ΜΙΣΕΝΤΟΥ ΜΑΡΙΑ

Μαρία, είσαι μία νεαρή γυναίκα με εξαιρετικά σύγχρονες ανησυχίες και μία πολύ ενδιαφέρουσα επαγγελματική πορεία. Προερχόμενη από τον κλάδο της ναυτιλίας, αποφάσισες και έκανες το επόμενο βήμα στην καριέρα σου στο χώρο της Συμβουλευτικής. Πώς διαχειρίζεσαι αυτή την μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά σου; Ποιον ακριβώς σκοπό και έργο υπηρετούν οι Συμβουλευτικές Εταιρίες στη χώρα μας;

Η μετάβαση από τη Ναυτιλιακή Βιομηχανία στον τομέα της Συμβουλευτικής ήταν, πράγματι, ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό ταξίδι. Μου επέτρεψε να εφαρμόσω τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που απέκτησα στη Ναυτιλία σε ένα νέο πεδίο προκλήσεων. Η Ναυτιλία μου έδωσε πολλά εφόδια όπως την ικανότητα του multitasking, της επίλυσης επειγόντων προβλημάτων, της προσαρμοστικότητας, της ψυχραιμίας όταν τα deadlines κινούνται με απειλητικές διαθέσεις, όπλα τα οποία αποτελούν εξαιρετικές δεξιότητες στο χώρο της Συμβουλευτικής.

Οι επαγγελματικές πορείες των νεότερων γενεών χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή αστάθεια τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η αστάθεια αυτή οφείλεται σε τεχνολογικές, οικονομικές, αλλά και κοινωνικές μεταβολές. Για παράδειγμα, η άνοδος της gig economy και της εργασίας εξ αποστάσεως έχει επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιλογές καριέρας, διευκολύνοντας τα άτομα να εξερευνήσουν διαφορετικούς τομείς. Οι εταιρίες παροχής Συμβούλων στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες, εξυπηρετούν έναν κρίσιμο σκοπό. Ενεργούν ως στρατηγικοί εταίροι για επιχειρήσεις, οργανισμούς, ακόμη και κυβερνητικούς φορείς, παρέχοντας καθοδήγηση από εμπειρογνώμονες για την αντιμετώπιση πολύπλοκων προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών. Σε ένα ταχέως εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο, οι εταιρείες συμβούλων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο να βοηθούν τους οργανισμούς να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις και απαιτήσεις. Είναι ένας δυναμικός και πνευματικά διεγερτικός τομέας και είμαι ενθουσιασμένη που συμμετέχω σε αυτόν.

Η εταιρία με την οποία συνεργάζεσαι έχει μπει πολύ δυναμικά στο χώρο των Συμβούλων. Ποιο θεωρείς ότι είναι το σημαντικότερο project που έχετε αναλάβει τελευταία; Τι σε κάνει να αναγνωρίζεις την υπεροχή του έναντι των υπολοίπων έργων που «τρέχετε»;\

Πράγματι, η εταιρία μου μπήκε πολύ δυναμικά στο χώρο του Συμβουλευτικού κλάδου και ήδη έχουμε κατακτήσει σοβαρά landmarks στο χώρο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο χώρο των Ευρωπαϊκών Έργων. Ο ρόλος του Συμβούλου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος, καθώς ως Σύμβουλος καλείσαι να καλύπτεις καθημερινά μία μεγάλη γκάμα απαιτήσεων, οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του πελάτη – συνεργάτη μας και όχι μόνο το εκάστοτε έργο αυτό καθ’ αυτό.

Το σημαντικότερο έργο που είχαμε το προνόμιο να αναλάβουμε αφορά την επίδραση και την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον χώρο της Υγείας.

Αντιμετωπίζουμε κρίσιμα ζητήματα όπως η βελτιστοποίηση της κατανομής των πόρων στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, η βελτίωση της φροντίδας των ασθενών μέσω της προγνωστικής ανάλυσης και ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών μέσω της αυτοματοποίησης.

Αυτό που κάνει το έργο αυτό να ξεχωρίζει από τα άλλα είναι η δυνατότητά του να μεταμορφώσει ριζικά το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι τεράστιος, καθώς συμβάλλει άμεσα στην ευημερία των Ελλήνων πολιτών και στη βιωσιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, εξυπηρετώντας ιδιαιτέρως τις ανάγκες των απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα περιοχών.

Λεπτομέρειες, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ και δε θα μοιραστώ. Η γνώση κάποιες φορές είναι επικίνδυνη.. Αυτό που μπορώ, όμως, να μοιραστώ μαζί σας, είναι πως πρόκειται για μία αιχμή καινοτομίας με εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Αντανακλά, δε, την αφοσίωσή μας στην αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων και στην παροχή λύσεων που ωφελούν την καρδιά της ελληνικής κοινωνίας.

