ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2018: Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2018 από το Αθηνόραμα έγινε την Τρίτη 20 Μαρτίου στο Grand Ballroom του Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης σε μια βραδιά όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες και ταυτόχρονα γεννήθηκε ένας νέος γαστρονομικός θεσμός.

Με το Varoulko Seaside να ανακηρύσσεται καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2018 κορυφώθηκε η πρώτη γαστρονομική κούρσα του νέου θεσμού «Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας» ο οποίος καθιερώνεται από φέτος έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας σε όλες τις μορφές της, από την κλασική και τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές της τάσεις. Συνολικά απονεμήθηκαν 55 βραβεία σε εστιατόρια και ταβέρνες όλης της Ελλάδας τα οποία συγκέντρωσαν –  από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide – βαθμολογία από 14/20 έως και 16/20.

Την τελετή, η οποία έγινε στο κατάμεστο Ball Room του Hayatt Regency, παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος μαζί με τον δημοσιογράφο και μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής του Αθηνοράματος Δημήτρη Αντωνόπουλο. Οι δύο ηθοποιοί εμφανίστηκαν στη σκηνή ως εκπρόσωποι δυο εκ διαμέτρου αντίθετων τάσεων της ελληνικής κουζίνας: Ο μεν Άκης Σακελλαρίου ως υπέρμαχος των σύγχρονων τάσεων και τεχνικών, ο δε Φώτης Σεργουλόπουλος ως λάτρης της κλασικής και παραδοσιακής κουζίνας. Η χιουμοριστική τους κόντρα κράτησε αμείωτη μέχρι το τέλος της βραδιάς οπότε και επετεύχθη η εθνική γαστρονομική συμφιλίωση εν μέσω χειροκροτημάτων από τους 280 περίπου παρευρισκόμενους.

Τα βραβεία στους νικητές απένειμαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφεριάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Άρης Στυλιανού, ο Διευθυντής Προμηθειών και Πωλήσεων Β2Β της εταιρίας Μπαρμπαστάθης Γιώργος Μιχαλίτσιος, η Trade & Digital Marketing Manager της Unilever Food Solutions Αλίκη Σπανούδη, ο Business Executive Officer της Nestle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου, η Γενική Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της Metro AEBE Μαριάννα Παπαδοπούλου, η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου της Nespresso Professional Ελένη Μιχοπούλου και εκ μέρους του αθηνοράματος  ο εκδότης Δημήτρης Ηλιόπουλος και η ιδιοκτήτρια Αννη Ηλιοπούλου.

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, μεγάλοι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδας, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες.

Η ελληνική κουζίνα, το «Αθηνόραμα» και ο νέος θεσμός

Η ελληνική κουζίνα σήμερα αναμφισβήτητα ανθεί. Μια γαστρονομική άνοιξη απλώνεται όχι μόνο σε εστιατόρια δημιουργικής κουζίνας αλλά και σε ψαγμένες παραδοσιακές ταβέρνες όλης της χώρας. Η εθνική μας γαστρονομία εξελίσσεται με εντυπωσιακό τρόπο, λειτουργεί ως τάση καλλιτεχνικής έκφρασης και βρίσκεται σε ένα πεδίο διαρκούς κίνησης, ζύμωσης και ενέργειας. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι τα πράγματα. Πριν από μερικές δεκαετίες το τοπίο ήταν απογοητευτικό. Η ελληνική κουζίνα ήταν ξεπερασμένη, κακοποιημένη, συρρικνωμένη και τουριστική. Εκείνη την εποχή, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το «Αθηνόραμα» με τη διεθνή ταξιδιωτική και γαστρονομική του εμπειρία, διέβλεψε την ανάγκη της αναβάθμισης της εθνικής μας κουζίνας και εργάστηκε με συγκεκριμένους στόχους προς αυτή την κατεύθυνση βάζοντας τα θεμέλια της αναβάθμισης και της εξέλιξης της. Με εργαλεία την υποστήριξη και ανάδειξη των σεφ της νέας γενιάς που άρχισαν τότε να μελετούν και να πειραματίζονται με την ελληνική κουζίνα, τις συνεχείς γευσιγνωσίες, τις αυστηρές αξιολογήσεις και κριτικές των εστιατορίων, και με τον θεσμό των βραβείων γαστρονομίας «Χρυσοί Σκούφοι» το «Αθηνόραμα» υπήρξε ο βασικός κινητήριος μοχλός για να αποκτήσει η ελληνική κουζίνα λάμψη, να γίνει μόδα και να ξανααγαπηθεί από το κοινό.  Σήμερα οι σεφ συνεχίζουν με πάθος να αναμοχλεύουν την παράδοση, να αναθεωρούν, να μελετούν, να πειραματίζονται, να εντάσσουν νέες τεχνικές, να ανακαλύπτουν ξεχασμένα προϊόντα από τις παλιές τοπικές κουζίνες και να τα αναδεικνύουν στα πιάτα τους, οδηγώντας την ελληνική κουζίνα στο μέλλον συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία της μαγειρικής με το συναίσθημα και την ουσία της ελληνικότητας.

