ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΙΓΚΑ: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Στα 24 σου χρόνια θα λέγαμε ότι απαγορεύεται να μην είσαι δημιουργικός. Έτσι, στην περίπτωση της Ιωάννας Τρίγκα ο καθησυχασμός δεν έχει θέση. Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1997 στο Μαρούσι, ημέρα Τετάρτη και μπορεί να αποτελεί τη μεσαία της εβδομάδας, η ίδια ωστόσο δηλώνει άνθρωπος των άκρων. Παθιασμένη, φιλαλήθης, επαναστάτρια και φιλόδοξη, μεγαλώνει και δραστηριοποιείται στη Νέα Σμύρνη. Είναι απόφοιτη του προπτυχιακού τμήματος «Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας» του Παντείου Πανεπιστημίου ενώ ακριβώς μετά το πέρας της σχολής αποφασίζει να συνεχίσει στο ΕΚΠΑ και το μεταπτυχιακό τμήμα «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα».

Το δημοσιογραφικό δαιμόνιο μπήκε όταν το 2019 οδηγήθηκε στα ραδιοφωνικά μονοπάτια, αν η ακατάπαυστη ενασχόληση με την αρθρογραφία δεν άφηνε αμφιβολίες στους γύρω της για κάποιον άλλο επαγγελματικό δρόμο.

Στις 23 Μαΐου 2019 λοιπόν ξεκινάει το δικό της ραδιοφωνικό ταξίδι στον Street Radio μέχρι τον Ιούλιο του 2020 όπου γνωρίζει την Μαρία Τσάκου και μετακομίζει στον Amagi. «Το ραδιόφωνο με έμαθε πολλά. Ήμουν ανέκαθεν επικοινωνιακή, ωστόσο το μυαλό μου δεν ήταν οργανωτικό. Μπορεί να σκεφτόμουν ένα συγκεκριμένο πράγμα, να μεταπηδούσα ξαφνικά σε κάτι άλλο και μετά πάλι πίσω, στην προηγούμενη σκέψη. Όλο αυτό σε μια συνεχόμενη επανάληψη. Η έκθεση στο ραδιόφωνο με έμαθε να αρχειοθετώ τη σκέψη μου, όπως εξίσου να κατανοώ την τεράστια ευθύνη των ειρημένων και τον αντίκτυπό τους στο ευρύ κοινό, όχι με στόχο την αποδοχή, αλλά το σεβασμό.»

Στο βιογραφικό της εκτός των άλλων εκτελεί χρέη υπεύθυνης επικοινωνίας αλλά και social media manager, είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ηλεκτρονικού Τύπου και Λοιπών Σύγχρονων Μέσων, αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Ο Προφήτης της Νέας Σμύρνης» και αν θέλει κάποιος να την βρει, θα επισκεφτεί το κανάλι του NSTv (NeaSmirniTv). Εκεί απασχολείται με τη δημοσιογραφία, το ρεπορτάζ αλλά και την παρουσίαση μέσω της εκπομπής ‘’Picky Blinders’’ που προβάλλεται και στο YouTube. «Το όνομα της εκπομπής έχει τη δική μου σφραγίδα και μπορεί ακουστικά να ταυτίζεται με τη δημοφιλή σειρά του Netflix, ωστόσο η σκέψη βασίζεται στον αναγραμματισμό του τίτλου, στην αποσαφήνιση ότι μπορεί να θέλουμε να είμαστε επιλεκτικοί στην ενημέρωση αλλά καταλήγουμε τυφλωμένοι.

Οι περισσότεροι την αποφεύγουν κι όσοι την κατέχουν, την εκμεταλλεύονται, γιατί απλά μπορούν.» Μεγάλη αγάπη της πάνω στο δημοσιογραφικό κομμάτι αποτελούν οι συνεντεύξεις και γι’ αυτό της έχει δοθεί η ευκαιρία να έχει αρκετές στο μέχρι πρότινος ενεργητικό από τον καλλιτεχνικό, μουσικό και πολιτικό χώρο.

Λατρεμένη γλώσσα που μιλάει πολύ καλά, μόλις από την ηλικία των έντεκα είναι η γερμανική. Από τα πέντε μέχρι τα δεκαεπτά της περίπου, βρίσκεται στο αγωνιστικό τμήμα καλαθοσφαίρισης του Πανιωνίου. «Εκεί βίωσα την αδικία, έμαθα στη σκληραγώγηση και πως στη ζωή το τι άνθρωπος είσαι, φανερώνεται από τη συμπεριφορά σου προς τους άλλους και δη τους μικρότερους. Οι δυσκολίες με πείσμωσαν, όπως ακριβώς με έμαθαν να διεκδικώ, ό,τι θέλω με υπομονή και δουλειά, μα και να θέτω όρια.».

Στα δεκαεπτά, αποφασίζει να ασχοληθεί με τους λάτιν χορούς όπου και εκεί δεν αργούν οι διακρίσεις, παρ’ όλα αυτά οι Πανελλήνιες της βάζουν φρένο κι έτσι ένας επίλογος γράφεται στο κομμάτι τούτο, αν και το ενδεχόμενο επιστροφής της δεν αποκλείεται. Προς το παρόν την έχει κερδίσει ο στίβος αλλά και το cross-training.

Ο ελεύθερός της χρόνος συμπεριλαμβάνει, εκτός της γυμναστικής και της μελέτης, βόλτες με φίλους και παιχνίδια με τον βαφτισιμιό της. Αγαπημένη περίοδος είναι το καλοκαίρι, καθώς νιώθει, μια πρωτόγνωρη ελευθερία και ξεγνοιασιά όση δουλειά και αν υπάρχει. Και αν τη ρωτούσαμε για το μέλλον, βλέπει τον εαυτό της, στα χνάρια της ειδησεογραφίας αλλά παράλληλα σκέφτεται πολύ σοβαρά την ενασχόληση, με τη διαφήμιση, το marketing και τις δημόσιες σχέσεις. «Εμπιστεύομαι τη ζωή αλλά και τις δυνάμεις μου. Η εσωτερική δύναμη και το να μην τα παρατάμε καθορίζουν τη φιλοσοφία και πορεία μας».