσωτερικό, η walk-in κάβα, τα κατάφορτα ράφια με deli λιχουδιές και το κρεοπωλείο με τις πιο premium κοπές εν Ελλάδι δεν είναι παρά το πρελούδιο για την ανοικτή κουζίνα. Εκεί, οι σεφ ψήνουν στην εντέλεια τα κρέατα που εσείς επιλέγετε, λίγα εκατοστά από τη μύτη σας, χωρίς κανέναν κίνδυνο να μυρίζουν τα ρούχα σας χάρη στο πρωτοποριακό σύστημα εξαερισμού.

Μην αρκεστείτε στο επικό burger το οποίο ανακηρύξαμε το καλύτερο της Αθήνας. Δοκιμάστε εκλεκτό καρπάτσιο, πικάντικα tacos με χοιρινό, flatbread με gorgonzola και olive fed μοσχάρι, Wagyu Olive fed φιλέτα, Black Angus Creekstone ribeye και τα συνοδευτικά τους όπως πατάτες τηγανητές, chimichurri sauce και το ωραιότερο ψητό κουνουπίδι με σάλτσα ταχίνι. Προπαντός απολαύστε την γνησίως φιλική υποδοχή από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν.

//La Meat Maison, Χαριλάου Τρικούπη 92 και Αλαμάνας 1, Κηφισιά, Τηλ. 210808 7372.

Tsiftis gastrokoutouki

Ξεκινώντας την γευστική ανασκόπηση στα καινούργια εστιατόρια, που άνοιξαν μέσα στο 2022 και τράβηξαν το ενδιαφέρον, θα αναφερθώ στον Tsiftis gastrokoutouki, στα Ιλίσια. Πίσω από την κουζίνα του κρύβεται ο Κρητικός σεφ Σήφης Μανουσέλης, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα με ένα απλό, γευστικό και πολύ ενδιαφέρον concept. Ο Tsiftis είναι κάτι μεταξύ εστιατορίου, μοντέρνας ταβέρνας, σύγχρονου κουτουκιού και bistro. Ακούγεται μπερδεμένο αλλά τελικά δεν είναι. Αυτή άλλωστε είναι και η νέα τάση που επικρατεί στο χώρο στης εστίασης γενικά.

Ο κατάλογος του αποτελείται από 10 με 15 πιάτα, που αλλάζουν πολύ συχνά, ανάλογα με τις πρώτες ύλες που καθημερινά προμηθεύονται από επιλεγμένους μικρούς παραγωγούς. Τα πιάτα του ακολουθούν τη λογική του «όλα για τη μέση», παρότι το μέγεθός τους δεν είναι απαγορευτικό για να τα πάρει κανείς και ως ατομικές μερίδες. Από αυτά που δοκίμασα δεν μπορώ να μην σας αναφέρω τα φοβερά αρνίσια παϊδάκια που ακόμα έχω την γεύση τους στο στόμα μου αλλά και εκείνον τον κόκορα παστιτσάδα με σκιουφιχτά ζυμαρικά και ιθακίσιο τυρί Λαζαρέτο. //Μιχαλακοπούλου, Σεβαστείας, Ιλίσια, τηλ. 2107754246.

Marbella

To Marbella στο Παγκράτι ήταν επίσης μια ευχάριστη έκπληξη. Πρόκειται για ένα gastro bar, την κουζίνα του οποίου έχει αναλάβει η Ερασμία Μπαλάσκα. Μια νεαρή σεφ, που ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα πιάτα και η μαγειρική φιλοσοφία της φανερώνουν τις γευστικές μνήμες από τα παιδικά της χρόνια και τις εικόνες που μάζεψε από τα οικογενειακά μαγειρέματα.

Δηλαδή όλα εκείνα που την ώθησαν να ασχοληθεί – και καλώς έκανε – με την κουζίνα. Και αυτό που θαυμάζω σε εκείνη είναι ότι δεν απαρνείται την ελληνική μαγειρική παράδοση, αλλά ούτε και την αντιγράφει. Την πάει ένα βήμα παρακάτω χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές, αλλά και την δική της φίνα ματιά. Και αυτό φαίνεται σε όλα τα πιάτα της όπως για παράδειγμα τα κεφτεδάκια με την γλυκοφάγωτη σάλτσα από κρέμα μασκαρπόνε και μαρμελάδα ντομάτας ή τα ντολμαδάκια από κινέζικο λάχανο που είναι γεμιστά με λαβράκι.

