ΟΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ 4

Η φτήνια της παραγωγής, ο σεναριακός αχταρμάς και η αφηγηματική αναληθοφάνεια βγάζουν μάτι, μιας και η συνταγή της χαβαλεδίτζιδικης κλοτσοπατινάδας με πατίνα βιντεοκασέτας των 80s έχει καταντήσει πλέον ανυπόφορα βασανιστική.

Μπορεί οι Ρόκι Μπαλμπόα και Τζον Ράμπο να έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ο Μπάρνι Ρος, όμως, χρωστάει ακόμα μερικά σινε-ένσημα. Το τρίτο κινηματογραφικό alter ego του Σιλβέστερ Σταλόνε επιμένει να δηλώνει μάχιμο, λοιπόν, αν και πλέον μοιάζει ώριμο να παραδώσει τα ηνία στον Τζέισον –Κρίστμας– Στέιθαμ. Αλλά προτού το κάνει, τον παίρνει μαζί του σε μια αποστολή προστασίας πυρηνικών πυροκροτητών, η οποία όμως θα εξελιχθεί με απολύτως απρόβλεπτο τρόπο. Προδομένοι, συντετριμμένοι και διχασμένοι, οι Αναλώσιμοι θα πρέπει τώρα να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να εκδικηθούν…

Πιο ερασιτεχνικά εκτελεσμένη από κάθε άλλη φορά και με τις περισσότερες σκηνές να βγάζουν μάτι πως γυρίστηκαν σε μεταχειρισμένο green screen, η συνταγή της χαβαλετζίδικης κλοτσοπατινάδας με πατίνα βιντεοκασέτας των 80s έχει καταντήσει πλέον βασανιστική. Κάθε ίχνος αληθοφάνειας και αφηγηματικής συνέπειας μας έχει χαιρετήσει, οι ανατροπές της πλοκής δεν ξεγελούν ούτε πεντάχρονα, ενώ ακόμα και το απόλυτο τρολάρισμα (η Μέγκαν Φοξ αρχηγός των Αναλώσιμων) η ταινία το μεταχειρίζεται ως σεναριακό εύρημα με… φεμινιστικό μήνυμα.

 

ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: THE FILM GROUP

Πηγή : athinorama.gr