ΠΟΥ «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΜΠΑΛΑ ΟΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ

Πριν μερικές μέρες τελείωσε η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Για άλλη μία φορά, οι αγγλικές ομάδες που συμμετέχουν στην Premier League έσπασαν τα ρεκόρ ξοδεύοντας 815 εκατομμύρια λίρες για αγορές ποδοσφαιριστών, σχεδόν 90% πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ για Ιανουάριο. Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη μας τα έσοδα των αγγλικών ομάδων από πωλήσεις ποδοσφαιριστών για την ίδια περίοδο, οι καθαρές δαπάνες τους ξεπερνούν τα 720 εκατομμύρια λίρες.

Αν λάβουμε υπόψη μας και τις δαπάνες του περασμένου καλοκαιριού, βλέπουμε πως για την ποδοσφαιρική περίοδο 2022 – 2023 οι ομάδες της Premier League έχουν ξοδέψει πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια λίρες μόνο για αγορές ποδοσφαιριστών. Αν κάποιος υπολογίσει και τις δαπάνες μισθοδοσίας των ποδοσφαιριστών και όλα τα άλλα επαναλαμβανόμενα έξοδα των ομάδων, είναι προφανές πως η Premier League ξοδεύει τεράστια ποσά.

Όχι μόνο σε απόλυτο αριθμό αλλά και σε σχέση με τις ομάδες από τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του κλαμπ των πέντε ισχυρότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Σύμφωνα με τον Κάλουμ Ρος, στέλεχος της Deloitte Sports Business Group, οι αγγλικές ομάδες ξόδεψαν τον Ιανουάριο περισσότερα χρήματα από όσο όλες μαζί οι ομάδες της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας. Για την ακρίβεια, όπως είπε ο Ρος μιλώντας στον Independent, οι αγγλικές ομάδες ξόδεψαν τρεις φορές τα χρήματα που ξόδεψαν μαζί οι ομάδες των άλλων τεσσάρων χωρών.

Η τεράστια διαφορά μεταξύ των εξόδων των αγγλικών ομάδων και όλων των υπολοίπων μπορεί να εξηγηθεί από δύο παράγοντες: την οικονομική επιφάνεια των ιδιοκτητών των ομάδων και τα πολύ μεγάλα έσοδα που έχουν οι ομάδες της Premier League από την πώληση των τηλεοπτικών και άλλων παρόμοιων δικαιωμάτων. Όπως επισήμανε ο Ρος, οι αγγλικές ομάδες είναι οι μόνες που είδαν τα έσοδά τους από την πώληση των media rights να αυξάνονται κατά την τελευταία ανανέωσή τους, σε αντίθεση με ό,τι έχει γίνει με τις ομάδες των άλλων χωρών που προαναφέραμε. Η διαφορά ανάμεσα στις οικονομικές δυνατότητες των αγγλικών και των άλλων ομάδων είναι τόσο μεγάλη που στις μεταγραφικές περιόδους οι περισσότερες ομάδες εκτός Αγγλίας αναγκάζονται να πουλήσουν τους καλύτερους παίκτες σε ομάδες της Premier League.

Με όλα αυτά υπόψη μας, δεν μας προκαλούν έκπληξη ορισμένες πολύ πρόσφατες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον διεθνή Τύπο. Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Bloomberg, διεθνείς επενδυτικές εταιρείες και μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν πλησιάσει και πάλι την ιταλική Serie A και τη γερμανική Bundesliga προσπαθώντας να αναβιώσουν τις συζητήσεις που είχαν γίνει παλαιότερα σχετικά με τη χρηματοδότηση των ποδοσφαιρικών ομάδων των δύο αυτών χωρών. Το μοντέλο χρηματοδότησης που συζητιέται είναι σχετικά απλό.

Οι υποψήφιοι χρηματοδότες, τράπεζες, εταιρείες private equity και άλλοι επενδυτές, συμφωνούν να χρηματοδοτήσουν τις ομοσπονδίες με μεγάλα χρηματικά ποσά. Με αυτά τα χρήματα οι ομάδες μπορούν να μειώσουν τον δανεισμό τους, να αγοράσουν νέους ποδοσφαιριστές, να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα ανεβεί η ποιότητα του ποδοσφαίρου που παίζουν οι ομάδες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα αξίζουν στο μέλλον πολύ περισσότερα χρήματα. Σαν αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση που θα δώσουν, οι κεφαλαιούχοι ζητούν ένα μέρος των μελλοντικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων ή των media rights.

Ο συνήθης τρόπος για να γίνει αυτό είναι η δημιουργία μίας εταιρείας η οποία θα εισπράττει τα έσοδα από αυτά τα δικαιώματα και η πώληση ενός μέρους των μετοχών αυτής της εταιρείας στους χρηματοδότες. Ένα τέτοιο μοντέλο εφαρμόστηκε την Ισπανία στο τέλος του 2021 όταν η CVC Capital Partners πλήρωσε 2 δισεκατομμύρια Ευρώ και αγόρασε ένα μέρος της εταιρείας που θα εισπράττει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη μετάδοση των αγώνων των ομάδων. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως σε αυτή τη συμφωνία δεν συμμετείχαν τελικά οι δύο μεγαλύτερες ισπανικές ομάδες, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα (La Liga εναντίον Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μπιλμπάο: Το ματς για τα τηλεοπτικά δικαιώματα πάει για παράταση).

