«MISS DIOR»: ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ

Γνωρίστε την Catherine Dior, τη γυναίκα πίσω από το εμβληματικό άρωμα Miss Dior.

Μυρίζοντας κανείς το εμβληματικό άρωμα Miss Dior πιθανότατα να φανταστεί ένα μεγάλο ανθοστολισμένο λιβάδι. Και δε θα πέσει έξω, αφού ο γαλλικός οίκος μόδας είναι γνωστός για την ιστορική αγάπη του για τα λουλούδια. Πίσω από αυτό το άρωμα, ωστόσο, υπάρχει μια μεγαλύτερη κληρονομιά: αυτή της Catherine Dior, της αδερφής του Christian. Ήταν η ψυχή του αρώματος και η αρχική μούσα της Miss Dior.

Η Catherine και ο Christian ήταν βαθιά δεμένοι. Κι όμως, ανήκαν σε ξεχωριστές σφαίρες: ενώ ο Christian βυθιζόταν στην τελειοποίηση της τέχνης της ραπτικής, η Catherine αφιερώθηκε στη γαλλική αντίσταση στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Catherine έγινε γνωστή για το θάρρος και την αφοσίωσή της στο κίνημα, στο οποίο εντάχθηκε μαζί με τον παντρεμένο εραστή της. Τελικά, συνελήφθη από την Γκεστάπο και απελάθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο αδερφός της εργάστηκε ακούραστα για να εξασφαλίσει την επιστροφή της Catherine, ωστόσο εκείνη κατάφερε να ξεφύγει μόνη της. Με την επιστροφή της στη Γαλλία, χάραξε μια ειρηνική ζωή, πουλώντας φρέσκα λουλούδια ως έμπορος.

Η Catherine εργάστηκε με τους des Charbonneries στην αγορά Halles στο Παρίσι, για 12 χρόνια, εμπορεύοντας λουλούδια από τη νότια Γαλλία και τις γαλλικές αποικίες. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Callian της Προβηγκίας, αγοράζοντας εκεί ένα αγρόκτημα τριαντάφυλλων για την παραγωγή αρωμάτων, όπου συνέχισε να δουλεύει μέχρι το θάνατό της.

Μεγάλο πάθος για τα λουλούδια είχε και ο ίδιος ο Christian Dior. Ένα πάθος που γεννήθηκε στο Granville της Νορμανδίας, το παιδικό του σπίτι. Ένα πάθος που ενέπνευσε την πρώτη του επίδειξη μόδας το 1947, την Corolle, η οποία θα καθόριζε την ταυτότητα του οίκου Dior μέχρι σήμερα.

Η Catherine, έζησε πολλές ζωές ή για να είμαστε πιο σωστοί, η ζωή της ήταν γεμάτη περιπέτειες. H ιστορία της περιγράφεται στο «Miss Dior: A Story of Courage and Couture». Πρόκειται για μία βιογραφία γραμμένη από τη δημοσιογράφο του Harper’s Bazaar Justine Picardie, η οποία αφηγείται τη ζωή της Catherine, μιλώντας για τον αγώνα της κατά του φασισμού, τα όνειρα για την ελευθερία και την οικογένεια Dior.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Beauty Official (@diorbeauty)

Η Picardie ήταν από τις λίγες που είχε πρόσβαση στα σπίτια του σχεδιαστή και της αδερφής σας και σε σπάνια αρχεία -κάτι που της επέτρεψε να αφηγηθεί την αφήγηση αυτής της κατακερματισμένης ιστορίας.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι μια υπενθύμιση της επιρροής και της έμπνευσης της Catherine για τον αδελφό της. Ήταν το πνεύμα της Catherine που ο Christian λάτρευε –ένα πνεύμα ανθεκτικότητας, δυναμισμού και δύναμης. Έπαιξε έναν ήσυχο ρόλο στον οίκο Dior από την αρχή της ίδρυσής του.

Πριν από την κυκλοφορία της πρώτης συλλογής του Christian το 1947, δημιουργήθηκε το πρώτο του άρωμα αλλά δεν του δόθηκε όνομα. Ωστόσο μία μέρα, η συνεργάτιδα του Christian, Mitza Bricard, κοίταξε την Catherine καθώς έμπαινε στο στούντιο του Christian και αναφώνησε: «Ήρθε η Miss Dior!». Τότε, ο Christian ήξερε ακριβώς τι όνομα έπρεπε να δώσει στο άρωμά του.

Το άρωμα Miss Dior, που παρουσιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1947 κατά τη διάρκεια της πρώτης επίδειξης μόδας της εταιρείας. Αν και η σχέση της Catherine με τον οίκο Dior δεν επιβεβαιώνεται στον επίσημο ιστότοπό, η παραπάνω ιστορία αναφέρεται συχνά από καταξιωμένους δημοσιογράφους του εξωτερικού.

Στο σήμερα και συγκεκριμένα το 2021, το άρωμα Miss Dior απέκτησε νέα ζωή, τιμώντας το παλιό. Το τελευταίο Miss Dior Eau de Parfum, που κυκλοφόρησε πέρυσι, είναι μια ωδή στον προκάτοχό του, αλλά είναι εμπλουτισμένο με νέους τόνους. Οι αυθεντικές νότες τριαντάφυλλου Centifolia και Lily-of-the-Valley συνδυάζονται τώρα με ακόρντα παιώνιας, αρμαθιές από νότες ίριδας και ξύλου. Το μπουκάλι έχει επίσης αλλάξει, με ένα ιριδίζον τόξο υψηλής κουλτούρας.

Η Natalie Portman, η οποία είναι το πρόσωπο της Miss Dior εδώ και μια δεκαετία, πρωτοπορεί για άλλη μια φορά. «Είναι πραγματικά τιμή μου να συνδέομαι με την ιστορία», είπε η Portman στο Harper’s Bazaar, αναφερόμενη στη ζωή της Catherine.

Τόσο η βιογραφία όσο και το άρωμα φανερώνουν την επιρροή της Catherine, η οποία βρισκόταν κάτω από τη σκιά του αδερφού της αλλά ήταν στην πρώτη γραμμή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Πηγή: bovary.gr