ΠΗΤΕΡ ΛΙΒΑΝΟΣ: Ο ΜΑΙΚΗΝΑΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ, Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΚΑΙ Η ΑΜΥΘΗΤΗ ΠΕΡΙΣΟΥΣΙΑ

Τι αποκάλυψε σε μια από τις σπάνιες ομιλίες του το περασμένο καλοκαίρι στην Νέα Υόρκη ο άνθρωπος που όταν ο πατέρας του Γιώργος του έδωσε κεφάλαιο για να αγοράσει τα πρώτα του καράβια, αυτός αγόρασε ολόκληρη την Aston Martin. Μια παλιά Αγγλική παροιμία λέει ότι «στην ήρεμη θάλασσα όλοι είναι καπετάνιοι» κάτι που μάλλον δεν ισχύει στην περίπτωση του Πήτερ Λιβανού, ενός εκ των πλέων ισχυρών Ελλήνων εφοπλιστών. Ο Greek shipping tycoon όπως τον αποκαλούν τα διεθνή ΜΜΕ, έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να κουμαντάρει πολύ καλά την ναυτιλιακή αυτοκρατορία του, ακόμη και σε φουρτουνιασμένες περιόδους. Μια τέτοια φαίνεται ότι διανύει τους δύο τελευταίους μήνες, πλην όμως ο ακριβοθώρητος εφοπλιστής δεν ανησυχεί καθόλου ή όπως λένε άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει «το αυτί του δεν ιδρώνει καθόλου». Οι ζημιές των 116,000,000 δολαρίων της Gas Long Partners για το περασμένο έτος φαντάζουν ως ένα τίποτε για τον Πήτερ Λιβανό, η περιουσία του οποίου σύμφωνα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ αγγίζει τα τρία δις. Ακόμη και η δικαστική διαμάχη στην οποία έχει εμπλακεί με τον ξάδερφό του Νικόλαο Λιβανό που διεκδικεί 35,000,000 ευρώ περίπου από τον ισχυρό άνδρα της ναυτιλίας είναι απλά μια υπόθεση που θα λήξει εντός ή εκτός δικαστηρίων.

Η δημοσιοποίηση του θέματος από την Trade Winds στις 19 Ιανουαρίου, ήταν κάτι που ενόχλησε αρκετά τον Πήτερ Λιβανό, ο οποίος δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις. Εμφανίζεται όμως σχεδόν κάθε χρόνο σε ένα τουλάχιστον big event της Παγκόσμιας Ναυτιλίας και εκεί μιλάει άνετα για τις εξελίξεις στον χώρο, τις νέες προοπτικές και τα ups and downs της αγοράς. Ενίοτε όταν χαλαρώνει συζητά και για τα νεανικά λάθη, σαν αυτό που έκανε όταν ο πατέρας του Γιώργος Λιβανός του έδωσε τα πρώτα κεφάλαια για να αγοράσει καράβια. Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’80 και ο 23χρονος τότε γόνος της διάσημης εφοπλιστικής δυναστείας, επέλεξε να αγοράσει την αυτοκινητοβιομηχανία της Aston Martin, της οποίας τα αυτοκίνητα λάτρευε. Αυτό όπως παραδέχθηκε χρόνια αργότερα χαμογελαστός στο Marine Money Week στην Νέα Υόρκη ήταν το πρώτο του μεγάλο λάθος το οποίο δεν ξέχασε ποτέ.

Το μειωμένο μέρισμα, οι ζημιές και η διαμάχη με τον ξάδερφο

Στις αρχές του μήνα η Gas Long Partners, ανακοίνωσε στους μετόχους της ότι το τριμηνιαίο μέρισμα που λαμβάνουν θα είναι μειωμένο κατά 78%, μετά από μια σημαντική ζημιά απομείωσης που υπέστη εξαιτίας των παλιών πλοίων LNG που έχει στον στόλο της. Είχε προηγηθεί ο ισολογισμός της εταιρίας για το 2019, ο οποίος εμφάνισε ζημιές ύψους 116,000,000 δολαρίων παρά τον τζίρο-ρεκόρ που κατάγραψέ για το συγκεκριμένο έτος, ο οποίος ανήλθε στα 669,000 δολάρια. Παρότι οι αναλυτές της αγοράς και τραπεζικά στελέχη εικάζουν ότι το ψαλίδισμα του μερίσματος θα έχει πιθανότατα αρνητικές επιπτώσεις στην μετοχή της εταιρίας αλλά και της μητρικής ο Πήτερ Λιβανός παραμένει ψύχραιμος. Ξέρει πολύ καλά ότι στην ναυτιλία λαμβάνουν χώρα συχνά προβλήματα σαν αυτά που έχει να αντιμετωπίσει τους ερχόμενους μήνες μαζί με άλλο ένα, το οποίο ξέφυγε από τα στεγανά της μυστικότητας που διέπουν τον χώρο. Αφορά μια ενδοοικογενειακή διαμάχη με τον ξάδερφό του Νικόλαο Λιβανό ο οποίος τον κατηγορεί ότι ευνοήθηκε από τις συμβάσεις συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και από προθεσμιακές συμφωνίες εκμετάλλευσης εμπορευμάτων για τρεις εταιρίες.