Η CVC είχε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία και με τις ομοσπονδίες και τις ομάδες στη Γερμανία και την Ιταλία αλλά τα πράγματα δεν προχώρησαν μετά από αντιρρήσεις μερικών ομάδων. Τα πράγματα όμως αλλάζουν και οι πιθανότητες να επιτευχθεί κάποια συμφωνία ίσως να είναι τώρα μεγαλύτερες από τότε. Οι πληροφορίες από την Ιταλία λένε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότησης της Serie A και των ομάδων της από διεθνείς τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η JPMorgan, η Citigroup και η Goldman Sachs, καθώς και από επενδυτικές επιχειρήσεις του χώρου των private equity όπως η Apollo Global Management, η Carlyle και η Searchlight Capital Partners.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Serie A δήλωσαν πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επτά υποψήφιους χρηματοδότες/επενδυτές με τους οποίους και θα γίνουν σχετικές συναντήσεις. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ομοσπονδίας, οι αξιωματούχοι θα ενημερώσουν τις ομάδες για τα αποτελέσματα των πρώτων συναντήσεων στις 24 Φεβρουαρίου. Οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία είναι σημαντικές γιατί η οικονομική κατάσταση των περισσότερων ιταλικών ομάδων έχει χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια και πολλές από αυτές έχουν μεγάλα χρέη που δεν μπορούν εύκολα να εξυπηρετήσουν. Τα συνολικά έσοδα των ομάδων είναι κάτω από το μισό των αντίστοιχων εσόδων για τις αγγλικές της Premier League.

Το ιταλικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, καθώς το πρόσφατο σκάνδαλο με τη Γιουβέντους σίγουρα δεν κάνει καλό στη δημόσια εικόνα του. Το ενδιαφέρον των επενδυτών εκδηλώνεται τώρα γιατί σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων για την περίοδο 2024 – 2027. Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το μοντέλο της δημιουργίας ειδικής εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα, με κάποιον διεθνή επενδυτή ως μέτοχο μειοψηφίας δεν υπάρχει και πολύς διαθέσιμος χρόνος.

Στη Γερμανία τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα για τις ποδοσφαιρικές ομάδες, οι διοικήσεις των οποίων είναι πολύ πιο συντηρητικές από τις αντίστοιχες της Ιταλίας. Παρ’ όλα αυτά, οι ομάδες και η ομοσπονδία ετοιμάζονται να αρχίσουν νέες επαφές με εκπροσώπους ξένων επενδυτών/χρηματοδοτών με σκοπό να εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας μίας νέας εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα media rights των ομάδων των δύο υψηλότερων κατηγοριών των γερμανικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες του Bloomberg, η εταιρεία θα μπορούσε να αποτιμηθεί κοντά στα 18 δισεκατομμύρια Ευρώ. Οι πληροφορίες του πρακτορείου λένε πως οι επενδυτές θα μπορούσαν να αγοράσουν μέχρι και το 20% αυτής της εταιρείας. Μία οικονομική ένεση της τάξης των 3,6 δισεκατομμυρίων Ευρώ θα ήταν οπωσδήποτε ευπρόσδεκτη από την πλειοψηφία των γερμανικών ομάδων.

Η προηγούμενη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας εγκαταλείφθηκε προς το τέλος του 2022 όταν άλλαξε η ηγεσία της ομοσπονδίας. Η νέα ηγεσία συνεργάζεται ήδη με την Deutsche Bank και τη Nomura για να προετοιμαστεί ενόψει των πιθανών επαφών με τους επενδυτές. Στους υποψήφιους χρηματοδότες περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το Bloomberg, επιχειρήσεις όπως η Advent International, η Blackstone, η CVC Capital Partners, η EQT AB και η KKR &Co.

Είναι προφανές πως τα αμερικανικής προελεύσεως δισεκατομμύρια επιθυμούν διακαώς να χρηματοδοτήσουν τα δύο αυτά σπουδαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Είναι επίσης προφανές πως και οι ομάδες το θέλουν. Ίσως και να το χρειάζονται, τουλάχιστον οι ιταλικές. Αυτό δεν σημαίνει πως θα επιτευχθεί οπωσδήποτε κάποια από τις δύο συμφωνίες. Τουλάχιστον τώρα, γιατί τελικά είναι πολύ δύσκολο να μην φθάσουμε σε κάτι τέτοιο. Η τρομερή οικονομική δύναμη της Premier League και η επέλαση των βασιλικών οικογενειών της Μέσης Ανατολής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αντίδρασης στους υπόλοιπους. Για το καλό των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων ευχόμαστε η οποιαδήποτε συμφωνία να μπορεί να αντέξει στον χρόνο και να ωφελήσει πραγματικά τις ομάδες.

Πηγή: liberal.gr