ΝΤΙΜΗ ΓΙΑΝΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ DG HATS BY DIMI

Η Ντίμη Γιαννετοπούλου από μικρή έθετε υψηλούς στόχους και της άρεσε να δοκιμάζει τον εαυτό της σε νέα πράγματα προκειμένου να ανακαλύψει την κλίση της, τα ενδιαφέροντα της και τις δεξιότητες της. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ψυχικού και πρόσφατα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη νομική σχολή, ενώ παράλληλα έχει τη δική της επιχείρηση στο χώρο της μόδας, την DG Handmade Hats by Dimi. Φιλόδοξη και άκρως δημιουργική, υπερασπίζεται με πάθος το δίκαιο, ενώ η αγάπη της για την τέχνη και τη μόδα είναι αδιαμφισβήτητη.

Πότε κατάλαβες ότι θες να ασχοληθείς με την νομική;

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου σε πιο μικρή ηλικία, πάντα με προβλημάτιζε ποιο επάγγελμα είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητα μου και θα με γεμίζει ως άνθρωπο. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα ότι μία καλή ευκαιρία για να έρθω σε τριβή με διάφορους κλάδους επιστημών, ήταν να παρακολουθήσω κάποια καλοκαιρινά προγράμματα στο εξωτερικό. Η απόφαση μου πάρθηκε το καλοκαίρι της τρίτης γυμνασίου που συμμετείχα στο καλοκαιρινό πρόγραμμα της νομικής για μαθητές στο Columbia University στην Νέα Υόρκη.

Εκεί πήρα μέρος σε διάφορες εικονικές δίκες, σε debates με θεματολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και άλλα κοινωνικά ζητήματα και αναπτύχθηκε η νομική μου σκέψη σχετικά με την επίλυση ορισμένων ζητημάτων, ενώ ταυτόχρονα η ζωή στη Νέα Υόρκη διεύρυνε τους ορίζοντες μου καθώς ήρθα σε επαφή με ανθρώπους από διάφορα κοινωνικά υπόβαθρα με διαφορετική κουλτούρα και τρόπο σκέψης. Από τότε γύρισα πλέον αποφασισμένη και συγχρόνως ιδιαιτέρως χαρούμενη που ήξερα τι είναι αυτό που θα με ολοκλήρωνε στη ζωή μου: Να υπερασπίζομαι το δίκαιο και κατ’ επέκταση το ιδεατό, δηλαδή τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο οποίο τυγχάνουν εφαρμογής θεμελιώδεις έννοιες, όπως η δημοκρατία και η προσωπική ελευθερία.

Ένα από τα θέματα της επικαιρότητας, για παράδειγμα, που με συγκλόνισε ως άνθρωπο και ως γυναίκα, είναι η πρόσφατη ανάκτηση της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και όλες οι επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται για τη ζωή των γυναικών στη χώρα αυτή, που ουσιαστικά μας γυρίζουν πίσω πολλές δεκαετίες και εκμηδενίζουν χρόνια αγώνων. Τέτοια είναι τα περιστατικά που με ώθησαν στο δρόμο της προάσπισης του δικαίου και των δικαιωμάτων των αδύναμων.

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σου θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο σου προτέρημα;

Ένα από τα προτερήματα μου αποτελεί η δημιουργικότητα μου και η προσήλωση μου στους στόχους που θέτω. Προσωπικά, θεωρώ πως η ζωή μου θα ήταν βαρετή και άτονη χωρίς αυτούς. Οι στόχοι μας είναι το κλειδί της επιτυχίας αλλά και της ευτυχίας σε όλους τους τομείς, καθώς μόλις επιτευχθούν τα συναισθήματα που μας πλημμυρίζουν ολοκληρώνουν την προσωπικότητα μας. Είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε στόχους μικρούς ή μεγάλους, καθώς αυτοί αποτελούν το κίνητρο για να συγκεντρωθεί η μέγιστη δύναμη μας με σκοπό την υλοποίηση αυτών. Και φυσικά, βλέποντας την πρόοδο μας, γεμίζουμε αυτοπεποίθηση και έμπνευση να συνεχίσουμε. Εμένα, λοιπόν, πάντα με γέμιζε ευτυχία αυτή η διαδικασία, καθώς πιστεύω ότι όλα είναι εφικτά και είναι στο χέρι μας να πραγματοποιηθούν αρκεί να καταβάλουμε όλη μας την ενέργεια και προσπάθεια.

Πώς σου κόλλησε το “μικρόβιο” της μόδας;

Η μόδα είναι κάτι που ανέκαθεν με εξέφραζε, από μικρή με ενδιέφερε να την παρακολουθώ και να την προσαρμόζω στο προσωπικό μου στυλ σύμφωνα πάντα με τη δική μου αισθητική. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον ότι τα ρούχα που φοράμε και κατ’ επέκταση το στυλ μας είναι ένα μέσο επικοινωνίας και αυτό-έκφρασης.

