Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Σε αυτή την εξαιρετικά ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας, έχοντας ως στόχο να την προσπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται ψυχικά και σωματικά και να παραμείνουμε υγιείς ,το κυρίαρχο μέλημά μας είναι αδιαμφισβήτητα, αφού εφαρμόζουμε πρώτα πιστά τις οδηγίες των υπευθύνων για να προστατευθούμε, να μεριμνήσουμε με ιδιαίτερη φροντίδα για τη διατροφή μας, ώστε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας, προκειμένου να είμαστε ανθεκτικοί απέναντι στον κορονοϊό. Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί εύρυθμα είναι η πρωταρχική ασπίδα του οργανισμού μας σε κάθε εισβολέα. Εξού και η ρήση του Ιπποκράτη: «η τροφή ας είναι το φάρμακο μας και το φάρμακο μας ας είναι η τροφή μας» ενέχει επίκαιρη απόλυτη εφαρμογή.

Πληθώρα θρεπτικών συστατικών στις σωστές ποσότητες συνάδει την πεμπτουσία της καθημερινής διατροφής μας και εμπλέκεται στην αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να πετύχουμε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι βιταμίνες Α, Ε, Β6, Β12, C, D, ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι τώρα ακόμη πιο αναγκαία για να προασπίσουμε την υγεία μας έναντι αυτής της απρόσμενης απειλής που έχει καταλάβει όλον τον πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα αναλύεται ως εξής:

⦁ Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση πέντε εποχικών φρούτων και δύο μερίδων λαχανικών (πορτοκάλια, μπρόκολο, σπανάκι κουνουπίδι, λάχανο). Περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών, απολύτως αναγκαίων για τον οργανισμό που δεν μπορεί να αποθηκεύσει.

⦁ Προϊόντα ολικής αλέσεως σε ζυμαρικά, ψωμί, βρώμη

⦁ Ελαιόλαδο, κατά προτίμηση ωμό, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό

⦁ Τακτική πρόσληψη λιπαρών ψαριών (σαρδέλες, σκουμπρί)

⦁ Όσπρια, δύο φορές την εβδομάδα, ως σημαντική πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης, πολλών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

⦁ Κρέας, αυγό, γαλακτοκομικά (κατά προτίμηση: γιαούρτι, τυρί) σε μικρότερες ποσότητες.

Εντρυφήστε και σε μία άλλη μέθοδο: αυτοσχεδιάστε μετατρέποντας το πιάτο σας σε μια πολύχρωμη παλέτα.

Τα διαφορετικά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν διαφορετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας των κυττάρων από ποικίλες βλάβες και από επίθεση ιών.

⦁ Κόκκινο χρώμα: ντομάτα, φράουλα, κεράσια, καρπούζι, ρόδι, κόκκινα μούρα, κόκκινη πιπεριά, κόκκινο σταφύλι, κόκκινο κρασί.

⦁ Πορτοκαλί χρώμα: καρότο, πορτοκάλι, μανταρίνι, ροδάκινα, γλυκοπατάτα, κολοκύθα

⦁ Κίτρινο χρώμα: λεμόνι, πεπόνι, κίτρινη πιπεριά, ανανάς, καλαμπόκι

⦁ Πράσινο χρώμα: σπανάκι μαρούλι μπρόκολο, άγρια χόρτα, αρακάς, αχλάδι, αβοκάντο

⦁ Μπλε και μωβ χρώμα: μελιτζάνα, παντζάρι, βατόμουρα, σύκα, δαμάσκηνα, λάχανο μωβ

⦁ Άσπρο χρώμα: κουνουπίδι σκόρδο, κρεμμύδι, μανιτάρια, πατάτα
Ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες συστήνεται

⦁ Αύξηση της πρόληψης βιταμίνης C: Η βιταμίνη C περιέχεται στα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ, τις φράουλες, τα μούρα, τις κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο.

⦁ Αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης D: Πηγές βιταμίνης D αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο σολομός, τα αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα.

⦁ Αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης Ε: Ταμείο βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα ,καρύδια), οι σπόροι (ηλιόσπορος, σουσάμι, λιναρόσπορος), το αβοκάντο, το ακτινίδιο.

⦁ Αύξηση του ψευδάργυρου: Το στοιχείο αυτό μπορεί να προέρχεται τόσο από ζωικές πηγές, όπως οστρακοειδή, θαλασσινά και μοσχάρι όσο και από φυτικές, όπως φασόλια, ξηροί καρποί και τόφου.

Οι πέντε τροφές που έχουμε όλοι στη κουζίνα μας και μπορούν να μας στηρίξουν επάξια αυτήν την περίοδο:

⦁ Κανέλα

Οι ιδιότητες της είναι καταπληκτικές. Τα αιθέρια έλαια που περιέχει έχουν αντιοξειδωτικές αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ήπιο αντισηπτικό και άψογο συνοδευτικό στον καφέ και το τσάι και όπου αλλού ικανοποιεί τους γευστικούς μας κάλυκες. Προστατεύει το σώμα μας από την εισβολή επιθετικών μικροοργανισμών και ορισμένες φορές μειώνει τον πυρετό. Η  κινναμαλδεΰδη που περιέχει η κανέλα έχει διερευνηθεί για την επίδρασή της στα αιμοπετάλια και φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων. Μισή κουταλιά του γλυκού κανέλα μαζί με μια κουταλιά μέλι, μία με δύο φορές την εβδομάδα, κάνουν θαύματα.

⦁ Κουρκουμάς
Λόγω της αντιμικροβιακής δράσης του το εκχύλισμα κουρκουμά μπορεί ακόμη και να σταματήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και παρασίτων, να βελτιώσει κύτταρα προσβεβλημένα από ιούς και λοιμώξεις και να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα. Η κουρκουμίνη, το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Προτείνεται 1/3 κουταλιά του γλυκού κουρκουμά μαζί με μια κουταλιά μέλι μία με δύο φορές την εβδομάδα.

⦁ Σκόρδο
Φυσικό φάρμακο στην κουζίνα. Δρα κατά των μικροβίων βακτηριδίων και των ιών. Περιέχει υψηλά επίπεδα σε αλλισίνη που σκοτώνει τα μικρόβια, τα βακτήρια και προστατεύει τα κύτταρα μας. Επίσης τα υψηλά επίπεδα θείου που διαθέτει προσθέτουν στις άπειρες ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου.

⦁ Πιπέρι καγιέν
Προστατεύει από τους εισβολείς, καθώς αποτελεί πλούσιο ταμείο βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Η  καψαϊκίνη είναι το ενεργό συστατικό του πιπεριού καγιέν και υπεύθυνη για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του.

⦁ Πράσινο τσάι
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, όπως τα φλαβονοειδή, συμβάλλουν στην άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την ενίσχυση της καλής λειτουργίας της καρδιάς και την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Είναι εύκολο να παραμείνουμε υγιείς, παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες. Με σύνεση, σταθερότητα και υπομονή μπορούμε να διαχειριστούμε τις καθημερινές διατροφικές συνήθειές μας ως πρόληψη και θεραπεία μαζί.