ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ: ΠΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ; ΤΑ 46 ΔΙΣ & Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!

Ο Κάρολος , μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κληρονόμησε 500 εκατομμύρια δολάρια από τη βασίλισσα Ελισάβετ, συμπεριλαμβανομένων των κάστρων, των κοσμημάτων της, της συλλογής έργων τέχνης και μιας φάρμας αλόγων—όλα αφορολόγητα.

Όταν είσαι μέλος του Οίκου του Ουίνδσορ, η εμπλοκή στην οικογενειακή επιχείρηση μπορεί να συνοδεύεται από μια ζωή γεμάτη γόητρο και προνόμια, αλλά δεν φέρνει πάντα μεγάλο πλούτο. Ακόμη και τα μέλη της «εταιρείας» -όπως είναι γνωστά τα υψηλόβαθμα μέλη της βασιλικής οικογένειας από την εποχή του Βασιλιά Γεωργίου VI- εξαρτώνται συχνά από τους πρεσβύτερους για επιδόματα, δώρα και άλλες γαλαζοαίματες δωρεές.

Βέβαια, θεωρείται ακόμα καλό να είναι κάποιος ο βασιλιάς.

Αναμένοντας περισσότερα από 70 χρόνια, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, του οποίου η στέψη έγινε το Σάββατο (6/5), κληρονόμησε μεγάλες εκτάσεις γης, βασιλικά ακίνητα, σπάνια κοσμήματα, πίνακες και άλλα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία -κάποια από τα οποία είναι αρκετών αιώνων- από τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Επίσης, επιβλέπει το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων του εκλιπόντος μονάρχη, 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που διατηρούνται σε καταπίστευμα για το βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων δισεκατομμυρίων σε επενδύσεις – και άλλα πολυτελή παλάτια, λαμπερά κοσμήματα και έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας, που δεν θα κατέχει ποτέ στην πραγματικότητα.

Η διαθήκη της Αυτού Μεγαλειότητος αναμένεται να είναι σφραγισμένη για τουλάχιστον 90 χρόνια, οπότε η ακριβής κατανομή των περιουσιακών της στοιχείων δεν θα είναι γνωστή για αρκετές γενιές. Αλλά ως μεγαλύτερος γιος της, ο Κάρολος κληρονόμησε τα ιδιωτικά κτήματα της Βασίλισσας – το πολυαγαπημένο της κάστρο στο Balmoral της Σκωτίας, όπου πέθανε, καθώς και το Sandringham στην ανατολική Αγγλία και τη φάρμα καθαρόαιμων αλόγων που είναι γνωστή ως Royal Studs. Ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται επίσης να κληρονομήσει την τεράστια ιδιωτική συλλογή της με κοσμήματα, έργα τέχνης, σπάνια γραμματόσημα και οποιεσδήποτε προσωπικές επενδύσεις. Συνολικά, το Forbes αποτιμά αυτά τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Και ο Κάρολος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ούτε ένα σελίνι φόρο κληρονομιάς, χάρη σε μια συμφωνία του 1993 με τη βρετανική κυβέρνηση που απαλλάσσει τις μεταβιβάσεις περιουσίας από έναν μονάρχη σε έναν άλλο.

Ο 73χρονος προσχωρεί επίσης στο θρόνο με τη δική του προίκα, κυρίως μέσω του προσοδοφόρου ετήσιου εισοδήματος που λάμβανε από το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο του απέφερε περίπου 27 εκατομμύρια δολάρια και το οποίο ο μεγαλύτερος γιος του, πρίγκιπας Γουίλιαμ, θα κληρονομήσει. Ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος ξεκίνησε πολλά εγχειρήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Μέσω του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του (το οποίο κληρονομεί ο Γουίλιαμ), ο Κάρολος κατείχε τη μεγαλύτερη μάρκα βιολογικών τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ένα φυσικό καταφύγιο και ένα κέντρο χειροτεχνίας στην Τρανσυλβανία.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έχει τώρα στην κατοχή του το Δουκάτο της Κορνουάλης, έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων με καθαρά περιουσιακά στοιχεία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του Oval (γήπεδο κρίκετ στο Λονδίνο), την πρώην κατοικίας του Καρόλου στο Highgrove House (όπου ξεκίνησε για πρώτη φορά βιολογική γεωργία το 1985) και τα Isles of Scilly.

