Η ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΓΗΡΑΝΣΗ

Όλα τα οφέλη των οσπρίων γενικά και των ρεβιθιών ειδικότερα, τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για τη φροντίδα της υγείας και της συναισθηματικής σας ευεξίας.

Η πλούσια σε φυτικές ίνες τροφή που σας βοηθά να χάσετε βάρος

Υπάρχει μια τροφή (πιθανώς απροσδόκητη για πολλούς) πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα και στην πρόληψη της γήρανσης. Πρόκειται για τα ρεβίθια όπως φαίνεται από τις μελέτες του Dr. Olivier Courtin-Clarins, διευθυντή της ομάδας Clarins και συγγραφέα του βιβλίου Beauty on the Plate. Σε αυτό το βιβλίο μιλά εκτενώς για τα οφέλη των οσπρίων όπως τα ρεβίθια, αν και αυτά τα οφέλη μπορούν να επεκταθούν σε άλλες τροφές όπως τα φασόλια και οι φακές. Και αποκαλύπτει δύο από τα οφέλη για τα οποία συζητούνται λιγότερο: προάγουν την απώλεια λίπους στο σώμα και βοηθούν στη διαδικασία γήρανσης.

Ο Courtin-Clarins αναφέρεται στα αποτελέσματα 6 κλινικών μελετών που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση οσπρίων μειώνει το ποσοστό λίπους στο σώμα. «Επιπλέον, η συμπερίληψη οσπρίων στη διατροφή επιτρέπει μια ελαφριά απώλεια βάρους χωρίς περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων». Στην πραγματικότητα, η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες το καθιστά χορταστικό τρόφιμο, επομένως τα πάντα συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Αυτό μας θυμίζει τα πλεονεκτήματα ενός άλλου φαγητού για το οποίο λέγαμε πριν από πολύ καιρό, τις φακές, με διατροφική δομή παρόμοια με αυτή των ρεβιθιών και χαμηλή θερμιδική πρόσληψη αν μαγειρευτούν σε ελαφριά πιάτα.

Οι φυτικές ίνες και η διαδικασία γήρανσης

Η υψηλή περιεκτικότητα των ρεβιθιών σε φυτικές ίνες, συνδέεται, επισημαίνει ο γιατρός στο ίδιο βιβλίο, με την διαδικασία γήρανσης. «Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε για περισσότερα από 10 χρόνια υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γεράσουν καλύτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό», επισημαίνει ο γιατρός.

Άλλα οφέλη των ρεβιθιών

Προάγουν το νευρικό σύστημα και καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών. Η φαρμακοποιός και διατροφολόγος Paula Martín Clares μιλά επίσης για τα ρεβίθια στο βιβλίο της: Η υγεία του δέρματός σας βρίσκεται σε αυτά που τρώτε. Τονίζει ότι αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, καλίου, σιδήρου, φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Ε και επιπλέον «μας προστατεύουν από την κατακράτηση υγρών, βοηθώντας μας να ισορροπήσουμε τα σωματικά υγρά», επισημαίνει. H ειδικός προσθέτει ότι κάνουν καλό στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μάλιστα, η διατροφολόγος Beatriz Larrea επιβεβαιώνει επίσης ότι είναι δυναμωτικά και απαραίτητα για ένα υγιές σώμα και μυαλό.

Πώς να εντάξουμε τα ρεβίθια στη διατροφή μας

Προφανώς, το αν τα ρεβίθια σας βοηθούν να χάσετε βάρος, αυτό έχει μεγάλη σχέση με τον τρόπο μαγειρέματος και τα φαγητά με τα οποία σερβίρονται. Η Larrea συμβουλεύει να τα συνδυάσετε με δημητριακά για να λάβετε τη συνεισφορά πλήρων πρωτεϊνών –μπορούν να ληφθούν με λίγο ρύζι– και επίσης να έχουν την απαραίτητη συνεισφορά των 8 απαραίτητων αμινοξέων. Εάν πρόκειται να μαγειρευτούν, ο Dr. Courtin-Clarins συμβουλεύει να αφήσετε τα όσπρια να μουλιάσουν για περίπου δύο ώρες πριν τα μαγειρέψετε. «Για να ανακουφίσετε αυτές τις ενοχλήσεις, μπορείτε ακόμη και να προσθέσετε θυμάρι ή φύκια kobu στο νερό μαγειρέματος», προσθέτει. Τα κονσερβοποιημένα ρεβίθια μπορούν να είναι μια καλή εναλλακτική, αρκεί να περιέχουν, όπως μας εξήγησε η διατροφολόγος Natàlia Calvet, μόνο το βασικό συστατικό της κονσέρβας μαζί με νερό, λάδι ή λίγο αλάτι, χωρίς περιττές προσθήκες. Είναι επίσης σημαντικό να τα πλένετε καλά και να τα στραγγίζετε πριν τα μαγειρέψετε. Όσον αφορά τους τρόπους να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας με υγιεινό τρόπο, ακολουθούν μερικές ιδέες.

Σε μορφή χούμους για να φάτε με λαχανικά Σε σαλάτα συνοδευόμενη από κινόα, λαχανικά, σπανάκι και αβοκάντο, όπως συμβουλεύει η Larrea. Σε μαγειρευτά μαγειρεμένα με γαρίδες, σπιτικό ζωμό, πιπεριά, σκόρδο και ντομάτα, όπως μας εξήγησε η Paola Freire. Ψημένα στο φούρνο με μπαχαρικά ως πλήρης προσθήκη σε διάφορες σαλάτες.

Πηγή : vogue.gr