ΙΝΕΣΣΑ ΑΖΟΪΔΟΥ: «ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Είναι από τις fashion blogger που εκτιμώ ιδιαίτερα. Γοητευτική, έξυπνη και φοβέρα ετοιμόλογη, η Ινέσσα, μέσα από το «Daily Iness», δείχνει σοβαρά δείγματα δημιουργίας και μας καλλιεργεί προσδοκίες για το μέλλον. Λατρεύει την Ελλάδα ενώ έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στους δικούς της ανθρώπους.

Πως προέκυψε η ενασχόληση με την μόδα;

Για να απαντήσω σωστά πρέπει να εξηγήσω τι σημαίνει για εμένα μόδα. Η μόδα, εμπνέεται από την καθημερινότητα και την ανάγκη των ανθρώπων, να εκφράζονται χωρίς να χρειαστεί να μιλάνε. Έτσι λαμβάνει ο νους μου την έννοια της μόδας, όποτε δεν υπήρξε ποτέ κάτι που να με έκανε να ασχοληθώ μαζί της, ήταν απλά στις φλέβες μου, από την στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Όλα όμως έγιναν πιο επίσημα και έντονα στο μυαλό μου όταν άρχιζαν ανά τον κόσμο να εμφανίζονται τα blog. Ήταν η φωνή καθημερινών ανθρώπων, σε μια μορφή ημερολογίου να εκφράζονται μέσω της μόδας και του προσωπικού τους στυλ. Το 2009 λοιπόν, όλο και πιο έντονα στριφογυρνούσε αυτή η ιδέα στο μυαλό μου. Και σε ηλικία 14 ετών λίγους μήνες αργότερα το υλοποίησα με το AWPT by Inessa (Angels wear Prada too), το οποίο έχει αλλάξει πολλές μορφές όπως και εγώ μεγαλώνοντας και έχει μετονομαστεί επίσημα πλέον σε Daily Iness.

Σε μια αξιόλογη επαγγελματική πρόταση θα εγκατέλειπες την πατρίδα σου;

Θα απαντήσω ειλικρινά. Λατρεύω την Ελλάδα, την Θεσσαλονίκη μου και όσα έχω εδώ αλλά επειδή πιστεύω ότι πρέπει να κυνηγάς το όνειρο σου, αν ήταν μια πρόταση που θα φάνταζε ονειρική θα έφευγα. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα εγκατέλειπα την πατρίδα μου, αντιθέτως θα έκανα τα πάντα, για να την παρουσιάσω και να την διαφημίσω στο εξωτερικό όπως της αξίζει. Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα, όσο νωρίτερα το καταλάβουμε τόσο περισσότερο θα της φερόμαστε με σεβασμό.

IMG_1994
Πως περνάς στον ελεύθερο χρόνο σου;

Είναι μια πρόταση που σπάνια ακούω. Ελεύθερος χρόνος και εγώ, ωραίο ακούγεται πάντως. Είμαι πολυπράγμων και δεν το κάνω από εξαναγκασμό, είναι κάτι που αποτελεί αυτό που είμαι. Μ’αρεσει να ασχολούμαι με πολλά και τελείως διαφορετικά πράγματα μαζί, που βρίσκονται στα όρια της πρακτικότητας-λογικής και από την άλλη πλευρά (και αγαπημένη μου μάλιστα) της καλλιτεχνικής φύσης.

Με τον ίδιο τρόπο που λειτουργώ επαγγελματικά, λειτουργώ και στον ελεύθερο μου χρόνο. Κάνω ότι με εμπνέει και συνήθως πηγή έμπνευσης, αποτελούν οι άνθρωποι που αγαπώ, αλλά και απλές μοναχικές βραδιές με τον εαυτό μου, που οδηγούν στην συγγραφή, στον χορό, στην ζωγραφική, έχω και μια μικρές εμμονές όπως αυτή με τα κολλάζ. Αυτά βέβαια στην απλή και όμορφη καθημερινότητα.

Ταυτόχρονα όμως, αναζητώ σε μεγαλύτερα διαλείμματα τις αποδράσεις σε μέρη που με μαγεύουν, με γεμίζουν με εμπειρίες αλλά και μου δίνουν πνοή, για ακόμη περισσότερα κίνητρα στην καθημερινότητα. Δηλώνω λάτρης των extreme sports και έχω μεγάλη αγάπη με την θάλασσα.

Πιστεύεις ότι οι γυναίκες σήμερα έχουν “ξεφύγει” στην προσπάθεια τους να ακολουθήσουν πιστά τις τάσεις της μόδας;

Όλοι μας κάποια στιγμή στην ζωή μας ξεφεύγουμε, δείτε και παλιές φωτογραφίες του εαυτού μας, που ο τρόπος που χτενιζόμασταν ή ντυνόμασταν, μας προκαλεί γέλιο. Απλά ίσως στην εποχή μας είναι πιο εύκολο να ακολουθήσεις την μάζα ή κάποια πρότυπα, που ίσως δεν θα δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εμφάνιση σου.

Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα και αυτό περιλαμβάνει φυσικά και την εξωτερική του εμφάνιση. Όμως πάνω από όλα, πρέπει να καταλάβουμε, ότι η δύναμη μας και αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε, είναι ότι είμαστε εμείς δεν υπάρχει άλλο αντίγραφο είμαστε μοναδικοί και αυτό πρέπει να το στηρίζουμε και με την εμφάνιση μας. Χωρίς να μιμούμαστε και να ακολουθούμε ακραίες εμφανίσεις, που στο τέλος μπορεί να αποβούν και μοιραίες, για την συνολική εικόνα που εμφανίζουμε στους τριγύρω.

9
9