Έτσι, για το «Αθηνόραμα», ο επόμενος μεγάλος σταθμός στην  ανοδική πορεία  της εθνικής μας γαστρονομίας είναι η δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου θεσμού. Για πρώτη φορά, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανέβηκαν στο δικό τους pontium, τιμώντας τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας που δημιουργούν αυστηρά ελληνική κουζίνα είτε σύγχρονη είτε παραδοσιακή. Αποφασίστηκε δε η τελετή απονομής να γίνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Με την επιλογή αυτή τιμάται η ιδιαίτερη αυτή γαστρονομικά πόλη, στην οποία λόγω της ιστορίας της, άνθρωποι με διαφορετικές γευστικές κουλτούρες άφησαν έντονα τα αποτυπώματα τους ανταλλάσσοντας και μοιράζοντας τα προϊόντα ων γευστικών τους πολιτισμών και δημιουργώντας μια άκρως ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή τοπική κουζίνα, σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα.

Η σημασία της ελληνικής κουζίνας

Η ελληνική κουζίνα αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντική δύναμη ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας και εντάσσεται στο γενικότερο marketing του χαρτοφυλακίου του ελληνικού Τουρισμού. Η ανάδειξη του γαστρονομικού μας πολιτισμού και της ιστορίας του και η ανάγκη δημιουργίας μιας ξεκάθαρης εθνικής ταυτότητας για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που η εξέλιξη και ανάπτυξη της ελληνικής κουζίνας γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Παράλληλα όμως η εθνική μας γαστρονομία καλείται να συμβάλει και στην τόνωση της οικονομίας του τόπου μέσω του γαστρονομικού τουρισμού ο οποίος κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος κάνοντας πλουσιότερες τις χώρες που στοχεύουν στην ανάπτυξή του. Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας έρχονται να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια αναγνωρίζοντας και τιμώντας τους καλύτερους εκφραστές της εθνικής αυτής υπόθεσης.

To dîner de gala των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας

Το dîner de gala της τελετής, όπως είναι φυσικό είχε ως κόνσεπτ την υψηλή ελληνική γαστρονομία. Το «Αθηνόραμα» κάλεσε έξι βραβευμένους σεφ να δημιουργήσουν ένα μενού με αναφορά σε περιοχές της χώρας που αγάπησαν και στις οποίες αναδείχτηκε η κουζίνα τους. Τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα ακπροσώπησαν ο Απόστολος Αλτάνης («Hyatt Regency Thessaloniki») και o Σωτήρης Ευαγγέλου («Salonica» στο «Makedonia Palace»). Ο πρώτος έδωσε τη δική του μοντέρνα εκδοχή μεζέδων χρησιμοποιώντας υλικά με μακρά παράδοση και ο δεύτερος ένα νέο ελληνικό επιδόρπιο που έπαιξε με χαλβά, σοκολάτα και καϊμάκι. Η Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα εκπροσωπήθηκαν από τον Έκτορα Μποτρίνι («Etrusco», Κέρκυρα), που παρουσίασε την παστιτσάδα με μια απρόσμενη παραλλαγή. Κυκλαδίτικο άρωμα είχε το πιάτο του Αθηναγόρα Κωστάκου (καταξιώθηκε στη Μύκονο και τώρα είναι ο σεφ του «Meraki» στο Λονδίνο), ο οποίος άνοιξε το δείπνο με τρεις ορεκτικές μπουκιές – απόσταγμα ελληνικότητας. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης («Ferryman», Ελούντα), που έχει κάνει την Κρήτη δεύτερη πατρίδα του, ταξίδεψε τους προσκεκλημένους στην καρδιά της πολύ ξεχωριστής κουζίνας της με μια πεντανόστιμη σύβραση κόκορα και τράγου. Τέλος, ο Γιάννης Παρίκος («Varoulko Seaside», Αθήνα) εξέφρασε το μητροπολιτικό πνεύμα της πρωτεύουσας με ένα ταρτάρ από γαρίδες Κοιλάδας.

