OLENA ZELENSKA: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τα βλέμματα όλου του κόσμου έπεσαν πάνω στο πρόεδρο της χώρας, τον πρώην κωμικό ηθοποιό που αποθεώθηκε για τη στάση του τις πρώτες μέρες του πολέμου από πολλούς celebrities και πολιτικούς. Ως ηγέτης έδειξε ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα του όταν τον έχει ανάγκη παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρείται ο Νο1 στόχος αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία ενώ η σύζυγός του και τα παιδιά του, στόχος Νο2.

Ο πρόεδρος Zelenskyy έχει στο πλευρό του μια εξίσου δυναμική Πρώτη Κυρία που επιδεικνύει γενναιότητα και αποφασιστικότητα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, κάτι που έχουν ανάγκη οι πολίτες της χώρας της. Πρόσφατα, η Olena Zelenska έγραψε στα social media της από το μυστικό καταφύγιο όπου βρίσκεται μαζί με τα δύο παιδιά της ηλικίας 17 και 9 ετών: “Δεν θα πανικοβληθώ και δεν θα κλάψω. Θα είμαι ήρεμη και σίγουρη. Τα παιδιά μου με κοιτάζουν. Θα είμαι στο πλευρό τους. Και στο πλευρό του συζύγου μου. Και θα είμαι δίπλα σας“, έγραψε στο Instagram.

Η Zelenska έγινε Πρώτη Κυρία το 2019 κι από τότε έχει επιδοθεί σε πολλές κοινωνικές και ανθρωπιστικές δράσεις. Η 44χρονη Ουκρανή ήταν κάποτε συμμαθήτρια του Zelenskyy και εργαζόταν ως σεναριογράφος.

Ποια είναι η Olena Zelenska

Η Olena Zelenska είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα της και θεωρείται μία από τις πιο επιδραστικές γυναίκες στην Ουκρανία. Μιλάει άψογα αγγλικά, εργαζόταν ως σεναριογράφος, είναι δυναμική και στηρίζει στους δημόσιους λόγους της τα δικαιώματα των γυναικών. Κάποτε ήταν αντίθετη με τις πολιτικές φιλοδοξίες του συζύγου της, όμως παρέμεινε στο πλευρό του και τον στήριξε, όπως κάνει ακόμα.

Αρχικά η Zelenska ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και μάλιστα είχε ξεκινήσει τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Kryvyi Rih National αλλά τελικά την κέρδισε η συγγραφή. Ως φοιτήτρια γνώρισε τον Zelensky –παρά το γεγονός ότι πήγαιναν στο ίδιο σχολείο και είχαν κοινούς φίλους- ενώ εκείνος σπούδαζε Νομική και εργαζόταν ως κωμικός ηθοποιός. Τελικά η Zelenska έμελλε να γράψει το σενάριο στη σειρά ‘Servant of the People’ με τον Zelensky να παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τον έκανε διάσημο.

Όταν ο Zelensky της είπε ότι θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική εκείνη ήταν κατηγορηματικά αντίθετη, αφού ήθελε να ζήσει μια ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αργότερα, όμως, συμμετείχε πολύ ενεργά μαζί του στις προεκλογικές καμπάνιες, στις ομιλίες του και στις φωτογραφίσει. Ως Πρώτη Κυρία, εκτός από τις κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις της είναι γνωστή και για το στιλ της, αφού προτιμά να φοράει δημιουργίες Ουκρανών σχεδιαστών στις δημόσιες εμφανίσεις της. Η Zelenska προτιμά λιτές και κλασικές γραμμές, όπως chic κοστούμια και πουκάμισα.

Σε παλιότερη συνέντευξή της είχε πει ότι προτιμά να μένει στο παρασκήνιο: “Ο σύζυγός μου είναι μπροστά και εγώ νιώθω πιο άνετα να είμαι στη σκιά. Δεν είμαι η ψυχή του πάρτι. Δεν μου αρέσει να λέω αστεία. Δεν είναι ο χαρακτήρας μου έτσι. Αλλά βρήκα λόγους για να είμαι στο προσκήνιο. Ένας από αυτούς είναι η ευκαιρία να προκαλώ την προσοχή του κόσμου σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα”.

Λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή, η Zelenska ανέβασε στο Instagram της μια φωτογραφία με την ουκρανική σημαία και έγραψε: “Αγαπημένοι μου Ουκρανοί, σας βλέπω όλους σήμερα. Όλους όσοι βλέπω στην τηλεόραση, στους δρόμους, στο διαδίκτυο. Βλέπω τις αναρτήσεις σας και τα βίντεο. Και ξέρετε κάτι; Είστε απίστευτοι. Είμαι περήφανη που ζω ανάμεσά σας και στην ίδια χώρα“. Δίνοντας κουράγιο στους συμπολίτες της σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, δεν γίνεται να μην θυμηθεί κανείς όσα είχε πει σε συνέντευξή της κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον: “Πιστεύω ότι όλες οι χώρες μοιραζόμαστε πολλά. Έχουμε κοινές αξίες, ιδέες και προβλήματα“.

Πηγή: harpersbazaar.gr