PANERAI LUMINOR DUE

Tο Luminor Due είναι το νέο αστέρι της ιταλικής μανιφακτούρας. Πιο λεπτό σε σχέση με το κλασικό, αλλά το ίδιο αξιόπιστο και κομψό. Όταν η ελβετική κατασκευή συναντάει το ιταλικό ντιζάιν.

Η Φλωρεντία, κοιτίδα και λίκνο της Αναγέννησης, υπήρξε πατρίδα πολιτικών, καλλιτεχνών και επιστημόνων, αλλά και τεχνιτών κάθε είδους και κατηγορίας, οι οποίοι δημιούργησαν μια χειροτεχνική παράδοση υψηλής ακρίβειας και αισθητικής που έζησε (και ίσως ζει) ως τις μέρες μας. Διόλου τυχαίο λοιπόν ότι το εργαστήριο ωρολογοποιίας που ίδρυσε το 1860 στη Νύμφη του ποταμού Άρνο, ο Τζοβάνι Πανεράι έμελλε να δημιουργήσει ρολόγια υψηλών τεχνικών χαρακτηριστικών, που ταυτόχρονα ήταν και παραμένουν έξοχα δείγματα ωρολογοποιητικής καλλιτεχνίας.
Τα ειδοποιά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των δημιουργιών της Panerai υπαγόρευτηκαν από τις συγκεκριμένες πρακτικές ανάγκες των ομάδων υποβρυχίων καταστροφών του Ιταλικού Ναυτικού, τις οποίες προμήθευε με καταδυτικά ρολόγια για πολλές δεκαετίες του 20ου αιώνα. Οι απαιτούμενες προϋποθέσεις ήταν η μεγάλη αντοχή, η απόλυτη στεγανότητα, η αναγνωσιμότητα σε σκοτεινά περιβάλλοντα, και σε ορισμένες περιπτώσεις η ανάγκη να φοριούνται στο δεξί χέρι. Και οι ωρολογοποιοί της Panerai ανταποκρίθηκαν σε όλα αυτά τα ζητούμενα με αξιοπιστία και επινοητικότητα.

Έτσι προέκυψε πρώτα το Radiomir και κατόπιν το Luminor, το “ρολόι-εικών” που όλοι γνωρίζουμε σήμερα που ενσωματώνει το σύνολο των απαιτούμενων προδιαγραφών. Η περίφημη “γέφυρα” με το άγκιστρο που σταθεροποιεί την κορώνα φτιάχτηκε προκειμένου να μην χρειάζεται να κάνει κίνηση κουμπώματος και ξεκουμπώματος από το πλαίσιο, έτσι ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες να μπει νερό, και επίσης να παραμένει πάντοτε σταθερή, χωρίς παραμικρό κίνδυνο αθέλητης κίνησης. Και προκειμένου να φορεθεί στο δεξί χέρι, η γέφυρα με την κορώνα μεταφέρθηκε σε κάποια μοντέλα και στην αριστερή πλευρά της κάσας.

Το όνομα των μοντέλων προέρχεται από το φωσφορίζον υλικό που χρησιμοποιούνταν για να μπορούν οι δύτες να διαβάζουν την ώρα μέσα στη σκοτεινή θάλασσα. Για τον ίδιο λόγο επινοήθηκε το περίφημο καντράν-σάντουιτς. Ονομάστηκε έτσι επειδή αρχικά αποτελούνταν από τρία επίπεδα, αν και γρήγορα συμπτύχθηκε σε δύο. Το ορατό καντράν είναι ένας διάτρητος δίσκος που ακουμπά επάνω σε έναν άλλο καλυμμένο με φωσφορούχο υλικό. Το αποτέλεσμα σε φωτεινότητα είναι ανώτερο από ό,τι θα ήταν αν το υλικό εφαρμοζόταν απλώς τοπικά σε γραμμές και ψηφία επάνω στο καντράν. Και για καλύτερη ανάγνωση στο βυθό, τα ρολόγια κυκλοφορούσαν σε μεγάλη διάμετρο, πάντοντε πάνω από 42 χιλιοστά.

Το θαυμαστό σε όλα αυτά ήταν ότι τα ρολόγια της Panerai δεν ήταν μόνο πολύ πρακτικά αλλά και πολύ όμορφα, καθώς η εποχή δημιουργίας τους το Μεσοπόλεμο συνέπεσε με το κίνημα του ιταλικού ρασιοναλισμού, το οποίο έδωσε σπουδαία έργα της αρχιτεκτονικής, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός της Santa Maria Novella στη Φλωρεντία. Οι διάφορες σχεδιαστικές εμπνεύσεις σωρεύονταν διαχρονικά σε μια αναγνωρίσιμη οπτική ταυτότητα, όπως ασφαλώς το περίφημο πλαίσιο “μαξιλάρι”, με τις ελαφρώς πεπλατυσμένες άκρες που προεξέχουν γύρω από τη στεφάνη και εμφανίστηκε ήδη από το πρώτο μοντέλο το 1936! Έτσι, όταν οι πατέντες της Panerai έπαψαν να είναι… στρατιωτικό μυστικό και η εταιρεία κυκλοφόρησε το 1993 τα πρώτα ρολόγια για το ευρύ κοινό, αυτά έγιναν ανάρπαστα.

