6 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Smiling senior woman looking through the window and thinking about something.

Όταν σκέφτεστε την καρδιακή προσβολή, πιθανότατα σας έρχεται στο μυαλό κάποιος που κρατάει το στήθος του και πέφτει στο έδαφος έχοντας δυσκολία στην αναπνοή. Όμως η αλήθεια είναι πως τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο περίεργα και όχι τόσο διακριτά.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου και για τα δυο φύλα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.

Δυσπεψία

Επειδή η καρδιά βρίσκεται πάνω από το στομάχι, μπορεί πολύ εύκολα να μπερδέψουμε την καρδιακή προσβολή με την απλή δυσπεψία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να παίρνουν αντιόξινα με σκοπό να τους περάσει η καούρα, ενώ στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν καρδιακό επεισόδιο.

Πόνος της γνάθου και της πλάτης

Ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον πόνο και όλοι έχουν διαφορετικά όρια. Εξαιτίας αυτού είναι εύκολο να συγχέεται ο πόνος που προέρχεται από το στήθος ως πόνος που προέρχεται από άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της γνάθου ή της πλάτης. Δεν είναι επειδή η καρδιακή προσβολή είναι διαφορετική, απλά διαφέρει  η αντίληψη των συμπτωμάτων.

Δυσκολία στην αναπνοή

Εάν έχετε δύσπνοια μετά από βαριά άσκηση, συνήθως είναι φυσιολογικό.  Αλλά εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή όταν απλά κάθεστε στον καναπέ ή εάν δεν μπορείτε να ανεβείτε τις σκάλες, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει κάτι που συμβαίνει στην καρδιά σας. Ακόμη και αν αυτή η δυσκολία στην αναπνοή δεν συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, θα μπορούσε να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή.

Πόνος στο αριστερό χέρι

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, αλλά ο πόνος του αριστερού χεριού είναι συχνά αυτό που θεωρούμε ως το κλασικό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως και στον πόνο της γνάθου και της πλάτης, ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει από πού προέρχεται ο πόνος.

Ναυτία

Η καρδιά είναι το σημαντικότερο ζωτικό όργανο και εάν δεν έχει αρκετή ροή αίματος, τότε νιώθουμε άρρωστοι και μια γενική αίσθηση που μπορεί να έχουμε είναι η ναυτία.

Πόνος στο στήθος

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο σημάδι μιας καρδιακής προσβολής: η αίσθηση ενός ελέφαντα που κάθεται στο στήθος σας ή ένα συναίσθημα απότομης στενότητας κοντά στην καρδιά σας. Εάν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως τον ιατρό σας.

Η πρόληψη είναι το κλειδί. Και για να έχετε μια γερή καρδιά πρέπει να υιοθετήσετε υγιείς συνήθειες και να επιλέγετε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Και φυσικά μη ξεχνάτε να γυμνάζεστε.

Πηγή: jenny.gr