Ως νέος μονάρχης, ο Κάρολος αναλαμβάνει την ιδιοκτησία ιδρυμάτων που διαχειρίζονται περίπου 46 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο διάσημα βασιλικά ανάκτορα του κόσμου και τα κοσμήματα του στέμματος. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία – στα οποία περιλαμβάνονται τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Κάστρο του Ουίνδσορ και ο Πύργος του Λονδίνου – δεν πάνε απευθείας από τον Βασιλιά, αλλά ανήκουν στον βασιλεύοντα μονάρχη για τη διάρκεια της βασιλείας του. Διατηρούνται επίσης «σε αναμονή» για τους διαδόχους του και το έθνος – κάτι που που σημαίνει ότι δεν μπορούν πραγματικά να πουληθούν.

Σε αντίθεση με τα διάφορα κτήματα, που υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις, τα παλάτια και τα κοσμήματα θεωρούνται συχνά ανεκτίμητα. Τι αξίζουν λοιπόν όλα αυτά; Το Forbes έκανε μια «βασιλική» προσπάθεια για να απαντήσει.

Τα βασιλικά ακίνητα

Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που κατέχει ο βασιλιάς Κάρολος είναι το Crown Estate, ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων με καθαρά περιουσιακά στοιχεία 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα ακίνητα περιλαμβάνουν την Regent Street, τον κορυφαίο προορισμό για ψώνια στο Λονδίνο, καθώς και το Ιπποδρόμιο Ascot (αγαπημένο της Βασίλισσας) και σχεδόν ολόκληρο τον βυθό του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλα τα καθαρά κέρδη του Crown Estate —361 εκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2022— πηγαίνουν στα Βρετανικά Ταμεία. Αλλά και η βασιλική οικογένεια τυγχάνει κερδών: Λαμβάνει ένα επίδομα από το υπουργείο Οικονομικών, γνωστό ως «Sovereign Grant», ίσο με το 25% του καθαρού κέρδους για το οικονομικό έτος δύο χρόνια νωρίτερα. Το 2022, το ποσό έφτασε σε 99,6 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, αυτό το τεράστιο κέρδος δεν πηγαίνει απευθείας στον Κάρολο. Το 10% αυτού του ποσού – 39,8 εκατομμύρια δολάρια για το 2022 – προορίζεται για τη διατήρηση των Ανάκτορων του Μπάκιγχαμ και ένα επιπλέον 15% χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση των ετήσιων ταξιδιών, των επίσημων εκδηλώσεων, της καθαριότητας και της μισθοδοσίας της βασιλικής οικογένειας. Και αυτοί οι λογαριασμοί αθροίζονται γρήγορα. Το πιο ακριβό ταξίδι που έκαναν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας τον περασμένο χρόνο, για παράδειγμα, ήταν η εννιαήμερη επίσκεψη του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ στη Μπελίζ, την Τζαμάικα και τις Μπαχάμες τον Μάρτιο, η οποία κόστισε περίπου 260.000 δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του προγραμματισμού πριν από την επίσκεψη.

Το «Sovereign Grant» δεν είναι η μόνη πηγή εισοδήματος του Καρόλου. Πρώτον, δεν καλύπτει την ασφάλεια. Ως Βασιλιάς, αποκτά επίσης τον έλεγχο του Δουκάτου του Λάνκαστερ, μιας ιδιωτικής περιουσίας με καθαρά περιουσιακά στοιχεία 753 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει σε καταπίστευμα από τον μονάρχη. Τα καθαρά έσοδα του Δουκάτου πηγαίνουν απευθείας στον Βασιλιά ως επίδομα που ονομάζεται «Ιδιωτικό Ταμείο – Privy Purse», το οποίο καλύπτει τυχόν άλλες επίσημες δαπάνες. (Το 2022, αυτό ανήλθε σε 24 εκατομμύρια δολάρια, προ φόρων). Σε αντίθεση με το «Sovereign Grant», το οποίο είναι αφορολόγητο, η Βασίλισσα συμφώνησε το 1993 να πληρώνει εθελοντικά φόρο εισοδήματος για το τμήμα του Privy Purse που δεν χρησιμοποιήθηκε για επίσημους σκοπούς.

Εκτός από το Crown Estate και το Δουκάτο του Λάνκαστερ, ο Κάρολος κατέχει επίσης το «Crown Estate Scotland», ένα χαρτοφυλάκιο με καθαρά περιουσιακά στοιχεία περίπου 570 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του βυθού της Σκωτίας, των αγροτικών περιουσιών και των δικαιωμάτων για ψάρεμα άγριου σολομού και εξόρυξη χρυσού και ασημιού στη Σκωτία.