Αμφότερες είναι συμφερόντων του Πήτερ Λιβανού που δεν αποδέχτηκε την κατηγορία και ο Νικόλαος Λιβανός κατέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας 31,400,000 δολάρια. Το θέμα αποκάλυψε η Trade Winds στις 19 Δεκεμβρίου του 2019, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα όταν η δυναστεία των Λιβανών διασκορπίζεται σε διάφορα θέρετρα των Ελβετικών Άλπεων. Εκεί όπου ο 62χρονος Πήτερ Λιβανός διαθέτει ένα από τα ακριβότερα σαλέ στον κόσμο αξίας 68,000,000 δολαρίων, το οποίο θεωρείται μια εκπληκτική κατοικία. Το σαλέ και η εκπληκτική συλλογή αυτοκινήτων. Ο Πίτερ Λιβανός μπορεί να μην έρχεται συχνά στην Ελλάδα-το καλοκαίρι ελάχιστοι τον βλέπουν στο καπετανόσπιτο που έχτισε στην Σκόπελο-στο χιονισμένο Γκστάαντ όμως τον γνωρίζουν πλέον πολύ καλά. Το σαλέ του σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν κατά καιρούς όταν στον Ελβετικό τύπο είναι από τα ακριβότερα στον κόσμο, αφού κόστισε γύρω στα 68,000,000 δολάρια.  Πριν από δύο και πλέον δεκαετίες το έγκριτο Fortune υπολόγισε την προσωπική του περιουσία στα έξι δις ενώ σήμερα την αποτιμάει κοντά στα τρία..

Έχοντας την μόνιμη κατοικία του μια ανάσα από την λίμνη των millionaire στην Γενεύη, ο εφοπλιστής άρχισε πριν από αρκετά χρόνια να χτίζει ένα σαλέ μοναδικής αισθητικής και αξίας στο διάσημο θέρετρο του Γκστάαντ. Διαθέτει πάρα πολλά δωμάτια, ακόμη πιο πολλούς βοηθητικούς χώρους-όπως το τεράστιο γκαράζ για να χωρούν τριάντα συλλεκτικά αυτοκίνητα του Λιβανού και ασύλληπτες διαστάσεις. Το κελάρι του κρασιού για τα μεταξύ αρκετών αγαπημένα του Chateaux Margaux, Petrus και Chablis Grand Cru, είναι χωρητικότητας χιλιάδων μπουκαλιών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το τεράστιο spa του σαλέ, η αίθουσα home cinema και φυσικά η εσωτερική πισίνα που διαθέτει με την εκπληκτική θέα της για τους τυχερούς που την απολαμβάνουν. Έλληνες που το είδαν από μακριά στο διάσημο θέρετρο έμειναν άφωνοι με την εικόνα του αφού μόλις φτάσει κάποιος στην περιοχή του Όμπερτοτ στο Γκστάαντ το διακρίνει από μακριά καθώς είναι χτισμένο σε δύο επίπεδα. Το νούμερο πάντως που συζητήθηκε περισσότερο από όλα τα άλλα είναι το κόστος που υπολογίζεται ότι στοίχισε η κατασκευή. To ποσό θεωρείται ρεκόρ καθώς άγγιξε τα 68,000,000 δολάρια, όσο δηλαδή θα κόστιζε η αγορά πολλών καινούργιων σαλέ.

