EARTHY LUXURY: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟ -ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΙΑΣ DESIGN ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΠΕΝΤΕΛΗ

Η νέα πολυτέλεια είναι γήινη. Δεν κάνει θόρυβο, δεν επιδεικνύεται. Ποντάρει στο ξύλο, το μάρμαρο και σε μια ήσυχη παλέτα που συνομιλεί με τα στοιχεία της φύσης, στοχεύοντας σε ένα design, το οποίο δίνει τον πρώτο λόγο στη γαλήνη και την αρμονία και όχι στον εύκολο εντυπωσιασμό.

Αυτή η πολυκατοικία που χτίζεται στην Παλαιά Πεντέλη αξιοποιεί τους γήινους τόνους και τη διαχρονική αξία των πιο κομψών υλικών, όπως είναι το ξύλο και το μάρμαρο, για να δημιουργήσει ένα πολυτελές αλλά διακριτικό σκηνικό που είναι απολύτως χαλαρωτικό. Η τάση ξεκίνησε από τα wellness resorts τα οποία υιοθέτησαν μια οργανική αρχιτεκτονική που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον, για να δημιουργήσουν zen χώρους ευεξίας που ηρεμούν τους επισκέπτες τους. Πολύ γρήγορα όλο αυτό άρχισε να γίνεται μια νέα κυρίαρχη αισθητική τόσο σε χώρους φιλοξενίας στην ύπαιθρο όσο και σε δημόσιους χώρους -εστιατόρια και urban boutique hotels- που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.

Η τάση του Earthy Luxury 

H γήινη πολυτέλεια είναι ένας αναστοχασμός πάνω στην άνεση, την χαλάρωση, την πνευματική και σωματική ευεξία. Στη διακόσμηση εναρμονίζεται με τη φύση και δανείζεται τη βραδύτητα, το κυρίαρχο στοιχείο της φιλοσοφίας του Slow Living, για να δημιουργήσει, χρησιμοποιώντας πολυτελή όμως υλικά, χώρους που αποπνέουν ζεστασιά. Με μια νοσταλγική διάθεση για καθετί φυσικό, το Earthy Luxury έρχεται ως τάση για να συνδυάσει το Hygge (τη δανέζικη τάση του lifestyle που έχει στην καρδιά του την άνεση, τη χαλάρωση και το cocooning) και το luxurious interior design. Όπως η Earthy Gastronomy, που παντρεύει το fine dining με τη farm-to-table φιλοσοφία και τις πρακτικές του Zero Waste (μηδενικά απορρίμματα), έτσι και το Earthy Luxury παντρεύει το Slow Living με την πολυτέλεια.

Μια πολυκατοικία στην Παλαιά Πεντέλη αντικατοπτρίζει την τάση του Earthy Luxury 

Η Villa Marmo, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο έργο που έχει σχεδιάσει η δημιουργική ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου The Ηive Architects, είναι μία υπερπολυτελής πολυκατοικία με δύο οροφοδιαμερίσματα και μία ισόγεια βίλα με ιδιωτική αυλή, πισίνα και υπόγειο χώρο στάθμευσης, στην Παλαιά Πεντέλη Αττικής.

Οι αρχιτέκτονες Μιχαήλ Ξηρόκωστας και Θεόδωρος Πανόπουλος, μαζί με την ομάδα τους, έχουν μια αρχιτεκτονική ταυτότητα που «αντιμετωπίζει τους χώρους διαβίωσης ως χώρους συλλογικής και βιωματικής εμπειρίας». Όπως εξηγούν οι ίδιοι: «Ο σεβασμός στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, αλλά και η επίτευξη ποιοτικών χώρων στα έργα μας, αποτελούν αναπόσπαστες αρχές της αρχιτεκτονικής μας».

Αυτά τα στοιχεία απαντώνται και σε αυτή την πολυτελή αλλά γήινη πολυκατοικία στην Παλαιά Πεντέλη που αξιοποιεί τη φύση που την περιβάλλει για να δημιουργήσει τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους που δεν θυσιάζουν τη χαλάρωση στο όνομα μιας επιδειξιμανούς πολυτέλειας.

Εδώ όλα στοχεύουν στην αρμονία, στην ευεξία, στην αίσθηση μιας φυσικότητας που στις μέρες της υψηλής τεχνολογίας και των ψηφιακών της περισπασμών έχει γίνει πλέον πολυτέλεια και μοιάζει όλο και πιο πολύ με το απόλυτο ζητούμενο του σύγχρονου ανθρώπου.

Βασικός άξονας στον σχεδιασμό αυτής της πολυκατοικίας είναι το κεντρικό κλιμακοστάσιο. «Η ογκοπλασία της σύνθεσης αναπτύσσεται εκατέρωθεν του κεντρικού κλιμακοστασίου. Οι δύο πυρήνες διανυκτέρευσης και διημέρευσης ενοποιούνται μέσω του διαδρόμου κίνησης που συνδέεται με το κλιμακοστάσιο. Η στέγη είναι επικλινής ακολουθώντας την τοπική αρχιτεκτονική αλλά με σύγχρονο μίνιμαλ σχεδιασμό και σημειακές διατρήσεις που δημιουργούν κανόνια φωτισμού στους εξώστες των ορόφων. Κάθετες περσίδες ενισχύουν τη σύνθεση της όψης ενώ ταυτόχρονα οι πλάκες των ορόφων υπογραμμίζουν τον κάθετο επιμερισμό της. Στοιχεία όπως η επένδυση μαρμάρου και τα διακριτικά, ραδινά κιγκλιδώματα ενδυναμώνουν τον περιμετρικό διάκοσμο δημιουργώντας επίπεδα υφών και θεάσεων», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Η είσοδος της πολυκατοικίας, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή, θα βρίσκεται στη βορεινή πλευρά του οικοπέδου, από τον κύριο δρόμο. Το κατώφλι στο πεζοδρόμιο, ως όγκος θα μιμείται τον όγκο του κτιρίου δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον οπτικό εφέ.

Πηγή : iefimerida.gr