Τα υπόλοιπα assets του Στέμματος —τουλάχιστον 11 πρώην και νυν βασιλικές κατοικίες και η Βασιλική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει τα κοσμήματα — είναι τα πιο δύσκολα στην εκτίμηση γιατί δεν θα έφταναν ποτέ στην ανοιχτή αγορά και δεν υποβάλλονται ετήσιες εκθέσεις.

Τα κοσμήματα του στέμματος είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο περιουσιακό στοιχείο που σχετίζεται με τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Το Βασιλικό Ιδρυμα Ορκωτών Ελεγκτών (Royal Institution of Chartered Surveyors) υπολόγισε την αξία τους σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, χρησιμοποιώντας ως σύγκριση την πώληση των γαλλικών κοσμημάτων του στέμματος το 1887 και την πώληση των κοσμημάτων της αείμνηστης πριγκίπισσας Μαργαρίτας το 2006.

Η συνολική αξία της Βασιλικής Συλλογής, που περιλαμβάνει έργα των Ρέμπραντ, Βερμέερ, Καραβάτζιο και Λεονάρντο Ντα Βίντσι, είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2017 της Brand Finance, μιας εταιρείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βασιλική Συλλογή —συμπεριλαμβανομένου των κοσημάτων του Στέμματος — εκτιμάται ότι αξίζει 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 11 παλάτια, κάστρα και κατοικίες που ανήκουν στον Βασιλιά ως μανάρχη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρείχαν η Lenka Dušková Munter, ειδικός σε πωλήσεις ιστορικών ακινήτων στο τσεχικό κτηματομεσιτικό γραφείο Luxent, το Forbes εκτιμά τη συνδυασμένη αξία αυτών των ακινήτων σε 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πιο πολύτιμο ακίνητο της συλλογής είναι, φυσικά, η επίσημη κατοικία του Βασιλιά στο Λονδίνο, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, που υπολογίζεται στα 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Clarence House, η επίσημη κατοικία του Καρόλου στο Λονδίνο όταν ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας, αξίζει 72 εκατ. δολάρια. Το Balmoral και το Sandringham, τα οποία ανήκουν πλέον προσωπικά στον Βασιλιά αφού τα κληρονόμησε από τη βασίλισσα Ελισάβετ, αξίζουν 118 και 73 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Τα περισσότερα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να πωληθούν. Αλλά επιλέγοντας το «Κάρολος» ως το βασιλικό του όνομα, ο νέος Βασιλιάς θα πρέπει να θυμάται τι συνέβη με τα εγκόσμια υπάρχοντα του βασιλιά Καρόλου Α΄—αφού αποκεφαλίστηκε από τον λαό του το 1649.

Μετά τον θάνατο του Καρόλου Α΄ κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου, τα περιουσιακά του στοιχεία δημοπρατήθηκαν αμέσως – Το παλάτι του Ρίτσμοντ στο Λονδίνο φέρεται να πωλήθηκε για 13.000 λίρες (ή περίπου 1,8 εκατομμύρια δολάρια σήμερα) πριν τελικά κατεδαφιστεί. Το Κοινοβούλιο πούλησε επίσης τη συλλογή έργων τέχνης του Καρόλου Α’, που τότε θεωρούνταν μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Η εκτιμώμενη αξία των 35.000 λιρών για τους πίνακες μόνο —περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό—είναι ένα κλάσμα μπροστά στα 450 εκατ. δολάρια που πληρώθηκαν σε δημοπρασία για ένα μόνο από αυτά τα έργα, το «Salvator Mundi» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, όταν έγινε ο πιο ακριβός πίνακας που πουλήθηκε ποτέ, το 2017.

Προφανώς η βασιλεία του Καρόλου Γ’ θα κυλήσει λίγο πιο ομαλά από τον συνονόματό του, την ώρα που βιώνει μια έκρηξη υποστήριξης μετά τον θάνατο της μητέρας του. Μια έρευνα του YouGov για τους Times του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη διαπίστωσε ότι το ποσοστό αποδοχής του έχει εκτιναχθεί στο 63%.

Η προσωπική περιουσία του Βασιλιά

Ως νέος βασιλιάς, ο Κάρολος κληρονόμησε τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία της βασίλισσας, τα οποία το Forbes εκτιμά σε 500 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό περιλαμβάνει το Balmoral και το Sandringham, τη Βασιλική Φιλοτελική Συλλογή —η οποία θεωρείται «η καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη συλλογή γραμματοσήμων στον κόσμο»— προσωπικές επενδύσεις, άλογα, κοσμήματα και έργα τέχνης που κληρονόμησε η Αυτού Μεγαλειότητα από τη μητέρα της το 2002.

