ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ GUCCI ΜΕ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ»

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην επιστροφή της κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρώπη – Οι συνέργειες ανάπτυξης δικτύων παραγωγής ποιοτικών και βιώσιμων ενδυμάτων στην Ευρώπη και η «απόβαση» μεγάλων brand στη χώρα μας.

Ο διεθνής οίκος μόδας Gucci βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο κλωστήρια στην Ελλάδα για την έναρξη μίας συνεργασίας προμήθειας νημάτων υψηλής ποιότητας. Όπως γίνεται γνωστό στο newmoney, τα νήματα θα μεταφέρονται σε πλεκτήρια και υφαντήρια στη Γερμανία για την παραγωγή των υφασμάτων, που στη συνέχεια θα κόβονται και θα ράβονται σε εργοστάσια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργώντας μία σειρά ενδυμάτων υψηλής ραπτικής, που θα απευθύνεται κυρίως στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Το πρότζεκτ είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA) για την επιστροφή μέρους της παραγωγής ενδυμάτων στην Ευρώπη. Προβλέπει ότι μεγάλα brands θα προμηθεύονται βαμβάκι από Ευρωπαίους παραγωγούς, θα το μεταποιούν και θα ράβουν μέρος των κολεξιόν τους σε ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ιχνηλατούν την παραγωγή έως την πρώτη ύλη και να διαπιστώνουν ότι ακολουθούνται μέθοδοι αειφορίας και βιωσιμότητας.

Η προσπάθεια βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο. Φέτος έφερε εκπροσώπους από τις εταιρείες Louis Vuitton Group, Diesel, Intercot, Tedijos Royo, Seidensticker, Vogue Hellas, Orsalia Parthenis και Konstantinos Tsigaros σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Τρίκαλα Ημαθίας και Φάρσαλα, όπου ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία EUCOTTON και για την πλατφόρμα ιχνηλασιμότητας που έχει αναπτύξει, ώστε να πιστοποιείται η χρήση ευρωπαϊκών αειφόρων πρώτων υλών και αειφόρων διαδικασιών παραγωγής μέχρι το τελικό προϊόν. 

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φέρουμε αλλαγή» είπε στο newmoney o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος«Στην παρούσα φάση, μόλις το 10% της ευρωπαϊκής παραγωγής μεταποιείται εδώ στην Ευρώπη. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε την τοπική αλυσίδα αξίας και να δημιουργήσουμε ένα branding για τα προϊόντα, προς όφελος του τελικού καταναλωτή. Το όραμά μας είναι να δημιουργηθεί μια υπεραξία, την οποία θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει ο τελικός καταναλωτής και να της δώσει το τίμημα που της αξίζει. Αυτή η υπεραξία θα μετακυλίεται στους παραγωγούς και στο σύνολο της αλυσίδας μεταποίησης, με αποτέλεσμα η προστιθέμενη αξία να μένει εντός των ευρωπαϊκών τειχών.»

Στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού παράγει το 80% του ευρωπαϊκού βαμβακιού (το υπόλοιπο 20% παράγεται στην Ισπανία), ενώ είναι και ο όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας βαμβακιού στον κόσμο.

Η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και το ελληνικό βαμβάκι εξάγεται κυρίως στην Τουρκία (50% της παραγωγής), ενώ το 20%-25% εξάγεται στην Αίγυπτο και ακόμα 20% -25% κατευθύνεται στις αγορές της Ασίας (Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Ινδονησία, Βιετνάμ και υπό συνθήκες στην Κίνα).

Τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα θα καταφτάσουν και άλλοι εκπρόσωποι διεθνών οίκων μόδας για την αναζήτηση συνεργιών με βαμβακοκαλλιεργητές, εκκοκκιστήρια και κλωστήρια, ενώ στα σχέδια της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος είναι να προσεγγίσει και τις αγορές της Σκανδιναβίας.

«Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι η ιχνηλατίσιμη επεξεργασία μιας επώνυμης πρώτης ύλης – του ευρωπαϊκού βάμβακος- υψηλής περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας, στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής αλυσίδας μεταποίησης χάρη στην οποία το ευρωπαϊκό βαμβάκι δε θα χρειάζεται να κάνει το γύρο του κόσμου για να φτάσει στο ράφι των μεγάλων αγορών της Ευρώπης.

Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το ελληνικό βαμβάκι και αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστασίας. Το θέμα είναι να βοηθήσουμε όσες μονάδες επεξεργασίας έχουν απομείνει στην Ευρώπη να γίνουν ανταγωνιστικές. Θεωρώ ότι με την προσέγγιση και τις συνέργειες που προωθούμε θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας.»

Με σύμμαχο την κλιματική αλλαγή

Πάνω από 300 εκπρόσωποι της διεθνούς βιομηχανίας ένδυσης έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση 6th Mediterranean Cotton Roads, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες.

Στελέχη της βιομηχανίας από Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Αίγυπτο, αλλά και από χώρες που συνεργάζονται με τη λεκάνη της Μεσογείου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βιετνάμ και το Πακιστάν μετείχαν σε συναντήσεις γνωριμίας και αναζήτησης συνεργιών.

Με δεδομένη όμως τη σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας και τις εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας, θα μπορέσει η Μεσόγειος να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση και στις απαιτήσεις μίας βιώσιμης και περιβαλλοντικά υπεύθυνης καλλιέργειας βαμβακιού;

Μελέτη που εκπόνησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος αναφέρει ότι το βαμβάκι όχι μόνο μπορεί να επιβιώσει στις αυξανόμενες θερμοκρασίες της Μεσογείου, αλλά και να ευδοκιμήσει.

«Το στοίχημα είναι να κάνουμε σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων του πλανήτη. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κατηγορούμε το βαμβάκι ως μια καλλιέργεια που προκαλεί κατασπατάληση νερού. Η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αποδεικνύει ότι το βαμβάκι είναι από τις καλλιέργειες που ευνοούνται από την κλιματική αλλαγή. Είναι η λιγότερο υδροβόρα καλλιέργεια, σε σχέση με άλλες αρδευόμενες καλλιέργειες. Το βαμβάκι είναι σκληροτράχηλο φυτό, αντέχει στην ξηρασία, έχει λίγες απαιτήσεις σε νερό και ευνοείται από την αύξηση των θερμών ημερών.»

Πηγή : newmoney.gr