ΜΙΚΡΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις των βιβλίων, σίγουρα μια επίσκεψη σε μικρά γραφικά βιβλιοπωλεία είναι κάτι το ανεπανάληπτο. Λίγο η μυρωδιά του χαρτιού, λίγο η ατέλειωτη γκάμα των επιλογών είναι αρκετά, για να σας τραβήξουν σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο με μικρή βιτρίνα σε κάποιον ήσυχο πεζόδρομο. Πόσο μάλλον, αν βρεθείτε στην αγαπημένη αγγλική πρωτεύουσα που φημίζεται για το σοφιστικέ και φιλικό προς τον αναγνώστη περιβάλλον της.

Παρακάτω, διαλέξαμε μερικά από τα πιο γραφικά μικρά βιβλιοπωλεία του Λονδίνου που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, αν κάποτε βρεθείτε στην Αγγλία, και να χαθείτε για λίγο στον κόσμο των κιτρινισμένων σελίδων αναζητώντας το επόμενο βιβλίο που θα σας ταξιδέψει στον δικό του κόσμο.

The Second Shelf

Ακριβώς στην καρδιά του λονδρέζικου Σόχο, το Second Shelf είναι μια σχετικά νέα προσθήκη στην λίστα των Άγγλων βιβλιόφιλων. Έχοντας ανοίξει τις πόρτες του το 2018 από την Αμερικανίδα συγγραφέα A.N. Devers που μετακόμισε από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο, το Second Shelf είναι ένα πρωτοποριακό ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο που εστιάζει στην γυναικεία χειραφέτηση και ενδυνάμωση.

Τα βιβλία που πωλούνται στο Second Shelf είναι σπουδαία δείγματα γυναικών συγγραφέων από όλο τον κόσμο που μέσα από τα γραπτά τους έχουν ενισχύσει τους διεθνείς αγώνες των γυναικών για ισότητα και δικαιοσύνη. Στα ράφια του Second Shelf θα βρείτε βιβλία διάσημων γυναικών συγγραφέων όχι μόνο από την Ευρώπη και την Β. Αμερική, αλλά και από την Αφρική, την Ασία και την Αφρική.

Άλλωστε, στόχος της ιδιοκτήτριας του βιβλιοπωλείου είναι η προβολή και διάχυση των φεμινιστικών αγώνων για ένα καλύτερο αύριο για όλες τις γυναίκες του πλανήτη. Βέβαια, επειδή κάθε ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο που σέβεται τον εαυτό του, αγκαλιάζει τους πάντες, αν πάλι είστε λάτρεις των φθηνών και ποιοτικών book thrfits, εδώ θα βρείτε σπάνια βιβλία – ακόμα και ενυπόγραφα με υπογραφές διάσημων συγγραφέων – να πωλούνται σε οικονομικές τιμές. Μάλιστα, για τους φίλους και τις φίλες των σπάνιων βιβλίων, εδώ θα βρείτε και αρκετές παλιές εκδόσεις Jane Austen, ακόμα και χειρόγραφες εκδόσεις βιβλίων, ειδικά αν προτιμάτε να διαβάζετε την ιστορία κατευθείαν από την πηγή της.

Burley Fisher Books, Haggerston

Ποιος είπε ότι τα μικρά βιβλιοπωλεία δεν μπορούν να αντέξουν στην πανδημία; Με γνώμονα την επιβίωση και οπλισμένοι με πείσμα, οι ιδιοκτήτες του Burley Fisher Books κατάφεραν όχι μόνο να κρατήσουν ανοιχτό το μικρό βιβλιοπωλείο – καφέ στην μέγγενη της πανδημίας, αλλά και να το εξελίξουν σ’ ένα από τα πιο πρωτοποριακά βιβλιοπωλεία του Λονδίνου.

Θεσπίζοντας το book delivery, το Burley Fisher Books κατάφερε να κερδίσει το βραβείο του Καλύτερου Ανεξάρτητου Βιβλιοπωλείου για το 2021 και να κρατηθεί όρθιο σε μια περίοδο που τα περισσότερα μικρά βιβλιοπωλεία ήλθαν αντιμέτωπα με το λουκέτο. Σήμερα, το βιβλιοπωλείο είναι ανοιχτό κάθε μέρα, ακόμα και τα Σάββατα, εκτός Κυριακής, αποτελώντας ταυτόχρονα και στάση Νο1 για τους βιβλιοφάγους του Λονδίνου που αναζητούν το οτιδήποτε, καθώς το βιβλιοπωλείο προσφέρει μια τεράστια γκάμα επιλογών σε τίτλους, ενώ διοργανώνει και πολλά event συγγραφής και ανάγνωσης.

Brick Lane Bookshop, Tower Hamlets

Ένα μικρό ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο πρέπει οπωσδήποτε να φημίζεται για την καινοτομία και την πρωτοτυπία του, καθώς αυτό είναι που θα το διακρίνει από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία-αλυσίδες που απειλούν να το κατασπαράξουν εν μια νυκτί. Αυτός, φυσικά, είναι ο κανόνας για το Brick Lane Bookshop που έχει καταφέρει να φτάσει την παράδοση βιβλίων σε άλλα level. Στο εν λόγω βιβλιοπωλείο, έχετε την δυνατότητα αντί για take-away καφέ να αγοράσετε take-away βιβλία ή να παραγγείλετε εξ’ αποστάσεως τα βιβλία που σας ενδιαφέρουν και αυτά να έλθουν κατευθείαν στην πόρτα σας.

Το μικρό βιβλιοπωλείο που εστιάζει σε μια τεράστια γκάμα θεμάτων πέρα από το πρωτότυπο take-away, διοργανώνει κάθε χρόνο έναν ανεξάρτητο διαγωνισμό διηγήματος ανοιχτό για κάθε συμμετέχοντα και συμμετέχουσα που θέλει να δοκιμάσει τις συγγραφικές του δυνάμεις. Φυσικά, οι νικητές και νικήτριες θα δουν τα πρωτόλεια τους να εκδίδονται σε μια αναμνηστική έκδοση που θα κοσμεί την γλυκιά βιτρίνα του μικρού βιβλιοπωλείου.

South Kensington Books/ Photo: Shutterstock

South Kensington Books

Ακριβώς στην καρδιά μιας εκ των ιστορικότερων και πιο επισκέψιμων περιοχών του Λονδίνου, το South Kensington Books είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά μικρά βιβλιοπωλεία του Λονδίνου. Ιδρυμένο στην ταραχώδη δεκαετία του ’40, το South Kensington Books συνεχίζει να βαδίζει στην παράδοση των πρώτων ανθρώπων που οραματίστηκαν ένα βιβλιοπωλείο γειτονιάς που θα προσφέρει αναγνώσιμες επιλογές σε όλους.

Σήμερα, το βιβλιοπωλείο σημειώνει επισκεψιμότητα ρεκόρ για ένα μικρό βιβλιοπωλείο και δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο φιγουράρει στην λίστα των πιο δημοφιλών μικρών βιβλιοπωλείων του Λονδίνου. Είτε σας αρέσει το διάβασμα είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι στα ράφια του South Kensington Books θα βρείτε -σε φυσιολογικές τιμές- φρέσκους τίτλους σε μυθοπλασία, ταξίδι, ιστορία και, φυσικά, λονδρέζικη λογοτεχνία.

Κεντρική φωτογραφία: Brick Lane Bookshop/ Photo: Shutterstock

Πηγή: travel.gr