BMW I5 VS MERCEDES EQE: ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ-ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η BMW i5 που παρουσιάστηκε πρόσφατα θα βρεθεί «απέναντι» στη Mercedes EQE που είναι ήδη εδώ και εμείς επιχειρούμε μια πρώτη αναμέτρηση.

Η BMW και η Mercedes έχουν κάνει πολύ διαφορετικά τη δουλειά τους αναφορικά με την ηλεκτρική τους «μετάβαση».

Η Mercedes αποφάσισε να δημιουργήσει μια ξεχωριστή υπο-μάρκα, τη γκάμα των EQ μοντέλων της, με μια διαφορετική προσέγγιση σε ότι έχει να κάνει με τη σχεδιαστική γλώσσα. ‘Ετσι η EQE παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Μονάχου το 2021 και η παραγωγή της ξεκίνησε το 2022 αλλά στην ουσία γνωρίζαμε τι να περιμένουμε αισθητικά, αφού είχαμε δει τη μεγαλύτερη EQS νωρίτερα.

Από την άλλη η BMW στην πράξη υιοθετεί σε γενικές γραμμές -υπάρχουν και οι εξαιρέσεις τύπου XM- για τα συμβατικά και για τα ηλεκτρικά μοντέλα της.

Συγκριτικά λοιπόν, οι δύο πολυτελείς λιμουζίνες διαθέτουν τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κάθε μάρκα. Όπως και να έχει πάντως έχουμε εξοικειωθεί περισσότερο με την εικόνα της Mercedes, ενώ η BΜW i5, προκύπτει λίγο πιο ενδιαφέρουσα ως νεότερη.

Το εμπρός μέρος της θυμίζει λίγο την Coupe της σειράς 2. Από το πλάι, η i5 παραπέμπει σε i7. Το αντίπαλον δέος, έχει πιο μεγάλη συνέπεια στην αισθητική του, με τις καμπύλες να έχουν τον πρώτο λόγο και να γίνεται άμεσα αναγνωρίσιμο ως ηλεκτρικό- οπότε ο στόχος επιτυγχάνεται αβίαστα.

Από εκεί και πέρα, σε ότι έχει να κάνει με τις διαστάσεις και τα βάρη, τα δύο αυτοκίνητα δικαιολογούν απόλυτα το ότι είναι άμεσα ανταγωνιστικά, καθώς μοιάζουν πολύ. Τόσο η i5 όσο και η EQE βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση της κορυφαίας τεχνολογίας όσον αφορά την ενεργητική ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα.

Ταυτόχρονα η εφαρμογή της κορυφαίας τεχνολογίας είναι και αυτή που ορίζει σε μεγάλο βαθμό και την αισθητική του εκάστοτ εσωτερικού.

Η οθόνη των 56 ιντσών της EQE, διατίθεται προαιρετικά αλλά είναι το κορυφαίο στοιχείο που μπορεί να δει κανείς στο μοντέλο της Mercedes-Benz. Έτσι, αν γίνει η συγκεκριμένη επιλογή, η EQE εμφανίζεται με ψηφιακό πίνακα οργάνων με διαγώνιο 12,3 ιντσών, μια κεντρική οθόνη αφής 17,7 ιντσών και μια οθόνη 12,3 ιντσών μπροστά από το συνοδηγό.

Στη BMW i5 μια κυρτή ενιαία οθόνη, ενσωματώνει εκείνη που παίζει το ρόλο του πίνακα των οργάνων πίσω από το τιμόνι και έχει διαγώνιο επίσης 12,3 ιντσών, ενώ κεντρικά τοποθετημένη στο ταμπλό, είναι η οθόνη του infotainment των 14,9 ιντσών. Στην i5, ο συνοδηγός μπορεί να μην έχει τη δική του οθόνη αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει το smartphone του ως χειριστήριο για να παίξει βιντεοπαιχνίδια στην κεντρική οθόνη.

Μέχρι στιγμής, δύο εκδόσεις της i5 έχουν ανακοινωθεί. Η eDrive40 και η M60 xDrive. Η πρώτη διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς, συν μια μπαταρία 81,2 kWh. Σε αυτή την έκδοση, η ισχύς είναι 335 ίπποι και τα 100 χλμ./ώρα από στάση, έρχονται σε 5,7 δευτερόλεπτα.

Το αντίστοιχο της EQE είναι η EQE 350 με μεγαλύτερη μπαταρία 90,6 kWh, που όμως αποδίδει 288 ίππους και τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε κάτι παραπάνω από 6,0 δευτερόλεπτα. Η i5 eDrive40 μπορεί με μια φόρτιση -σύμφωνα με το πρότυπο του WLTP- να καλύπτει έως και 581 χιλιόμετρα, ενώ η EQE 350 θα φτάσει έως και τα 613 χλμ.

Αντίστοιχα, στις κορυφαίες εκδόσεις των μοντέλων, τα δεδομένα έχουν ως εξής: η i5 M60 xDrive έχει την ίδια μπαταρία με τη μικρότερη έκδοση αλλά έναν επιπλέον κινητήρα στον εμπρός άξονα. Η συδυαστική απόδοση είναι εδώ 593 ίπποι (0-100 χλμ./ώρα σε 3,7 δευτερόλεπτα). Ο «αντίπαλος» είναι η Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+ που έχει 617 ίππους και για τα 100 χλμ./ώρα από στάση, χρειάζεται μισό δευτερόλεπτο λιγότερο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχουμε να κάνουμε με τη νέα τάξη πραγμάτων και στην κατηγορία των μεγάλων ηλεκτρικών λιμουζινών πολυτελείας. Αυτό που προκύπτει από αυτήν την πρώτη επί χάρτο σύγκριση είναι πως η κάθε εταιρεία προσπαθεί και εν τέλει καταφέρνει να διατηρήσει μια «ταυτότητα» στα μοντέλα της, που λειτουργεί ως αναγνωριστικό στοιχείο σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ακόμα και όταν οι προδιαγραφές που φτάνουν στον καταναλωτή, δεν εμφανίζουν σημαντικές διαφορές.

Πηγή: newsauto.gr