Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΟ MAKEDONIA PALACE ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ο μοναδικός σεφ με αστέρι Michelin για ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό έρχεται από το Παρίσι στη Θεσσαλονίκη ειδικά για να μαγειρέψει στο dîner de gala της απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στις 2/4 στο «Makedonia Palace».

Η 5η Μαρτίου 2018 ήταν μια πολύ ξεχωριστή ημέρα για την ελληνική γαστρονομία. Για πρώτη φορά ένα ελληνικό εστιατόριο στη θρυλική εστιατορική σκηνή του Παρισιού αλλά και σε όλο τον κόσμο εκτός Ελλάδας βραβευόταν με το πολυπόθητο αστέρι Michelin. Ήταν η δικαίωση μιας πορείας προβολής των ελληνικών γεύσεων, που ξεκίνησε το 1981 κι έφτασε έπειτα από 37 χρόνια στο κορυφαίο της σημείο.

 Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτιμά την ελληνική γαστρονομία του Ανδρέα Μαυρομμάτη
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτιμά την ελληνική γαστρονομία του Ανδρέα Μαυρομμάτη

Όπως λένε και οι ίδιοι οι επιθεωρητές του guide «Michelin», πρόκειται «για μια πολύ δια­φορετική οπτική ελληνικής κουζίνας στο Παρίσι! Το ντεκόρ είναι φίνο και ο σεφ μαγειρεύει μια πολύ όμορφη μετάφραση της ελληνικής γαστρονομίας. Απολαύστε αρνάκι, χταπόδι, μεσογειακά λαχανικά και ρετσίνα. Πιάτα υψηλής ποιότητας». Όντως, μπαίνοντας στο «Le Mavrommatis», σε τυλίγει μια αύρα κομψής, εκσυγχρονισμένης ελληνικότητας. Στoυς τοίχους γλυπτές καμπύλες φέρνουν στο μυαλό αφαιρετικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των νησιών. Σε εμφανές σημείο το αέρινο, προφίλ και ανφάς μαζί πρόσωπο που έχει ζωγραφίσει ο φίλος του Μαυρομμάτη Ζωρζ Μουστακί κι έχει γίνει σύμβολο του εστιατορίου και αλλού μοτίβα από τα περίφημα λευκαρίτικα κεντήματα από την πατρίδα του σεφ την Κύπρο.

Το πρόσωπο του σεφ ακτινοβολούσε από υπερηφάνεια όταν τον συναντήσαμε στο εστιατόριό του στο Παρίσι για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του μενού που θα μαγειρέψει στο επίσημο δείπνο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας. «Όταν ήρθα στο Παρίσι για σπουδές και αποφάσισα να προτείνω ελληνικές γεύσεις στους Γάλλους, κάποιοι με είπαν τρελό», θυμάται ο Μαυρομμάτης. «Κανείς δεν πίστευε ότι ήταν δυνατό να σταθεί η δική μας κουζίνα σε μια χώρα με τόσο δυνατή γαστρονομική παράδοση όπως η Γαλλία, αλλά εγώ είχα πείσμα».

 Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανάμεσα στον Ανδρέα Μαυρομμάτη(δεξιά) και τον αδελφό του  Διονύση.
Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανάμεσα στον Ανδρέα Μαυρομμάτη(δεξιά) και τον αδελφό του  Διονύση.

Ο σεφ ήρθε το 1977 στο Παρίσι για να σπουδάσει ψυχολογία και κοινωνιολογία, δουλεύοντας όμως σε ένα εστιατόριο ερωτεύτηκε τη γαστρονομία. Σπούδασε στην περίφημη σχολή Lenôtre δίπλα σε ονομαστούς Γάλλους σεφ και το 1981 άνοιξε ένα μικρό ελληνικό deli στο 5ο Διαμέρισμα, το οποίο έγινε γρήγορα σημείο αναφοράς. Όπως λέει ο ίδιος, ήθελε να αποδείξει «ότι η ελληνική κουζίνα δεν ήταν μόνο τουριστικός μουσακάς και τζατζίκι».

Μαζί με τους αδερφούς του Διονύση και Ευαγόρα ανοίγουν το 1988 μια μικρή ταβέρνα με το όνομα «Les Délices d’Aphrodite», το γκράν σουξέ της οποίας συνεχίζεται αμείωτο. Σήμερα η δραστηριότητά τους περιλαμβάνει τέσσερα εστιατόρια, έξι deli με ελληνικά προϊόντα και φαγητό και μία κάβα στο Παρίσι,ακόμη τρία deli στην υπόλοιπη Γαλλία και, τέλος, μια μεγάλη εταιρεία catering. Το γαστρονομικό τους εστιατόριο «Le Mavrommatis», η σημαία των επιχειρήσεών τους, ανοίγει το 1993 κι εξελίσσεται συνεχώς μέχρι να κερδίσει το πολύτιμο αστέρι του. Είναι από τα καλύτερα εστιατόρια του Παρισιού και το τιμούν οι πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι VIPs.

 Ο Νίκος Αλιάγας ανάμεσα στους αδελφούς Μαυρομμάτη
Ο Νίκος Αλιάγας ανάμεσα στους αδελφούς Μαυρομμάτη

Εκεί η γαστρονομική τέχνη του Μαυρομμάτη φτάνει στο απόγειό της με πιάτα όπως αυτά που θα μαγειρέψει στο dîner de gala των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας: τα ντελικάτα χτένια καρπάτσιο και κυδώνια μαριναρισμένα σε μπαχαρικά μαζί με καπνιστό αβγοτάραχο· το βαθύτατα γευστικό «τέλειο» αβγό με άγρια μανιτάρια Γρεβενών, ψητό χαλούμι και ζωμό μανιταριών με κορίανδρο· την αλαβάστρινη πεσκανδρίτσα με αχινό, ρεβίθια al dente και κρέμα, σάλτσα ταχίνι με μελάνι σουπιάς και αποξηραμένα φύκια· το γοητευτικά μελωμένο αρνάκι γάλακτος με κανελόνι από σέλερι και ντολμάδες με σέσκουλο· την εξαιρετική και πρωτότυπη σοκολάτα με ελιές και βασιλικό, που έχει δίπλα της παγωτό με άνθη πορτοκαλιάς.

Χορηγοί Βραβείων

Ελληνικής Κουζίνας 2019
METRO Cash & Carry
FIX Hellas
Acqua Panna – S.Pellegrino
Nespresso Professional
Cardlink
Sfakianakis Volvo

Υποστηρικτές

Ellinair
Κτήμα Σκούρας
Άδολο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

Πηγή: athinorama.gr