ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ: «Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ»

Η  ψυχολόγος, Σάντυ Κουτσοσταμάτη, «κατεβαίνει» στον πολιτικό στίβο και μας εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε ν΄ ασχοληθεί με τα κοινά της πόλης. Πως η μητρότητα άλλαξε τη ζωή της, τι είναι αυτό που «μαθαίνει» κάθε μέρα από τα παιδιά της, θα επέστρεφε στην τηλεόραση;

Tι ήταν αυτό που σ΄ έκανε να θέλεις ν΄ ασχοληθείς με τα κοινά; 

Η απάντηση στην απαξίωση είναι η ενεργοποίηση και η δράση. Αυτό είναι το παράδειγμα που θέλω να δώσω στις δύο κόρες μου: να αγωνίζονται για αυτά που πρεσβεύουν και πιστεύουν, να σκέφτονται ότι είμαστε μέρος ενός κοινωνικού συνόλου και πως όταν υποφέρει ο διπλανός μας, υποφέρουμε κι εμείς. Η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι απλά ένας τίτλος, είναι η απαρχή της εξέλιξης της κοινωνίας μας. Η ψυχική υγεία πλέον ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν αφορά μόνο τους λίγους, αφορά όλους μας. Ψυχοσωματικά, αυτοάνοσα, θέματα διαπαιδαγώγησης, εθισμοί, έφηβοι, αναπτυξιακές δυσκολίες, νέες μητέρες και έγκυες γυναίκες, υιοθεσίες, είναι κάποια από τα θέματα που θα ασχοληθώ. Θέλω λοιπόν να δουλέψω στα θέματα που γνωρίζω και να κάνω αυτό που κάνω όλα αυτά τα χρόνια.  Αυτό είναι που μου ζήτησε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας να κάνω και αυτό θα κάνω αν τελικά εκλεγώ.

Τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει περισσότερο στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε;

Από τη στιγμή που είμαι εργαζόμενη μητέρα, αυτό που πάντα με πιέζει είναι ο χρόνος. Όμως δόξα το Θεό τα καταφέρνω.

Γιατί δέχθηκες να είσαι στον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα; 

Γιατί ο Απόστολος και η ομάδα του έχουν ξεκινήσει ένα πολύ σημαντικό έργο και θέλω να κάνω ό,τι μπορώ από την πλευρά μου, μέσα από την ιδιότητά ώστε όλη αυτή η προσπάθεια να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πως θα τον χαρακτήριζες; (τον Τζιτζικώστα)

Τον Απόστολο τον κινητοποιεί η αγάπη για αυτό που κάνει. Το κάνει με την καρδιά του. Είναι πολύ ευαισθητοποιημένος σε ό, τι αφορά τον κοινωνικό τομέα και δεν εφησυχάζει.

Πως είναι η  καθημερινότητα μιας εργαζόμενης μητέρας; 

Δημιουργική σίγουρα αλλά και εξουθενωτική κάποιες φορές.  Ποια μητέρα είναι ξεκούραστη; Εγώ βλέπω γύρω μου τις γυναίκες  να αποδεικνύουν καθημερινά τη δύναμή τους και να αγωνίζονται με πίστη και αγάπη. Αυτό που προσπαθώ πολύ τα τελευταία χρόνια να κάνω, είναι να κρατώ έστω και λίγες ώρες την εβδομάδα για τον εαυτό μου. Είναι πολλοί οι ρόλοι  -μητέρα, γυναίκα, εργαζόμενη, σύζυγος, νοικοκυρά- οπότε ο καθημερινός στόχος είναι να υπάρχει μια ισορροπία σε όλα, βάζοντας σε προτεραιότητα την οικογένειά μου. Η ξεκούραση λοιπόν δεν είναι σωματική, αλλά η ηθική και συναισθηματική ικανοποίηση υπερκαλύπτουν τα υπόλοιπα στο τέλος της ημέρας.

Τι έχεις μάθει από τα παιδιά σου; 

Αχ από που να αρχίσω; Βασικά τα παιδιά με εμπνέουν στην αυτοεξέλιξη. Με φέρνουν αντιμέτωπη με τις αδυναμίες μου καθημερινά. Η μητρότητα είναι μια πρόκληση. Οι μικρές μου μαθαίνουν να μην ξεχνώ  να αναγνωρίζω τις ανάγκες μου, να χαίρομαι με τα μικρά που δεν είναι μικρά αλλά μεγάλα, να ζω το τώρα και να εκτιμώ αυτά που έχω

Έχεις δώσει μεγάλη μάχη για τον θηλασμό; Είσαι ικανοποιημένη απ΄ το αποτέλεσμα;

Νιώθω ότι απλά έπραξα σαν μια μητέρα, ενεργή πολίτης που συνειδητοποίησε ένα κοινωνικό «αγκάθι» και θέλησε να περάσει ένα μήνυμα αγάπης, απενοχοποίησης και ελευθερίας επιλογής. Ως κοινωνία, έχουμε χρέος μόνο να προωθούμε το θηλασμό και σε καμία περίπτωση να τον σαμποτάρουμε και τον περιορίζουμε.

Είναι μεγάλη ηθική ικανοποίηση να δέχομαι πολύ συχνά μηνύματα μητέρων που θηλάζουν και μου γράφουν «Σάντυ σ’ευχαριστώ, από τότε θηλάζω πιο άνετα, χωρίς ντροπή» ή «Σάντυ από τότε κανείς δεν μου είπε κάτι που θηλάζω δημόσια». Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος δρόμος μπροστά μας στην εξουδετέρωση των στερεοτύπων και των κοινωνικών ταμπού. Επίσης, η έγκυος γυναίκα και η νέα μητέρα χρειάζεται να λαμβάνει περισσότερη δυνατή υποστήριξη και φροντίδα, καθώς οι νέες μητέρες μεγαλώνουν το παιδί στην πιο κρίσιμη ηλικία του. Οι έγκυες γυναίκες και οι νέες μητέρες χρειάζεται να νιώθουν ικανοποίηση και χαρά για να προσφέρουν την μεγαλύτερη προίκα στο έμβρυο, στο βρέφος , στο μωρό και στο παιδί.

Σε μια πιο μόνιμη βάση θα έβλεπες πια την τηλεόραση; 

Η τηλεόραση είναι το μέσο για μένα για να επικοινωνήσω με μια μεγάλη μερίδα ατόμων. Εάν δεν έχω κάτι να επικοινωνήσω, δεν έχω το λόγο να βγω στην τηλεόραση. Εάν λοιπόν μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω κάτι το οποίο μου δίνει την ευκαιρία για μια τέτοια επικοινωνία που φαντάζομαι , θα το έκανα.

 H οικογένεια σου σε στηρίζει στην απόφαση σου να πολιτευτείς;

Φυσικά. Την απόφαση την πήρα από τη στιγμή που το συζήτησα με την οικογένειά μου. Μάλιστα ο άντρας μου ήταν εκείνος που με παρότρυνε και με ενθάρρυνε να κάνω το βήμα στην υποψηφιότητα. Εάν δεν είχα την οικογένειά μου μαζί μου, δεν θα ήταν εφικτό κάτι τέτοιο.

Σκέφτηκες ποτέ να μετακομίσεις στην Αθήνα; 

Το έχω σκεφτεί αρκετές φορές. Αλλά τελικά η Θεσσαλονίκη πάντα με κερδίζει.

 

10
10