ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΣ: Ο «ΜΑΓΟΣ» ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

O Γιώργος Αυγέρος, ο γνωστός executive pastry chef προκαλεί τους λάτρεις της υψηλής αισθητικής με τις εμπνευσμένες δημιουργίες του. Ο «Μάγος» της σοκολάτας, έχει δημιουργήσει γλυπτά από σοκολάτα, όπως η Γκερνίκα του Πικάσο, η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, πλάσματα εμπνευσμένα από παραμύθια και μύθους που ικανοποιούν όχι μόνο το πνεύμα αλλά και τον ουρανίσκο μας.

Για μια ακόμη χρονιά είσαι στο Sani Club. Τι ετοιμάζεις φέτος;

Είμαι για μια 5η χρονιά στο Sani Club και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχουμε ετοιμάσει κάτι καινούργιο. Φέτος έχουμε ετοιμάσει γλυκά vegan χωρίς ζωικά λιπαρά. Κάνουμε μια «στροφή» στα «πράσινα» γλυκά με λιγότερη ζάχαρη, χωρίς θερμική επεξεργασία , χωρίς ζωικά λιπαρά.

Είναι το ίδιο νόστιμα τα vegan γλυκά;

Είναι ανταγωνιστικά ! είναι σαν να «τρώμε» υγεία. Μας βοηθάνε ακόμη και στην χώνεψη. Aν θέλουμε να γίνουν πιο γλυκά μπορούμε να προσθέσουμε χουρμάδες ή πραλίνες που είναι γλυκά αλλά απαλλαγμένα από ζωικά λιπαρά. Όμως υπάρχουν κι άλλες επιλογές όπως μια πολλή πλούσια σοκολατίνα με καραμέλα γι αυτούς που θέλουν ένα γλυκό πιο γλυκό.

Έχεις χαρακτηριστεί ως «ο μάγος της σοκολάτας» … Μεγάλη αγάπη;

Η Σοκολάτα είναι η μεγάλη μου αγάπη εδώ και πολλά χρονιά . Την αγαπώ κυρίως για δυο λόγους πρώτον γιατί καλύπτει τις στεναχώριες και γιατί συνδέεται και με την πρώτη μου τέχνη την γλυπτική.

Έκανες ένα μεγάλο project στη Ρωσία. Τι ακριβώς έκανες;

Ναι ήταν μια πολύ σπουδαία δουλεία. Με εμπιστεύτηκαν η Όλγα και ο Παντελής Παπαθανασίου για να δημιουργήσουν ένα ζαχαροπλαστείο μπουτικ. Ήταν μια μεγάλη πρόκληση γιατί αυτό εξυπηρετείται . Έχει δικό της αλεύρι , ζάχαρη , γάλα και όλες τις πρώτες ύλες που διαφέρουν απ΄τον υπόλοιπο κόσμο. Ήταν ένας καινούργιος κόσμος και έπρεπε να επαναπροσδιορίσω της συνταγές μου. Ήταν πολύ δύσκολο και το κλίμα εκεί. Έκανα πολύ καιρό να προσαρμοστώ στις πολικές θερμοκρασίες, εμείς οι μεσογειακοί παθαίνουμε σοκ με την αλλαγή της θερμοκρασίας. Επίσης έπρεπε να πιάσω τον παλμό των Ρώσων να δω τι τους αρέσει, τι θέλουν. Τελικά δημιουργήσαμε μια τέλεια μπουτικ σοκολατερι με ελληνικά γλυκά με ευρωπαϊκές τεχνικές και προδιαγραφές.

Πόσο σημαντικές είναι οι πρώτες ύλες για σένα;

Είναι το Α αλλά όχι το Ω. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις στα χέρια σου μια καλή πρώτη ύλη και να την αναδείξεις όμως, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και ο ανθρώπινος παράγοντας που θα μεταποιήσει την πρώτη ύλη. Αν πάρεις μια πολύ καλή σοκολάτα ή ένα φρέσκο φρούτο και δεν το δουλέψεις σωστά τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό. Θέλει συνέπεια και σοβαρότητα η διαχείριση των υλικών. Μπορείς με ένα μέτριο υλικό και υψηλή τεχνική να δημιουργήσεις κάτι πολύ καλό.

Πότε κατάλαβες ο,τι θέλεις να κάνεις αυτή τη δουλειά ;

Το φαγητό το έχω συνδέσει με απόλαυση, με παρέα , με διασκέδαση πολύ πριν γίνω επαγγελματίας της εστίασης. Το αποφάσισα την περίοδο που εκφραζόμουν καλλιτεχνικά ως γλύπτης. Ήμουν καλά όμως μου έλειπε κάτι. Εκείνη την περίοδο είδα ένα ντοκιμαντέρ που κάνανε γλυπτική σε σοκολάτα . ενθουσιάστηκα και αποφάσισα πως θέλω να το κάνω. Ξεκίνησα λίγο ρομαντικά αλλά τελικά κατάφερα να το εντάξω στη δουλειά μου .

Η γλυπτική στη σοκολάτα είναι δύσκολη; Από πού εμπνέεσαι ;

Εμπνέομαι από ταινίες, από παραμύθια, από τη φύση από παντού. Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία σε φανταστικά θέματα και τα εξωπραγματικά. Είναι δύσκολο και θέλει εκπαίδευση.

Εντοπίζω μια ακόμη δυσκολία. Ποιος θα φάει/καταστρέψει τα έργα σου;

Αν το σκεφτείς είναι σαν να γεύεσαι την τέχνη. Πολλές φορές δεν λέμε ακόμη και στα παιδιά μας «θέλω να σε φάω» από αγάπη το λέμε …

Για τι απ΄όλα όσα έχεις κάνει τι είναι αυτό που θυμάσαι με ιδιαίτερη περηφάνια;

Ευτυχώς έχω πολλές μικρές τέτοιες στιγμές στη ζωή μου. Θα αναφερθώ πρώτα στη συνεργασία μου με το εργοστάσιο σοκολάτας, το πρώτο θεματικό πάρκο στην Ελλάδα . Όταν το CNN London μου έκανε συνέντευξη για το σοκολατένιο μου έργο «Γκέρνικα» . Και κάτι ακόμη που ξεχωρίζω είναι πως ήμουν ο πρώτος έλληνας ζαχαροπλάστης που καταχωρήθηκε στο παγκόσμιο περιοδικό ζαχαροπλαστικής , το «SO GOOD» . Για αυτά νιώθω μια ιδιαίτερη χαρά.

Τι σημαίνουν για σένα τα βραβεία;

Είναι μια επιβράβευση για τον συγκεκριμένο σκοπό που εργάζομαι. Χαίρομαι που ο κόπος μου επιβραβεύεται όμως δεν επαναπαύομαι. Πάντα όταν ολοκληρώνω κάτι θέτω τον επόμενο στόχο μου.

Επόμενος στόχος;

Θέλω να δημιουργήσω κάτι δικό μου ώστε να σας γλυκάνω (γέλια). Είναι στα άμεσα σχέδια μου. Θα γίνει στην Θεσσαλονίκη .