Ως μία γυναίκα που έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο και επιτυχία στον τομέα της, στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι πιο πιεστικές προκλήσεις και ευκαιρίες για τα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της;
Μπορούμε να προηγηθούμε σε αυτές τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον;

Στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, πιστεύω πως υπάρχουν τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες, που άλλοτε μας φέρνουν αντιμέτωπους με την πρόοδο και την εξέλιξη, άλλοτε με τον εαυτό μας και τα μελανά μας στοιχεία, άλλοτε με την ηθική και τις αξίες μας. Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, πλέον, είναι ο συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός της τεχνολογικής προόδου. Ενώ η τεχνολογία προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία και αποτελεσματικότητα, δημιουργεί επίσης ανησυχίες σχετικά με την εκτόπιση θέσεων εργασίας, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Στον τομέα του επιχειρείν και του τρόπου ζωής του καθενός, η ψηφιακή επανάσταση αλλάζει, συχνά βίαια και εκθετικά, τόσο το mindset μας, όσο και τις πρακτικές μας. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της Υγείας παρουσιάζει πολλές υποσχόμενες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα δίνει και τροφή για σκέψη ως προς τη διαχείριση της επέλασής της και της επικράτησής της απέναντι σε πιο παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές.

Πρώτα από όλα, η προστασία της ιδιωτικής ζωής και η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων παραμένουν viral πρωταρχικές ανησυχίες, καθώς οι τεράστιες ποσότητες ευαίσθητων δεδομένων υγείας που συλλέγονται και αναλύονται από τα συστήματα ΑΙ πρέπει να προστατεύονται από παραβιάσεις και κατάχρηση. Μάλιστα, αποτελεί πρόκληση η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της ανθρώπινης εμπειρογνωμοσύνης και της λήψης αποφάσεων με βάση την ΑΙ, καθώς η υπερβολική εξάρτηση από τους αλγορίθμους μπορεί δυνητικά να διαβρώσει την κρίσιμη σχέση γιατρού-ασθενούς. Τέλος, το κόστος εφαρμογής της τεχνολογίας ΑΙ σε υποδομές υγείας μπορεί να είναι απαγορευτικό για ορισμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, θέτοντας ζήτημα προσβασιμότητας. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι απαραίτητη για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της ΑΙ στη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας, με παράλληλη τήρηση των δεοντολογικών προτύπων και της ισότιμης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Βέβαια, σε κάθε πρόκληση ενυπάρχει και μία ευκαιρία. Για να περιηγηθούν σε αυτές τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον, τα άτομα και η κοινωνία πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε διάφορες βασικές αρχές. Προσαρμοστικότητα, Συμμετοχικότητα χωρίς αποκλεισμούς, Βιωσιμότητα,  Ηθικές εκτιμήσεις: Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια που απαιτεί από όλους μας να έχουμε επίγνωση του αντίκτυπου των πράξεών μας και των επιλογών μας

Θα σηκώσω το γάντι λοιπόν και θα σου κάνω, τέλος, την πιο κρίσιμη ερώτηση: το απόρρητο και η ασφάλεια των δεδομένων αποτελούν πρωταρχικό μέλημα στον τομέα της Υγειονομικής περίθαλψης. Πώς διασφαλίζει η εταιρία σου την υπεύθυνη και ηθική χρήση της ΑΙ ως προς το χειρισμό ευαίσθητων δεδομένων ασθενών και ποια μέτρα εφαρμόζονται για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης με τους ασθενείς, όσο και με τους ρυθμιστικούς φορείς;

Το απόρρητο και η ασφάλεια των δεδομένων είναι πράγματι πρωταρχικής σημασίας στην εργασία μας, ιδίως όταν πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα ασθενών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ο οργανισμός μας θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα τη διασφάλιση της υπεύθυνης και ηθικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτό το πλαίσιο, με ταυτόχρονη οικοδόμηση και διατήρηση της εμπιστοσύνης με τους ασθενείς και τους ρυθμιστικούς φορείς.

Πρώτα απ’ όλα, είναι απαρέγκλιτη η τήρηση όλων των σχετικών κανονισμών προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR), και ενημερωνόμαστε διαρκώς για τυχόν αλλαγές ή επικαιροποιήσεις αυτών των κανονισμών. Τακτικοί έλεγχοι και αξιολογήσεις διασφαλίζουν ότι αυτά τα μέτρα ασφαλείας είναι σταθερά αποτελεσματικά.

Εφαρμόζονται αυστηρές τεχνικές αποταυτοποίησης στα δεδομένα ασθενών, διασφαλίζοντας ότι τα προσωπικά στοιχεία ταυτότητας αφαιρούνται ή ανωνυμοποιούνται όπου είναι δυνατόν, ας πούμε στη συλλογή στοιχείων για εξαγωγή στατιστικών προσεγγίσεων.

Συνεργαζόμαστε επίσης ενεργά με τους ρυθμιστικούς κρατικούς φορείς, επιδιώκοντας την καθοδήγηση και τις εγκρίσεις τους, εφόσον απαιτείται.

Εν κατακλείδι, η προσέγγιση του οργανισμού μας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των δεδομένων είναι αταλάντευτη. Η οικοδόμηση και η διατήρηση της εμπιστοσύνης, τόσο με τους ασθενείς, όσο και με τους ρυθμιστικούς φορείς δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά θεμελιώδες μέρος της αποστολής μας.

INFO : Μισέντου Μαρία | Senior Consultant – Business Strategy