«Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 8», ΚΡΙΤΙΚΗ

Χιούμορ, σασπένς, all star cast, μια απολαυστικά σχεδιασμένη ληστεία και μια δοκιμασμένη συνταγή καθαρού ψυχαγωγικού σινεμά.

Έχοντας ολοκληρώσει (προσωρινά;) τον κύκλο των περιπετειών της το 2007, με τη μετριότατη «Συμμορία των 13», η παρέα των Στίβεν Σόντερμπεργκ και Ντάνι Όσιαν αποσύρθηκε διακριτικά ύστερα από τρεις ταινίες και μια μπάζα 1,1 δισ. δολάρια από το παγκόσμιο box office. Όπως όμως και αυτή ξεκίνησε από μιαν άλλη πρωτότυπη ιδέα, την ταινία του Λούις Μάιλστοουν του 1960 «Ocean’s 11», έτσι και τώρα υπάρχει κάποιος που διεκδικεί την κληρονομιά της αμέσως μόλις πατά το πόδι του έξω από τη φυλακή. Η αδερφή του Ντάνι Όσιαν, η Ντέμπι, ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση και, ύστερα από ένα κόλπο που πηγαίνει στραβά, καταλήγει στη στενή. Όταν αποφυλακίζεται, η πρώτη της δουλειά είναι να βρει την παλιά συνεταίρο της στο έγκλημα, τη Λου, προτείνοντάς της ένα παράτολμο αλλά υπολογισμένο στη λεπτομέρειά του κόλπο.

Την κλοπή ενός διαμαντένιου κολιέ αξίας 150 εκατ. δολαρίων από τη λαμπρότερη κοσμική εκδήλωση της χρονιάς: το Met Gala. Αυτό που χρειάζονται οι δυο τους είναι μόνον άλλες πέντε «ειδικές» συνεργάτιδες. Σεναριογράφος με τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες και σκηνοθέτης παντός καιρού («Pleasantville», «Πρόεδρος για Μια Μέρα», «Το Μεγάλο Φαβορί», «The Hunger Games»), ο Γκάρι Ρος αναλαμβάνει να αναγεννήσει το διασημότερο caper movie franchise προσθέτοντάς του έντονο θηλυκό άρωμα. Η συνταγή είναι έτοιμη και ο Ρος την αντιγράφει στην εντέλεια, ανακατεύοντας με απενοχοποιημένο κέφι χιούμορ, σασπένς, ένα all star cast και μια απολαυστικά σχεδιασμένη ληστεία. Και αν η ταινία υπολείπεται σε εύθυμη σκηνοθετική κομψότητα αυτών του Σόντερμπεργκ, διαθέτει σεναριακή ευστροφία, προσοχή στις λεπτομέρειες και μια λεπτή μα κοφτερή ειρωνεία απέναντι στο λαμπερό κιτς που παρελαύνει από την οθόνη, υπόδειγμα καθαρού και ανώδυνου ψυχαγωγικού σινεμά.

Πηγή: athinorama.gr