Θα με χαρακτήριζα ως ένα πολύ δημιουργικό άνθρωπο που αγαπά την ποιοτική αισθητική και το “ωραίο” που εμφανίζεται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας μας. Αυτό με οδήγησε στα 18 μου έτη να δημιουργήσω την δική μου επιχείρηση την DG Handmade Hats by Dimi επιδιώκοντας να ανεξαρτητοποιηθώ ως ένα βαθμό οικονομικά, καταφέρνοντας, παράλληλα, να κάνω το χόμπι μου και την αγάπη μου για την μόδα και την τέχνη επάγγελμα.

Δημιουργώ στο χέρι ζωγραφισμένα, προσωποποιημένα Πάναμα καπέλα και αξεσουάρ με διάφορα πετράδια, πέρλες, ξεχωριστές κορδέλες, φτερά και ιδιαίτερα σχέδια. Πρόκειται για εκκεντρικά καλοκαιρινά ή χειμερινά, γυναικεία ή ανδρικά ή παιδικά καπέλα που απογειώνουν το προσωπικό στυλ του καθενός και αποτελούν ένα ξεχωριστό αξεσουάρ στην ενδυμασία τους.

Τι συμβουλή θα έδινες στα παιδιά που δεν έχουν κατασταλάξει ως προς την επαγγελματική τους σταδιοδρομία;

Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν μία δυσκολία στην απόφαση αυτή, είτε λόγω της άσκησης πίεσης από το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον, είτε λόγω μη εξεύρεσης των δεξιοτήτων τους ή της μη έκθεσης τους στα κατάλληλα ερείσματα. Προσωπικά, λοιπόν, γνωρίζω ότι αυτό είναι μία ιδιαίτερα στρεσογόνα κατάσταση, αλλά θα πρότεινα σε όλα τα παιδιά να αποβάλλουν το άγχος τους, καθώς εν τέλει όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις, το “πτυχίο” δεν είναι αυτό που σε προσδιορίζει ως άνθρωπο αλλά ούτε και ως επαγγελματία. Η συμβουλή μου θα ήταν να ακολουθήσουν την καρδιά τους, να ανοίξουν τους ορίζοντες τους και να κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπούν και τους γεμίζει.

Κλείνοντας θα ήθελα τη γνώμη σου για την πανδημία του κορονοϊού και πως αυτή έχει επηρεάσει τις ζωές μας;

Ο κορονοϊός άλλαξε ριζικά τις ζωές μας σε προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αρχικά στον τομέα της εκπαίδευσης στον οποίο εντασσόμουν και εγώ την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία, οι μαθητές-φοιτητές όλων των ηλικιών αναγκάστηκαν να απομονωθούν από το σχολικό-φοιτητικό τους περιβάλλον, αλλά και να αναβάλουν τις τυχόν κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες τους. Ακόμη, οι εργαζόμενοι έπρεπε να απέχουν από την δουλειά τους και να εργάζονται από το σπίτι, ενώ άλλοι έμειναν άνεργοι ή αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, λόγω υπέρογκων εξόδων. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι οι οικονομικές επιπτώσεις, η απομόνωση λόγω της απαγόρευσης των συναθροίσεων, η αδυναμία πραγματοποίησης κάποιου ταξιδιού, η ανασφάλεια καθώς και ο φόβος για το αύριο, έχουν βαρύτατες συνέπειες στην ψυχική μας υγεία.

Παρολ’ αυτά, είναι σημαντικό να μπορούμε να δούμε και τη θετική πλευρά του νομίσματος ακόμη και στις πιο τραγικές συνθήκες. Προσωπικά, εκτίμησα ορισμένα πράγματα που είτε θεωρούσα δεδομένα, είτε δεν έδινα την απαραίτητη σημασία.

Υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες που μπορούν να μας γεμίσουν ενέργεια πέρα από τις εξόδους σε εστιατόρια και σε μπαρ, όπως μία βόλτα κοντά στην φύση, να περάσεις χρόνο με άτομα της οικογένειας σου που αγαπάς, πράγμα που επιτεύχθηκε με την τηλεργασία που απελευθέρωσε τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Επιπλέον, το lockdown επηρέασε θετικά την ατμοσφαιρική ρύπανση, γεγονός που αποδεικνύει τις επιπτώσεις στην φύση από την ανθρώπινη αλόγιστη συμπεριφορά, ενώ ο κορονοϊός ως ένα μάθημα ζωής κατάφερε να μας φέρει πιο κοντά και αναδείχθηκε η αξία της συνέργειας των ανθρώπων απέναντι σε κάποιον κίνδυνο.