Χορηγοί των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας: Metro Cash & Curry, Acqua Panna –  S.Pellegrino, Unilever Food Solutions, Nespresso Professional, Μπάρμπα Στάθης

Υποστηρικτές: Κτήμα Σκούρας, Άδολο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, Αλάτι Δαδακαρίδη Α.Ε., Trofelia

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Varoulko Seaside, Αθήνα 16/20

Tudor Hall, Αθήνα  15,5/20

Noble, Σαντορίνη  15/20

Ντομάτα, Χαλκιδική  15/20

Σελήνη, Σαντορίνη  15/20

Aleria, Αθήνα  14,5/20

Avli, Ρέθυμνο Κρήτης 14,5/20

Black Rock, Σαντορίνη  14,5/20

Bubo, Χαλκιδική  14,5/20

Elias Restaurant, Σκιάθος  14,5/20

Ferryman, Ελούντα Κρήτης 14,5/20

Kensho Fine Dining, Μύκονος  14,5/20

Κόκκινο Ποδήλατο, Σαντορίνη  14,5/20

Μαρίνα, Χαλκιδική  14,5/20

Milos, Αθήνα  14,5/20

Old Mill, Ελούντα Κρήτης  14,5/20

Παπαϊωάννου, Αθήνα  14,5/20

Salonika, Θεσσαλονίκη  14,5/20

Santoro, Σαντορίνη  14,5/20

Αθήρι, Αθήνα  14/20

Alfredos Garden, Θεσσαλονίκη  14/20

Argentina, Χανιά Κρήτης  14/20

Ark, Αθήνα  14/20

Barbouni, Πύλος   14/20

Βασίλαινας, Αθήνα  14/20

Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο Πιερίας  14/20

Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη  14/20

Έξι Κλειδιά, Πήλιο  14/20

Θαλασσάκι, Τήνος  14/20

Θωμάς (Ο), Αμύνταιο Φλώρινας  14/20

Καλαματιανός, Χαλκιδική  14/20

Κοντοσώρος, Αμύνταιο Φλώρινας  14/20

Κρητικός, Αθήνα  14/20

Κυρίμαι, Μάνη  14/20

Lady Finger, Μύκονος  14/20

Μανιτάρι (Το), Θεσσαλονίκη   14/20

Μαραθιά, Τήνος  14/20

Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη  14/20

Μαυρίκος, Ρόδος   14/20

Μούργα, Θεσσαλονίκη  14/20

Μπουκαδούρα, Χαλκιδική  14/20

Mylos, Σαντορίνη  14/20

Ναουμίδης, Αμύνταιο Φλώρινας  14/20

Όμικρον, Αθήνα  14/20

On The Verandah, Σπέτσες  14/20

Ονήσιμος, Ηράκλειο Κρήτης  14/20

Pelagos Seaside, Ιεράπετρα Κρήτης   14/20

Sesa, Πρέβεζα  14/20

Taverna, Πύλος  14/20

Τάσος, Θεσσαλονίκη  14/20

Thea, Μύκονος  14/20

The Zillers, Αθήνα  14/20

Τηλέμαχος Athens, Αθήνα, 14/20

Χάραμα, Νάουσα  14/20

Χρυσόστομος, Χανιά Κρήτης  14/20

 

Επίσης απονεμήθηκε ειδικό βραβείο στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Clochard», Γιώργο Βασίλογλου, για τη συμβολή του στην γαστρονομία της Θεσσαλονίκης.

10
10