Η «ΦΟΝΙΣΣΑ» ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Η έμπειρη ενδυματολόγος και σκηνογράφος Εύα Νάθενα περνά πίσω από την κάμερα για τις ανάγκες της πρώτης σκηνοθετικής δουλειάς της, η οποία βασίζεται σε ένα κλασσικό ελληνικό λογοτεχνικό έργο. Ο λόγος για τη “Φόνισσα” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που περνά με αξιώσεις στη μεγάλη οθόνη, σε σεναριακή διασκευή της πολύπειρης Κατερίνας Μπέη (“Ευτυχία”, “Τα Καλύτερά μας Χρόνια”, “Η Λίζα και Όλοι οι Άλλοι”, “Θηλυκή Εταιρία”).

Τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιούνται στην Αθήνα, καθώς και στα επιβλητικά και τραχιά τοπία της Λακωνικής Μάνης, της Κρήτης και φυσικά της Σκιάθου, της ιδιαίτερης πατρίδας του Παπαδιαμάντη. Στην παραγωγή βρίσκεται η εταιρία Tanweer σε συμπαραγωγή της View Master Films.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη:

“Σε ένα δυστοπικό τοπίο, σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η χήρα Χαδούλα έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της μετέδωσε η μητέρα της – μια σκυτάλη αβάσταχτη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την περιφρόνηση στο φύλο της. Μέσα της όμως, η Χαδούλα αντιστέκεται και, τελικά, επαναστατεί έμπρακτα. Αντιτίθεται στον ηθικό νόμο της τοπικής κοινωνίας και αποφασίζει να ‘λυτρώσει’  όσα περισσότερα κορίτσια μπορεί. Οι πράξεις της σταδιακά αυτονομούνται μέχρι που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Κατατρεγμένη, εγκαταλείπει το σπίτι της και κατευθύνεται στο καταφύγιο της που είναι η φύση. Όμως όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει πως καλά έπραξε όσα έπραξε, ένα χρόνιο τραύμα την καταδιώκει παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση”.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και εκείνον της κόρης της φόνισσας η Μαρία Πρωτόπαππα. Στο cast συμμετέχουν ακόμα, μεταξύ άλλων, οι Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα και Γεωργιάννα Νταλάρα.

Η “Φόνισσα” αναμένεται να κυκλοφορήσει από την Tanweer το 2023.

Πηγή: athinorama.gr