Το 1997, η Panerai περιήλθε στο Richemont Group και γνώρισε μια νέα άνθιση, κατακτώντας κορυφαία θέση στην κατηγορία του σπορ ρολογιού. Τα καθιερωμένα σχέδια επανερμηνεύθηκαν σε πιο κομψά και καινοτόμα μοντέλα, τα οποία συνδυάζουν την ελβετική κατασκευή με το ιταλικό ντιζάιν.Ήταν αναπόφευκτο αργά ή γρήγορα να αναμετρηθεί και με την ανάγκη για επίσημο ρολόι και το φυσικά το έκανε όχι προδίδοντας, αλλά αξιοποιώντας την παράδοσή της. Το αποτέλεσμα ήταν μια νέα συλλογή Luminor, δηλαδή η Luminor Due.

Βέβαια, εύκολα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος τι μας εμποδίζει να συνδυάσουμε ένα κλασικό Panerai με το καλό ντύσιμο, από τη στιγμή που τα Panerai είναι τόσο καλοσχεδιασμένα και τόσο όμορφα, οριακά ρετρό. Με εξαίρεση τα πιο τολμηρά μοντέλα, τα περισσότερα άνετα ταιριάζουν αισθητικά με μία εμφάνιση casual chic, ένα επαγγελματικό κουστούμι στο χώρο εργασίας ή ακόμα και ένα βραδινό ένδυμα. Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος αφορά στο μέγεθος της κάσας, περίπου στο ένα εκατοστό, που για ορισμένους μπορεί να μην ταιριάζει με μια πιο κομψή εμφάνιση.

Αφουγκραζόμενη την ανάγκη των πελατών της, η Panerai ανταποκρίθηκε για μια ακόμη φορά κι έτσι οι σχεδιαστές της μείωσαν το πάχος των κλασικών μοντέλων σχεδόν κατά 60%.

Επιπλέον, για πρώτη φορά κυκλοφόρησαν μοντέλα με διάμετρο 38 χιλιοστών, τα οποία ταιριάζουν εξαιρετικά και σε γυναικείο καρπό, τη στιγμή που ένα τυπικό Panerai εξακολουθεί να είναι στα 44 με 47 χιλιοστά, σπανιότερα 40. Επίσης, μειώθηκε πάρα πολύ το βάρος τους. Σχεδιαστικά συνεχίζουν να ακολουθούν την παραδοσιακή εικόνα της σειράς Luminor με το cushion–shaped πλαίσιο, τα ενσωματωμένα στο πλαίσιο αφτάκια για το λουράκι, την κορώνα-γέφυρα, το υποκαντράν δευτερολέπτων στο 9, την ευανάγνωστη γραμματοσειρά και τα φωσφορίζοντα στοιχεία.

Ως προς τα εσωτερικά χαρακτηριστικά, τα νέα Luminor Due χρησιμοποιούν μηχανισμούς κατασκευασμένους αποκλειστικά από την Panerai: τους Ρ.1000, Ρ.1000/10, Ρ.4000, Ρ.4000/10, Ρ.4001, Ρ.4002 και τον ΟΡ XXXIV. Οι μηχανισμοί μπορούν να είναι αυτόματοι ή κουρδιστοί, με απόθεμα ισχύος 72 ωρών. Σε ορισμένα αυτόματα μοντέλα, η πίσω πλευρά είναι transparent, οπότε μπορείτε να δείτε το νέο μικρότερο ρότορα. Η σμίκρυνση είχε βέβαια κι ένα κόστος, όχι τόσο οικονομικό, αλλά στη στεγανότητα, αφού τα Luminor Due αντέχουν μέχρι πίεση 3 bar (περίπου 30 μέτρα βάθος), δηλαδή μόλις το ένα δέκατο των παραδοσιακών Luminor. Αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είναι καλή ιδέα να βουτήξετε κατευθείαν μετά το cocktail party.

Για πρώτη φορά, κυκλοφορούν με λουράκια σε πιο ανάλαφρα χρώματα, όπως γαλάζιο κροκό και φωτεινό πράσινο. Το υλικό της κάσας μπορεί να είναι από το παραδοσιακό ανοξείδωτο ατσάλι, από τιτάνιο ή και από ένα ιδιαίτερο κράμα ροζ χρυσού πατέντα της Panerai, το Goldtech™. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν ένδειξη ημερομηνίας στο 3, ενώ το αυτόματο μοντέλο ΡΑΜ00964 συνδυάζει όλα τα παραπάνω με ένδειξη power reserve στο κάτω δεξί τεταρτημόριο ενός ιδιαίτερα λαμπερού μπλε καντράν, καθώς και χρήσιμη ένδειξη ΑΜ/ΡΜ στο υποκαντράν των δευτερολέπτων.

Η κομψότητα του Luminor Due ταιριάζει απόλυτα σε όποιον αναζητά ένα Panerai για επαγγελματικό ή επίσημο ντύσιμο. Επιπλέον καλύπτει την επιθυμία όλων όσων ήθελαν πάντα ένα Panerai Luminor και δίσταζαν λόγω της μεγάλης κάσας του. Αδιαμφισβήτητα το δίλημμα επιλογής μεταξύ παραδοσιακού και σύγχρονου καλά κρατεί. Γι΄αυτό η ιδανική λύση για μένα είναι να έχει κάποιος μοντέλα και από τις δύο οικογένειες και να φορά το κατάλληλο σε κάθε περίσταση. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε βέβαια να μιλάμε για ένα Luminor…ντουέτο.

Πηγή: andro.gr

8
8