ΣΥΝΘΙΑ ΣΑΠΙΚΑ: «Η ΕΚΛΟΓΗ TRUMP ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ»

Είναι από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ3, που ξεχώρισα αμέσως τόσο για την διεισδυτική προσέγγιση που κάνει στα θέματα όσο και για την άμεση και σωστή ενημέρωση που παρέχει στο τηλεοπτικό κοινό της συμπρωτεύουσας. Η Σύνθια Σάπικα, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, δεν διστάζει να κρίνει, να αναλάβει πρωτοβουλίες αλλά και να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Είναι σημαντικό, στο επάγγελμα που λέγεται δημοσιογραφία να συνδυάζεις αντικειμενικότητα και ποιότητα. Η συγκεκριμένη το πέτυχε από την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτό.

Τελικά θα βγούμε από τα μνημόνια; Υπάρχει ελπίδα ή θα είμαστε στο «ίδιο έργο θεατές», όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια;

Ο στόχος για 3,5% πλεονάσματα σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί είναι βέβαιο, πως δεν θα επιτευχθεί. Χρειάζεται άλλο μείγμα, δημοσιονομικής πολιτικής. Περισσότερος δημοσιονομικός αέρας, ώθηση στην επιχειρηματικότητα, με μείωση της γραφειοκρατίας και φυσικά, μείωση των κρατικών δαπανών. Με ένα τέτοιο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, η ανάπτυξη δεν θα είναι άπιαστο όνειρο και  μία έξοδος από τα προγράμματα είναι εφικτή.

Θα ήθελα να μου σχολιάσεις τις τελευταίες εξελίξεις στον Τύπο γενικότερα και στα έντυπα που κλείνουν.

Η κρίση δυστυχώς έπληξε ιδιαίτερα τον δημοσιογραφικό κλάδο. Υπήρξα κι εγώ επί πολλά χρόνια θύμα της και παρέμεινα στην ανεργία, επειδή αρνήθηκα να μείνουν απλήρωτοι οι συνεργάτες μου, στο περιοδικό που διεύθυνα.

Σε φοβίζει η εκλογή του Trump στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ;

Αρχικά με φοβίζει το γεγονός ότι ολόκληρες οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέδειξαν μόνο τους εξής δύο υποψηφίους: την Κλίντον και τον Τράμπ, εκ των οποίων σαφώς προτιμούσα την Κλίντον.

Η εκλογή Τράμπ είναι σημάδι των καιρών, αποδεικνύει ότι σε εποχές ένδειας, ο λαϊκισμός κυριαρχεί και οι μάζες, παραπλανούνται ευκολότερα. Ο Τραμπ εκμεταλλεύτηκε τα social media και εκλέχτηκε υποσχόμενος μία κλειστοφοβική, εσωστρεφή Αμερική. Είμαι ωστόσο αισιόδοξη, ότι στην Αμερική υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να μην μπορεί να αυθαιρετεί. Ωστόσο ο αποκλεισμός του CNN και των New York Times, από το δημοσιογραφικό προεδρικό briefing, προβληματίζει έντονα και ανοίγει το δρόμο για την φίμωση του τύπου. Ας ευχηθούμε ο Τράμπ να εδραιωθεί και στην πλειοψηφία των Αμερικανών ψηφοφόρων, ως ένα πολιτικό καρτούν, μία άστοχη προεδρική παρένθεση, που θα λειτουργήσει ως παράδειγμα προς αποφυγή.

IMG_1771

Tι θα ήθελες να αλλάξεις στην Θεσσαλονίκη άμεσα;

Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, ανακύκλωση, εθελοντισμός για την προστασία της πόλης και των μνημείων της θα ήταν οι άμεσες προτεραιότητες μου. Πολύ συχνά, κυκλοφορώ με γάντια και μαζεύω τα σκουπίδια της πόλης. Ναι, ο δημόσιος χώρος, είναι ευθύνη όλων μας αλλά και ο Δήμος πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Η Θεσσαλονίκη, είναι μία πανέμορφη πόλη, γεμάτη κρυμμένα μυστικά και ευκαιρίες. Η Νέα Παραλία, είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς αντιλαμβανόμαστε, τις ευθύνες μας ως πολίτες για το δημόσιο χώρο. Οι φίλοι της νέας παραλίας, φροντίζουν για τη συντήρηση της. Ντρέπομαι που οι τουρίστες, αντικρίζουν τα σκουπίδια μας και τις μαγκιές των θυμωμένων εφήβων πάνω στα μάρμαρα και τις αρχαιότητες. Αν τώρα θέλουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη, θα επιτάχυνα την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ , τα έργα για το Ελληνικό και θα έλυνα την δύσκολη εξίσωση του ΟΑΣΘ.

Όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος πως περνάς;

Η πολιτική , οι φίλοι μου, εθελοντισμός, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και όχι μόνο, live jazz, πολύ διάβασμα, χορός (μαθαίνω  tango), και φυσικά πάνω από όλα τα παιδιά μου.

 

8
8