ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΙΤΑ

Οι περισσότεροι γνωρίζετε πως ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται με την ηλικία. Τόσο η απώλεια μυϊκής μάζας όσο και οι ορμόνες συμβάλουν στην επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, με αποτέλεσμα να παίρνετε κιλά. Παρόλα αυτά εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές θα καταφέρετε να έχετε ενεργό μεταβολισμό όλη την ημέρα χωρίς να κάνετε δίαιτα.

Μην ακολουθείτε ακραίες δίαιτες

Σίγουρα για να χάσετε κιλά πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες. Όμως η υπερβολική μείωση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα γιατί μειώνει τη λειτουργία του μεταβολικού ρυθμού. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά και να μην καταφεύγετε σε ακρότητες.

Μην παραλείπετε το πρωινό 

Δεν είναι τυχαίο ότι μελέτες έχουν δείξει πω όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Επιλέξτε ένα υγιεινό πρωινό που να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Καταναλώστε φυτικές ίνες

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν αρκετή ποσότητα φυτικών ινών μέσα στην ημέρα δεν παίρνουν κιλά σε σχέση με εκείνους που δεν τρώνε φυτικές ίνες. Στόχος σας πρέπει να είναι περίπου τρεις με τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Περισσότερη βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του μυϊκού ιστού ο οποίος βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.  Δυστυχώς, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 4% των Αμερικανών ηλικίας άνω των 50 ετών δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D. Καλές πηγές είναι ο τόνος, το τόφου, το εμπλουτισμένο γάλα και δημητριακά και τα αυγά. Η πιο βασική όμως πηγή αυτής της βιταμίνης είναι η ηλιακή ακτινοβολία.

Πείτε όχι στην αδράνεια.

Αν θέλετε να ξυπνήσετε το μεταβολισμό σας είναι σημαντικό να είστε ενεργοί καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και όταν βρίσκεστε στο γραφείο. Για παράδειγμα μπορείτε να σηκώνεστε από την καρέκλα κάθε 2 ώρες και να περπατάτε. Επιπλέον όσο κάθεστε στο γραφείο μπορείτε να σφίγγετε καλά το οπίσθιά σας ή να σηκώνετε τις μύτες των ποδιών σας φροντίζοντας να γυμνάζετε τις γάμπες σας.

Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το στρες καταστρέφει το μεταβολισμό σας και μπορεί να προκαλέσει την αποθήκευση λίπους στους ιστούς. Το άγχος είναι φυσικά αναπόφευκτο, οπότε θα πρέπει να μάθετε να το διαχειρίζεστε, πριν σας αρχίσει να σας διαχειρίζεται εκείνο. Βρείτε λοιπόν, μια δραστηριότητα, που να παίρνει το στρες μακριά. Μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, γιόγκα, διαλογισμό ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Όλα αυτά είναι υγιείς συμβουλές, για να διαχειριστείτε το άγχος σας με τον σωστό τρόπο.

Πηγή: jenny.gr

10
10