“ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ”

Ένα μοντέρνο ρομαντικό παραμύθι συγκινητικής κινηματογραφικής διαύγειας. Ειλικρινές όσο και συναισθηματικό, προσπερνά όλα τα κλισέ με απαράμιλλη κομψότητα.

Tο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ είναι μια ταινία δύο κόσμων. Από την αρχική ιδέα και το DNA της ως τον τρόπο υλοποίησή της (αμερικανοκορεάτικη συμπαραγωγή). Η ίδια η Σονγκ, άλλωστε, γεννήθηκε στη Νότια Κορέα και μετακόμισε σε ηλικία 12 ετών οικογενειακώς στον Καναδά. Έκανε πετυχημένη καριέρα ως θεατρική σκηνοθέτρια στη Νέα Υόρκη και τώρα περνά πίσω από την κάμερα για να αφηγηθεί μια ιστορία εμπνευσμένη από τα δικά της βιώματα.

Αφοπλιστικά απλή και άλλο τόσο ειλικρινής, ξεκινάει από τη φιλία της Να Γιανγκ και του Χάε Σουνγκ, δυο 12χρονων συμμαθητών, οι οποίοι μοιάζουν πλασμένοι ο ένας για τον άλλον. Μόνο που εκείνη πρόκειται να μεταναστεύσει με τους γονείς της στον Καναδά, σοκάροντας τον πικραμένο Χάε Σουνγκ, ο οποίος θα τη σκέφτεται διαρκώς για την επόμενη δωδεκαετία. Μέχρι που θα βρουν επαφή μεταξύ τους μέσω του Facebook, εγκαθιστώντας ξανά μια ζεστή βιντεο-επικοινωνία.

Αυτή έχει μετακομίσει πλέον στη Νέα Υόρκη, έχει αλλάξει το όνομά της σε Νόρα Μουν και ονειρεύεται καριέρα συγγραφέα. Εκείνος πρέπει να ζήσει για κάποιο καιρό στην Κίνα, κάτι το οποίο εμποδίζει τη διά ζώσης συνάντησή τους. Κι ενώ οι συνομιλίες τους γίνονται όλο και πιο εξομολογητικές, η Νόρα συνειδητοποιεί πως η σκέψη του την απασχολεί διαρκώς και την παρασύρει ολοένα και βαθύτερα σε ένα συναισθηματικό αδιέξοδο. Του ανακοινώνει, λοιπόν, ότι θέλει να διακόψουν τη σχέση τους. Έτσι οι ζωές τους θα πάρουν τον δικό τους δρόμο, αλλά δώδεκα χρόνια μετά ο Χάε Σουνγκ θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να ξανασυναντήσει τον πρώτο και μοναδικό έρωτά του.

Πόσοι διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται κάτω από τον ουρανό του Μανχάταν; Το παρόν και το παρελθόν, η Ασία και ο Νέος Κόσμος, η επιθυμία και η πραγματικότητα. Η Σελίν Σονγκ παρακολουθεί την ειδυλλιακή αντιπαράθεσή τους με χορογραφική κομψότητα, στροβιλίζοντας μέσα στο ίδιο πλάνο κινηματογραφικές ιδέες που ξεκινούν από τον Γιασουχίρο Όζου και τον Γουόνγκ Καρ-Βάι και φτάνουν μέχρι τον Γούντι Άλεν και τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Με ευαισθησία η οποία επανεφευρίσκει τον γνήσιο ρομαντισμό, τις συνθέτει σε μια κοινή γλώσσα· αυτή την οποία αναζητούν και δεν μπορούν να βρουν οι μετέωροι ήρωες της. Η διεισδυτική κάμερα μεγεθύνει το προσωπικό δράμα τους (εδώ εικόνα και διάλογοι το ίδιο σημαντικοί), ενώ ένα αποστασιοποιημένο αστικό ντεκόρ (οι νεοϋορκέζικοι ουρανοξύστες) το προσγειώνει στην κοινότοπη καθημερινότητα. Είναι λοιπόν το Ιν-γιούν, ο τρόπος με τον οποίο το σύμπαν ξαναφέρνει κοντά ψυχές που συναντήθηκαν στις προηγούμενες ζωές τους, μια παρηγορητική φενάκη ή κάθε χαμένη ευκαιρία είναι απλώς μια καινούργια, απελευθερωτική πιθανότητα;

ΗΠΑ, Ν. Κορέα. 2023. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: TANWEER

Πηγή : athinorama.gr