ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΗ ΘΡΥΛΙΚΗ ΣΟΠΡΑΝΟ

Προσωπικά αντικείμενα, οπτικοακουστικό υλικό αλλά και immersive εμπειρίες, όπως μια εικαστική συνομιλία των σκηνικών από την «Τραβιάτα» με την αναπαράσταση της θέας του δωματίου της στο Παρίσι, συνδυάζει το πολυαναμενόμενο Μουσείο Μαρίας Κάλλας που επισκεφτήκαμε σε μια πρώτη ξενάγηση και άνοιξε  τις πόρτες του την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως 44. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο επετείων της UNESCO για το 2023, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παραδίδει το Μουσείο, το οποίο θα αποτελεί σταθερό σημείο πολιτιστικής αναφοράς για τα επόμενα χρόνια.

Ο νέος μουσειακός οργανισμός φωτίζει την καριέρα και την προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας πέρα από τους μύθους που καλλιεργήθηκαν γι’ αυτήν, με στόχο να εμπνεύσει, να ψυχαγωγήσει και να αναδείξει τα στοιχεία της τεχνικής της που την έκαναν μοναδική.

Ο νέος πολιτιστικός πόλος έλξης που δημιουργείται στο κέντρο της Αθήνας εστιάζει σε μια βιωματική εμπειρία που καταρχάς αφυπνίζει την αγάπη των επισκεπτών για τη Μαρία Κάλλας και στη συνέχεια τους ωθεί να ανακαλύψουν τις διαφορετικές πτυχές της καριέρας και της ζωής της. Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν ξεχωριστά αντικείμενα που ανήκαν στην πολύπλευρη αυτή καλλιτέχνιδα, η οποία με το μεγάλο εύρος, το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής της και τη σκηνική της παρουσία, κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο της όπερας για πάντα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε δήλωσή του ανέφερε: «Η Αθήνα όφειλε την τιμή στη θρυλική Divina. Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, το πρώτο στον κόσμο, μας κάνει όλους περήφανους. Ευχαριστώ θερμά τους δωρητές, τους χορηγούς, την ομάδα έργου και όλους όσοι συνέβαλαν για να αποκτήσει η πόλη αυτόν τον ξεχωριστό χώρο πολιτισμού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Δέδες, τόνισε: «Η δημιουργία ενός μουσείου, του πρώτου παγκοσμίως για τη μεγάλη καλλιτέχνιδα Μαρία Κάλλας, ήταν ένα απαιτητικό εγχείρημα που ο Δήμος Αθηναίων ανέθεσε στην Τεχνόπολη και με μεγάλη χαρά το εγκαινιάζουμε».

Ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και συντονιστής του έργου, σημείωσε με τη σειρά του: «Η δημιουργία του Μουσείου Μαρία Κάλλας είναι ένα έργο που ανέλαβε να υλοποιήσει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, που από το 2000 κατέχει και διατηρεί την αρχική συλλογή του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα που ανήκουν στη μεγάλη ντίβα. Η τεχνογνωσία και η οργανωμένη και αποτελεσματική δουλειά έκαναν δυνατό να κατασκευαστεί αυτό το νέο μουσείο σε λιγότερο από έναν χρόνο».

 

Η συλλογή

Η δημιουργία συλλογής του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν ο Δήμος απέκτησε τα πρώτα αντικείμενα συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Έκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές αντικειμένων από αρκετούς φορείς και ιδιώτες, όπως ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας και το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού, με κειμήλια που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας, αλλά και με αντικείμενα που προέκυψαν από χρησιδανεισμό, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα περί τα 1000 τεκμήρια.

Το κτίριο

Το τετραώροφο κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44 οικοδομήθηκε κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και στέγασε για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και τη δεκαετία του ’60) το ξενοδοχείο Royal, Γ’ κατηγορίας. Το κτίριο, που κρίθηκε διατηρητέο, αγοράστηκε το 2010 από τον Δήμο Αθηναίων. Με ενέργειες της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αποφασίστηκε το κτίριο να στεγάσει το Μουσείο Μαρία Κάλλας.

Η ομάδα

Το πρώτο Μουσείο Μαρία Κάλλας είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και εργασίας κορυφαίων επαγγελματιών. Η μελετητική ομάδα αποτελείται από την Ανδρομάχη Γκαζή, καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο και τον Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, διευθυντή του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής.

Η Τεχνόπολη έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, την οργάνωση και τον συντονισμό των επιμέρους ομάδων εργασίας (μελετητικές και υλοποίησης) και τη διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών και εργασιών για την παράδοσή του. Επίσης θα αναλάβει την διαχείριση της λειτουργίας του νέου Μουσείου για τα επόμενα 5 έτη.

Η ομάδα υλοποίησης του Μουσείου αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Μπιτζάνη, διευθύνοντα σύμβουλο Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, τη Μαρία Φλώρου, υπεύθυνη Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου, τον Γρηγόρη Γαϊτανάρο, πολιτικό μηχανικό, τη Δέσποινα Ανδριοπούλου, πολιτιστική διαχειρίστρια – μουσειολόγο, και τη Νιόβη Ανδριώτη, μουσειολόγο – επικοινωνιολόγο.

INFO 

Μουσείο Μαρία Κάλλας, Μητροπόλεως 44, 105 63, Αθήνα, τηλ. 210 44 04 204, mariacallasmuseum.gr.

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10€, μειωμένα εισιτήρια 7€, 3€, οικογενειακό 2 ενήλικες + 2 παιδιά (άνω των 6 ετών) 22€. Ελεύθερη είσοδος: Παιδιά έως 6 ετών, ΑμεΑ + συνοδός, Μέλη του ICOM, Πρόσφυγες, Χορηγοί, Δωρητές. Ξενάγηση: +4 €/άτομο. Απαραίτητη η κράτηση στο 210 44 04 204. Ομαδικά εισιτήρια: 8€/άτομο για 10+ άτομα κράτηση στο 210 4404204.

Πηγή : marieclaire.gr