ΟΙ «ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ» ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ – ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 10 ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Παρά τον πληθωρισμό και την οικονομική ύφεση των τελευταίων μηνών, οι μεγιστάνες του πετρελαίου παραμένουν στην κορυφή της λίστας με τους πιο πλούσιους ανθρώπουςΣύμφωνα με το therichest, αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι. 

10. Γκέρμαν Χαν – 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Ρώσο-ουκρανός δισεκατομμυριούχος και επιχειρηματίας κατέχει τον έλεγχο των Alfa Group και LetterOne. Πιο συγκεκριμένα, η Alfa Group Tyumen Oil συγχωνεύτηκε με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της BP το 2003 και 10 χρόνια αργότερα, ο Χαν πούλησε το μερίδιο του (25%) για 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

9. Τζορτζ Κάιζερ – 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Το 1969, όταν ο πατέρας του Τζορτζ Κάιζερ, ιδιοκτήτης μιας μικρής, ανεξάρτητης εταιρείας πετρελαίου πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή, ο Τζορτζ ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση η οποία έγινε η 23η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία εξερεύνησης ενέργειας στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έχει χρησιμοποιήσει τα οικονομικά του κέρδη για να αγοράσει μερίδια σε πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας Oklahoma City Thunder.

8. Μικαΐλ Φρίντμαν – 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Ρώσο-ισραηλινός επιχειρηματίας ήταν ένας από τους συνεργάτες του Χαν όταν ο όμιλος δημιούργησε την Alfa Group και αργότερα, επέλεξε να πουλήσει το μερίδιό του στην BP. Μόνο για αυτήν την επιχειρηματική συμφωνία, ο Φρίντμαν κέρδισε 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

7. Χάρολντ Χαμ – 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας είναι ο ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών, την Continental Resources.

6. Γκενάντι Τιμτσένκο – 19,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Ρώσος ολιγάρχης και επιχειρηματίας είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ιδιωτικού επενδυτικού ομίλου Volga. Ο δισεκατομμυριούχος ήταν συνιδιοκτήτης της Gunvor Group και είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στη Ρωσία καθώς και στενός φίλος με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

5. Ιλέιν Τέτεμερ Μάρσαλ – 20 δισεκατομμύρια δολάρια

Η μόνη γυναίκα στη λίστα με τους μεγιστάνες του πετρελαίου. Η Μάρσαλ είναι Αμερικανίδα δικηγόρος και πολιτικός, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών το 1997. Ελέγχει το 15% της Koch Industries.

4. Βαγκίτ Αλεκπέροφ – 21,2 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Βαγκίτ Αλεκπέροφ είναι πρόεδρος της κορυφαίας ρωσικής εταιρείας πετρελαίου LUKOIL η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στη Ρωσία μετά τη Sberbank και τη Rosneft.

3. Λεονίντ Μίκελσον – 22,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Ρώσο-ισραηλινός επιχειρηματίας είναι διευθύνων σύμβουλος, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Novatek, μιας ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου. Επιπλέον, ο επιχειρηματίας αγόρασε μερίδιο 17% στην πετροχημική εταιρεία Sibur από τον Kirill Shamalov.

2. Τσαρλς Κοχ – 62,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Koch Industries από το 1967 και είναι ίσως, το πιο γνωστό όνομα στη λίστα. Ο Κοχ κατέχει το 42% της εταιρείας, κερδίζοντας 115 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από επενδύσεις που περιλαμβάνουν αγωγούς, χημικά κ.α.

1. Μουκές Αμπάνι – 101,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Ινδός επιχειρηματίας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Reliance Industries. Η εταιρεία επενδύει σε πετροχημικά, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες και λιανικό εμπόριο, με έσοδα άνω των 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Τα τελευταία δύο χρόνια, η καθαρή θέση του Αμπάνι έχει τριπλασιαστεί σύμφωνα με το Forbes.

Πηγή: newmoney.gr