Υπάρχει επίσης μια τεράστια συλλογή από αυτοκίνητα, ρολόγια και άλλα βασιλικά «καλούδια». Την Κυριακή, την πρώτη μέρα της βασιλείας του, ο βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε για να χαιρετήσει τα πλήθη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ φορώντας ένα χρυσό ρολόι Parmigiani Fleurier Toric Chronograph 18 καρατίων που είχε στην κατοχή του από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.. Η Parmigiani Fleurier δεν παράγει πλέον το Toric Chronograph, αλλά ένα παρόμοιο μοντέλο πωλήθηκε από τον Christie’s για 8.125 δολάρια το 2019.

Το όχημα επιλογής του Βασιλιά για το ντεμπούτο του στο Λονδίνο ήταν το Rolls Royce Phantom VI της μητέρας του, το οποίο της παρουσιάστηκε το 1977. Αν και το αυτοκίνητο δεν πωλείται, ένα παρόμοιο μοντέλο μπορεί να αγοραστεί για 225.000 δολάρια. Ο Κάρολος κληρονομεί επίσης τη λιμουζίνα Bentley State, η οποία σχεδιάστηκε αρχικά για το Χρυσό Ιωβηλαίο της Βασίλισσας το 2002.

Στα 64 χρόνια του ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος έμαθε πώς να χτίζει τη δική του εξωφρενική περιουσία. Βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό από το σταθερό εισόδημα του Δουκάτου της Κορνουάλης, το οποίο υπό τη θητεία του επεκτάθηκε σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά περιουσιακά στοιχεία. Μεταξύ 2011 και 2022, το καθαρό ενεργητικό του Δουκάτου αυξήθηκε κατά 51%.

Τα κέρδη από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία παρείχαν στον Κάρολο αρκετό εισόδημα για να είναι ανεξάρτητος από το «Sovereign Grant»: Κατά το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022, ο τότε Πρίγκιπας της Ουαλίας κέρδισε περίπου 26,6 εκατομμύρια δολάρια (προ φόρων) από το Δουκάτο της Κορνουάλης, σε σύγκριση σε 1,2 εκατομμύρια δολάρια από το «Sovereign Grant».

Αυτό το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο βρίσκεται τώρα στα χέρια του πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του ως Πρίγκιπας της Ουαλίας. Με την… Κορνουάλη, ο Γουίλιαμ δεν θα χρειάζεται πλέον να ζητά από τον πατέρα του χαρτζιλίκι. Ο πρίγκιπας Χάρι, από την άλλη, προχωρά στις δικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες μαζί με τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ. Τον Δεκέμβριο του 2020, το ζευγάρι υπέγραψε ένα τριετές συμβόλαιο podcasting με το Spotify που θα μπορούσε να αποφέρει μεταξύ 15 και 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ζευγάρι έχει επίσης μια σειρά στο Apple TV+ για την ψυχική υγεία και μια πενταετή συμφωνία 100 εκατομμυρίων δολαρίων με το Netflix, η οποία υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σημειώνεται πως η αποχώρηση από τη βασιλική οικογένεια δεν είναι συνήθως μια έξυπνη οικονομική κίνηση. Όταν ο θείος της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’, παραιτήθηκε το 1936 για να παντρευτεί την δύο φορές διαζευγμένη Wallis Simpson, αποκόπηκε από τη βασιλική χρηματοδότηση. Αντίθετα, διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με τον αδερφό του, Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’, για να λαμβάνει 25.000 δολ. ετησίως (1,4 εκατομμύρια δολάρια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό.) Ωστόσο, τη στιγμή του θανάτου του το 1972, ο Δούκας του Ουίνδσορ (όπως έγινε γνωστός) άφησε πίσω από μια περιουσία αξίας σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων — 17,7 εκατομμύρια δολάρια σήμερα — συμπεριλαμβανομένης μιας βίλας στο Παρίσι.

Ως Βασιλιάς, ο Κάρολος κατέχει τώρα τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια σε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ άλλα 46 δισεκατομμύρια δολάρια διατηρούνται σε καταπίστευμα που κατέχει ως μονάρχης. Παρά τον προφανώς πολυτελή τρόπο ζωής με πρόσβαση σε πολλά κάστρα, στόλους αυτοκινήτων, ιδιωτικά αεροπλάνα και μια αρκετά μεγάλη συλλογή από τιάρες και άλλα κοσμήματα, υπάρχει ένα πράγμα που μοιράζεται ο βασιλιάς Κάρολος με κάθε κοινό θνητό – τον θάνατο και (μερικούς) φόρους.

Πηγή: ot.gr