Η ΤΑΙΝΙΑ «THE FAVOURITE» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ ΠΑΕΙ ΓΙΑ OSCAR

Στις 21 Νοεμβρίου, έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε επιλεγμένες αίθουσες στην Αμερική, η ταινία «The Favourite» τoυ Γιώργου Λάνθιμου και ήδη όλοι βλέπουν την μία από τις Οσκαρικές καρέκλες των σκηνοθετών, να κλειδώνει για τον Έλληνα. Όπως και τις ερμηνευτικές, για τις τρεις πρωταγωνίστριες του.

Η ταινία εκτυλίσσεται στην Αγγλία του 18ου αιώνα και είναι ουσιαστικά η πρώτη απόπειρα του Έλληνα σκηνοθέτη, στο είδος εποχής (για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από το σεναριακό του δίδυμο Εθύμη Φιλίππου αλλά από τους Deborah Davis και Tony McNamara). Η ιστορία αναφέρεται σε μια περίοδο όπου η άρρωστη  Βασίλισσα Άννα βρίσκεται στον αγγλικό θρόνο, αδυνατώντας να εκτελέσει τα καθήκοντά της.


Δυο κυρίες της Αυλής, η Σάρα Τσόρτσιλ, Δούκισσα του Μάρλμπορο, και παράλληλα κρυφή ερωμένη της, αλλά και η Αμερικάνα Αμπιγκέιλ Μάρσαλ, η οποία θα τρυπώσει και αυτή στο βασιλικό κρεβάτι αποκτώντας δύναμη και εύνοια, θα γίνουν τα απαραίτητα πρόσωπα που θα απογειώσουν την ιστορία προσδίδοντας της το κύρος και … καυτερό πιπέρι.  Την Βασίλισσα Άννα ερμηνεύει η Αγγλίδα ο Olivia Colman  που έχουμε λατρέψει στην αγγλική σειρά Broadchurch, την Αγγλίδα προτεζέ κάνει η Rachel Weisz και την Αμερικανίδα η Emma Stone. Στον βασικό ανδρικό ρόλο βρίσκουμε τον Nicholas Hoult του «Mad Max» και του «XMEN».


Πράγματα που έχουμε προλάβει να μάθουμε ήδη:

-Το Time (μέσω της κριτικού κινηματογράφου Στέφανι Ζάκαρεκ) την έβαλε ήδη στη λίστα του με τις δέκα καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

-Οι New York Times σε κεντρικό τους άρθρο με τίτλο : «Το όραμα του Γιώργου Λάνθιμου προκαλεί πόλωση» μιλούν για την δημιουργία ενός έξοχου σουρεαλιστικού και αμήχανα ξεκαρδιστικού κινηματογραφικού κόσμου.

-Πρόθεση του σκηνοθέτη ήταν να παίξει τον ρόλο της Rachel Weisz, η Katte Blanchett, αλλά δεν τα βρήκανε στους χρόνους γυρισμάτων. Η δεύτερη επιλογή του, η Kate Winslet του Τιτανικού, απορρίφθηκε μετά τα δοκιμαστικά στα οποία η έλλειψη χημείας μεταξύ πρωταγωνίστριας και σκηνοθέτη ήταν εμφανής.

-Είναι η πρώτη φορά που θα δούμε το στήθος της Ema Stone γυμνό στη μεγάλη οθόνη μετά από πρόταση μάλιστα της ίδιας που θεώρησε στη δεδομένη σκηνή πως το αντίθετο θα ήταν τελείως αναληθές.

Ακόμα:

-Σύμφωνα με την Weisz η σχέση της με την Stone θα έχει ένα έντονο άρωμα από την ταινία «All About Eve».

-Σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας της Στόουν, ικέτευε τον Λάνθιμο για τον ρόλο κι αυτός της επέβαλε να αποκτήσει αγγλική προφορά και να περάσει από ακρόαση. Όλα πήγαν κατ ευχή.

-Έχει προταθεί ήδη για 13 βραβεία στα Αγγλικά εναλλακτικά όσκαρ BIFA από τα οποία κέρδισε 5.

-Η ταινία είχε βραβευθεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας με τον Αργυρό Λέοντα ενώ η Colman είχε παραλάβει αυτό της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.

-Η ταινία είναι προγραμματισμένη να βγει κανονικά στις αμερικανικές αίθουσες στις 23 Νοεμβρίου από τη Fox Searchlight (σε επιλεγμένες αίθουσες βγήκε από τις 21). Στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη να βγει τον Ιανουάριο του 2019.

Τι άλλο να περιμένουμε από τον Λάνθιμο:

-Το τηλεοπτικό «On Becoming a God in Central Florida», με την Kirsten Dunst στον πρωταγωνιστικό ρόλο

-Την άτιτλη σειρά της Amazon γύρω από το σκάνδαλο «Iran-Contra affair», που έκανε άνω κάτω την πολιτική ζωή των ΗΠΑ στα 80’s στην οποία και πρωταγωνιστεί το οικογενειακό μέλος πια  Κόλιν Φάρελ.

Πηγή: andro.gr