//Ιβύκου 8, Παγκράτι, τηλ. 2121072157.

Il Capitano

Συνεχίζοντας, θα αναφερθώ πάλι σε ένα «μπερδεμένο» στέκι που προσωπικά το κατατάσσω στην κατηγορία των μεζεδοπωλείων, όμως αυτό αυτοπροσδιορίζεται ως osteria – κουτούκι. Μιλώ για το Il Capitano του Αρτέμη Παπαδόπουλου (γνωστός μας από τον διάσημο φούρνου του Τάκη και την spitzeria Drupes στου Μακρυγιάννη).

Ο Αρτέμης, λοιπόν, πήρε το παλιό καφενείο όπου σύχναζε ο πατέρας του και έστησε έναν ατμοσφαιρικό χώρο όπου οι ελληνικοί μεζέδες μπλέκονται με τους ιταλικούς και την pasta. Έτσι, αφράτοι και καλοτηγανισμένοι κεφτέδες –οι αδυναμίες δεν κρύβονται– που ο κιμάς τους κόβεται στο χέρι και όχι στην μηχανή, μπαίνουν δίπλα σε Coniglio in umido έτσι όπως ονομάζουν στη Βόρεια Ιταλία το κουνέλι γιαχνί. Ξεχωρίζουν και τα spaghetti alla carbonara που έρχονται σε μερίδα μεζέ και είναι πολύ νόστιμα. //Βεΐκου 107, τηλ. 2109245645, Koυκάκι.

Pharaoh

Μπορεί να άνοιξε πρόσφατα, λίγες μέρες πριν φύγει το ’22, όμως έγινε αμέσως το talk of the town. Βρίσκεται σε μια περιοχή που μάλλον λίγοι θα «στοιχημάτιζαν» σε αυτή, στις παρυφές των Εξαρχείων, προς τα Χαυτεία. Ο χώρος του είναι τρυφερά βιομηχανικός, με γυμνές τσιμεντένιες κολώνες, μωσαϊκό στο πάτωμα, μαρμάρινα τραπέζια, μεγάλες τζαμαρίες, και μια μεταλλική μεγάλη μπάρα που ενώνεται με την ανοιχτή κουζίνα.

Εκεί ο Κρητικός σεφ Μανώλης Παπουτσάκης παίζει με τη φωτιά και μαγειρεύει με αυτή απλά, νόστιμα πιάτα που βασίζονται στα εποχιακά υλικά -για αυτό το μενού αλλάζει καθημερινά- και «ζεσταίνουν την ψυχή». Όπως για παράδειγμα το κουνέλι λεμονοριγανάτο, το κουνουπίδι με ξινόχοντρο τραχανά, αλλά και οι «φτωχοί» λαχανοντολμάδες και το κοκκινιστό μοσχαράκι με χυλοπίτες. Το Pharaoh όμως δεν είναι μόνο εστιατόριο, θα μπορούσα να πω ότι είναι και σοβαρότατο wine bar με μια μεγάλη ποικιλία από φυσικά, ελληνικά κρασιά. Στα συν οι προσεγμένες μουσικές -από βινύλιο και μόνο. Η κράτηση φυσικά είναι απαραίτητη (και καλή τύχη…).

//Σολωμού 54, Αθήνα, τηλ. 2103808412.

Seeds

Άνοιξε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, εκεί όπου παλιά βρισκόταν το CTC. Στην κουζίνα του συναντούμε τον Δήμο Σαμουράκη, ο οποίος παρουσιάζει μια μοντέρνα κουζίνα με απρόσμενους δημιουργικούς συνδυασμούς με αρκετό ενδιαφέρον και πολλή νοστιμιά.

Εκτός από το a la carte menu, υπάρχουν τρία μενού γευσιγνωσίας και ένα vegan, που δίνουν την πλήρη εικόνα των μαγειρικών ικανοτήτων του σεφ. Μπορεί να είναι λίγο τσιμπημένο στις τιμές του (έτσι είναι το fine dinning) όμως έχω να πω ότι αξίζει τα λεφτά του για τα πιάτα που προσφέρει όπως για παράδειγμα, το κουκουνάρι, φτιαγμένο από κολοκυθόσπουρους, και γεμιστό με πατέ κολοκύθας με μαρμελάδα μπέικον και τρούφα. Ακόμα θυμάμαι την πυκνή γεύση του.

//Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Ιλίσια, τηλ. 210 7235116.

Διαβάστε περισσότερα στο Andro.gr