ΑΡΕΤΗ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΑ: «ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙ»

Η Αρετή Χαρτοφυλακα «καταθέτει» την ψυχή 15 κακοποιημένων γυναικών στο πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα «Αληθινές Γυναίκες», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ζενίθ. Η συγγραφέας μας μιλάει με την ελπίδα το μήνυμα της να φτάσει παντού.

Πως ήρθε η συγγραφή στη ζωή σου;

Η συγγραφή  δεν ήρθε τώρα στη ζωή μου. Από πολύ μικρή γράφω πράγματα  ο,τι μου δημιουργεί εντύπωση και θέλω να το αποτυπώσω στο χαρτί το γράφω. Είναι ένας τρόπος να εκφράζομαι και να αποτυπώνω τα συναισθήματά μου  ή τα συναισθήματα των άλλων πολλές φορές

Στις αληθινές γυναίκες  αποτύπωσες τα συναισθήματα 15 γυναικών . Για ποιο λόγο αποφάσισες να γράψεις αυτό το βιβλίο τη δεδομένη στιγμή;

Ο λόγος που αποφάσισα ν’ ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα  είναι ότι κανείς, ως τώρα,  δεν έχει ασχοληθεί με τα συναισθήματα των γυναικών. Βλέπουμε γυναίκες να  επικρίνονται, κατά καιρούς. Κατακρίνονται   οι προσπάθειές τους να απεγκλωβιστούν από τις σχέσεις  που τους κάνουν κακό  ή ακόμη και εκείνες που βγαίνουν και μιλάνε, μετά από αρκετό καιρό, να τις αμφισβητούνε για την κακοποίηση που υπέστησαν.  Ήθελα να εκφράσω  τη δική τους άποψη και τη δική τους οπτική.

Με ποιο κριτήριο έκανες την επιλογή των ιστοριών;

Είχα και έχω πολλές ιστορίες γυναικών. Η επιλογή έγινε σύμφωνα με τις μορφές της βίας.  Αυτό που ήθελα ήταν να δώσω τη βία σε όλη της την έκταση.  Ήθελα να συμπεριλάβω όλες τις μορφές της βίας, έτσι ώστε, το βιβλίο αυτό να είναι και ένας οδηγός στα χέρια μιας γυναίκας  για αναγνωρίσει τα σημάδια.

Αν τα πρότεινες το βιβλίο σου σε έναν αναγνώστη τι θα του έλεγες;

Θα αναγνωρίσει τι σημαίνει βία στην καθημερινότητά μας.  Πολλές φορές θεωρούμε ότι η βία  είναι κραυγαλέα βία.  Τα εμφανή της σημάδια τα αναγνωρίζουμε όλοι. Το βιβλίο είναι γραμμένο έτσι ώστε να γνωρίσουν όλοι όσοι το διαβάσουν όλες τις μορφές βίας.

Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα απευθύνεται στις γυναίκες. Οι άντρες πρέπει να το διαβάσουν;

Είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τις γυναίκες αλλά δεν απευθύνεται μόνο στις γυναίκες.  Εγώ αν αγαπώ τον σύντροφό μου και θέλω να καταλάβω τη δικιά του οπτική θα διαβάσω ένα βιβλίο για να καταλάβω πώς σκέφτεται. Άρα και ένας άντρας που ενδιαφέρεται να μάθει για τη σύντροφό του  έχει κάθε λόγο να διαβάσει το βιβλίο.  Μπορεί να διακρίνει συμπεριφορές δικές του  που δεν φαντάζεται ότι έχουν επιπτώσεις στη γυναικεία ψυχολογία  επειδή έχει γαλουχηθεί  σύμφωνα με κάποια συγκεκριμένα πρότυπα  .

Υπάρχει κάποιο σχόλιο κάποιου αναγνώστη που σου έδειξε μία άλλη οπτική; 

Ναι  υπήρξε ένα σχόλιο.  Ένας αναγνώστης είπε ό,τι διαβάζοντας το βιβλίο  είδε τη βία με εντελώς διαφορετικό μάτι. Μέχρι εκείνη την ημέρα  θεωρούσε ότι κάποια περιστατικά που είχε ζήσει δεν ήταν βία  αλλά τελικά ανακάλυψε ότι ήταν.

Πού θέλεις να σε οδηγήσει αυτό το συγγραφικό ταξίδι ;

Στόχος είναι να αφυπνιστεί ο κόσμος και να βοηθηθεί.
Δεν έχω στόχο εγώ να φτάσω κάπου.

Ξεχωρίζεις κάποια από τις ιστορίες  που υπάρχουν στο βιβλίο;

Ξεχωρίζω περιστατικά από τις ιστορίες. Όμως, η μοναξιά που νιώθουν οι γυναίκες αυτές μέσα στις σχέσεις  τους μου έχει κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση.

Διαβάζεται εύκολα το βιβλίο σου;

Έχει άμεσο λόγο, είναι εύκολο και κατανοητό
Σε βάζει κατευθείαν στο θέμα χωρίς να περιπλέκει την ιστορία  και περνάει τα μηνύματα καθαρά.

Ως μαμά, αρκετά ευαισθητοποιημένη, με τις σχέσεις των ανθρώπων  κάνεις κάτι ιδιαίτερο στα παιδιά σου ώστε να τα «μυήσεις» στις απόψεις σου;

Μάθημα για τα παιδιά  είναι να τους μιλάς με το παράδειγμά σου.   Τα κορίτσια μου είναι μεγάλα, σπουδάζουν, έχουν δει πράγματα. Το ό,τι είναι πολυταξιδεμένες, αν και νεαρές σε ηλικία, τις έχει βοηθήσει πολύ να διακρίνουν την ελληνική – πατριαρχική κοινωνία που έχουν μεγαλώσει και πρεσβεύουν κι αυτές αυτό που πιστεύω και εγώ, η βια δεν έχει σχέση με την αγάπη. Όποιος αγαπάει δεν τιμωρεί.