ΔΙΑΙΤΑ PLANK: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΙΛΩΝ

Δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για ξαφνική απώλεια βάρους, είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η δίαιτα Plank. Από όλες τις δίαιτες απώλειας βάρους στο διαδίκτυο, η δίαιτα Plank είναι μία από τις πιο δημοφιλείς, πιθανώς λόγω της υπόσχεσής της να χάσετε κιλά σε χρόνο μηδέν.

Αν ίσως είναι δυνατόν να παραβλέψουμε την αφθονία των πρωτεϊνών σε μια δίαιτα, ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα δύσκολα θα είναι υπέρ της δίαιτας που ισχυρίζεται ότι θα σας κάνει να χάσετε πολύ βάρος μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Έχουμε ήδη δει, στην πραγματικότητα, ότι μια τόσο γρήγορη απώλεια βάρους είναι εντελώς ανθυγιεινή και ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε εξαιρετικά μη ισορροπημένες και δυνητικά επικίνδυνες επιλογές τροφίμων.

Γιατί λοιπόν η δίαιτα Plank έχει γίνει τόσο δημοφιλής; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή τη δίαιτα και γιατί πρέπει να μείνετε μακριά από αυτήν.

Δίαιτα Plank: Πώς λειτουργεί και πόσα κιλά χάνονται;

Η δίαιτα Plank πήρε το όνομά της από τον Γερμανό επιστήμονα Max Planck, εκλαϊκευτή της «κβαντικής θεωρίας» (και συνεπώς της κβαντικής μηχανικής) που, ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη δίαιτα. Επομένως, δεν είναι γνωστό ποιος και γιατί επέλεξε αυτή τη συσχέτιση και αυτό αντιπροσωπεύει το πρώτο σκοτεινό σημείο που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ενσταλάξει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με αυτή τη δίαιτα.

Αμφιβολίες που επιβεβαιώνονται άμεσα και τονίζονται από το γεγονός ότι η δίαιτα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα μόλις 2 εβδομάδων, στο τέλος των οποίων θα πρέπει να έχεις χάσεις 9 κιλά, διατηρώντας αυτή την απώλεια για τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς πολλή προσπάθεια.

Τι πρέπει όμως να φας (ή μάλλον, να μην φας) για να πετύχεις αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα; Όπως αναφέρθηκε, η συγκεκριμένη δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση πρωτεϊνών σε ποσότητες υψηλότερες από αυτές που έχουμε ανάγκη, οι οποίες σχεδόν ποτέ δεν συνοδεύονται από υδατάνθρακες και λίπη.

Η ποικιλία των τροφίμων μειώνεται σε 5-6 είδη πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, του γιαουρτιού, του κοτόπουλου, του ζαμπόν, του κόκκινου κρέατος και του λευκού ψαριού (δεν υπάρχουν επιλογές για χορτοφάγους). Οι σύνθετοι υδατάνθρακες επιτρέπονται μόνο για πρωινό (σε ποσότητα μιας φέτας ψωμί) αλλά όχι κάθε μέρα, ενώ για μεσημεριανό οι πρωτεΐνες συνδυάζονται με μια μερίδα λαχανικών.

Δεδομένου ότι δεν είναι όλοι σε θέση να ακολουθήσουν μια τέτοια περιοριστική δίαιτα, έστω και για λίγες μέρες, έχει αναπτυχθεί μια τροποποιημένη έκδοση της δίαιτας Plank. Στην πραγματικότητα, όμως, οι αλλαγές είναι λίγες και όχι ευέλικτες και περιλαμβάνουν τη δυνατότητα κατανάλωσης παξιμαδιών αντί για ψωμί ή τυρί κάθε τόσο. Κατά τα λοιπά, η άφθονη παρουσία πρωτεϊνών και η πλήρης απουσία λιπών παραμένουν σταθερό σημείο .

Όπως έχουμε ήδη δει με τη δίαιτα Dukan, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αυτού του τύπου στοχεύει στην τροποποίηση του ενεργειακού μεταβολισμού του σώματος, ωθώντας το να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών για παραγωγή ενέργειας. Αυτή η διαδικασία απαιτεί μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας και οδηγεί σε ταχύτερη απώλεια βάρους.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τη δίαιτα Plank αν ακολουθηθεί κατά γράμμα, σε 15 ημέρες θα πρέπει να χάσεις έως και 9 κιλά με την «εγγύηση» ότι η αλλαγή στον μεταβολισμό είναι διαρκής. Με αυτή την έννοια, το βάρος που χάθηκε δεν θα ανακτηθεί όταν επιστρέψετε σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις της δίαιτας Plank: Να γιατί να την αποφύγετε

Αναλύοντας λεπτομερώς το σχήμα της δίαιτας Plank συνειδητοποιούμε αμέσως ότι αυτό που θα έπρεπε να είναι το δυνατό της σημείο (να χάσετε πολύ βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα) είναι στην πραγματικότητα ένα προφανές πράγμα: όταν στερείτε από το σώμα φαγητό, χάνετε αναπόφευκτα βάρος.

Μία από τις πρώτες παρενέργειες που αναφέρθηκαν από οποιονδήποτε έχει δοκιμάσει τη δίαιτα Plank, είναι το αίσθημα αδυναμίας και πείνας. Παρά το γεγονός ότι η δίαιτα δεν προβλέπει περιορισμούς σε ποσότητες, οι τροφές που χορηγούνται δεν είναι σε θέση να θρέψουν επαρκώς τον οργανισμό και του στερούν μακροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ευεξία.

Μια άλλη παρενέργεια αφορά το βάρος που χάθηκε κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων περιορισμού, το οποίο σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ανακτάται ίσως και περισσότερο, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μετά την περίοδο στέρησης, θα ακολουθήσει μια ανεξέλεγκτη εισαγωγή τροφής ως μορφή αποζημίωσης, προκαλώντας συναισθήματα απογοήτευσης και το επικίνδυνο φαινόμενο γιο-γιο .

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει μια τόσο μη ισορροπημένη διατροφή.

Ακόμη και αν ακολουθηθεί για μικρό χρονικό διάστημα, μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, μπορεί να βλάψει τους νεφρούς και προδιαθέτει τον οργανισμό να συσσωρεύσει λίπος, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση της κακής χοληστερόλης.

Τέλος, η δίαιτα Plank αποθαρρύνεται έντονα από την επιστημονική κοινότητα λόγω του γεγονότος ότι είναι μια δίαιτα εντελώς αντίθετη ως προς την ισορροπημένη διατροφή, η οποία είναι ο κύριος στόχος όλων των διατροφών.

Όπως πάντα, συμβουλεύω τους αναγνώστες μου να αποφεύγουν αυτού του είδους τις αυστηρές δίαιτες και αντ ‘αυτού να απευθυνθούν σε πραγματικούς επαγγελματίες που μπορούν να τους δώσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Πηγή: jenny.gr