Ο Ελβετικός τύπος αναφέρθηκε στο χειμερινό παλάτι του Λιβανού με τίτλους όπως «Το ακριβότερο σαλέ του κόσμου!» για έναν Έλληνα που γνωρίζει πολύ καλά την ηρεμία της Ελβετίας από μικρό παιδί. Γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη και φοίτησε στο σχολείο των διασημοτήτων που δεν είναι άλλο από το Ελβετικό Le Rosey, εκεί όπου σπουδάζουν κληρονόμοι δισεκατομμυριούχων, γόνοι ισχυρών οικογενειών και γαλαζοαίματοι. Ο Πήτερ Λιβανός μεγάλωσε σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον με αυστηρό οικογενειακό πρωτόκολλο και η έτερη ναυτιλιακή του που έχει το όνομα Ceres Hellenic, θεωρείται μια από τις πιο δυνατές παγκοσμίως.  Παραμένει ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος και ένας bon viveur που ξέρει να δίνει νόημα στην έννοια της καλής ζωής, εντρυφώντας σε χόμπι όπως η συλλογή πανάκριβων συλλεκτικών αυτοκινήτων.

Η Aston Martin και οι 220 τετράτροχες καλλονές του

Τον παραγμένο Ιούνιο ο Πήτερ Λιβανός μίλησε για την ναυτιλία και όχι μόνο στο marine money week της Νέας Υόρκης, σε μια κατάμεστη αίθουσα. Το πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του φαίνεται από την εισαγωγή ενός άρθρου σε έγκριτη αμερικάνικη ιστοσελίδα που ασχολείται με την διεθνή ναυτιλία στην οποία ο συντάκτης γράφει: «Όταν τιτάνες των ωκεανών του εύρους των Λιβανών κάνουν μια δημόσια εμφάνιση αυτή είναι μια EF Hutton moment». Όταν μιλάνε οι άνθρωποι ακούνε». Η αναφορά στον διάσημο χρηματιστή Έντουαρντ Φράνσις Χάτον που απεχθανόταν τις δημόσιες εμφανίσεις τόσο, ώστε ελάχιστοι να έχουν το προνόμιο να τον συναντούν, δείχνει πόσο σημαντική ήταν παρουσία του Πίτερ Λιβανού στο συγκεκριμένο forum.

Μιλώντας για την διαδρομή του από την αρχή αναφέρθηκε χαμογελώντας στο κεφάλαιο Aston Martin, όταν χρησιμοποίησε τα κεφάλαια που του έδωσε ο πατέρας του για να αγοράσει την διάσημη Βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. «Ήταν ένα από τα πρώτα λάθη μου, το πρώτο για την ακρίβεια από τα πολλά. Προσπαθούσα να ανεξαρτητοποιηθώ από έναν πολύ επιτυχημένο άνθρωπο, όπως ήταν ο πατέρας μου. Δεν ήταν μόνο ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, αλλά ένας σπουδαίος πατέρας. Όταν αναπόφευκτα απέτυχα στάθηκε δίπλα μου για να με σώσει και με τον τρόπο αυτό με ενθάρρυνε να ασχοληθώ με την ναυτιλία, την οποία αγάπησα και εξακολουθώ να αγαπώ». Με το ίδιο πάθος αγαπάει τα παλιά συλλεκτικά μοντέλα διάσημων αυτοκινητοβιομηχανιών, τα οποία συλλέγει με πάθος εδώ και δεκαετίες, διαθέτοντας μια από τις καλύτερες συλλογές παγκοσμίως με πάνω από 220 μοντέλα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται μοντέλα της Ferrari, της Lamborghini, της Bugatti, της Bentley, της Rolls Royce και της Aston Martin τα οποία αγοράζει σε δημοπρασίες ή από ιδιώτες που τα έχουν στην κατοχή τους.

Διαθέτει ειδική ομάδα τεχνικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν να επαναφέρουν τα οχήματα στην αρχική τους κατάσταση, με τα original ανταλλακτικά, μια κοστοβόρα διαδικασία, η οποία απαιτεί χρόνο και χρήμα.

Τρέχει συχνά σε ράλι αντίκα με διάφορα μοντέλα όπως μια Alpha Romeo 8c Zagato του 1931, την ίδια στιγμή που η σύζυγος του Λάρα λατρεύει την ιππασία. Λατρεία που πέρασε και ένα από τα τέσσερα παιδιά που απέκτησε με τον Πήτερ Λιβανό, με τον οποίο κατοικούν σε μια εκπληκτική κατοικία με τρομερή θέα την λίμνη της Γενεύης, έχοντας γείτονα την αειθαλή σταρ της μουσικής Τίνα Τέρνερ. Ο εφοπλιστής διαθέτει κατοικίες στο Λονδίνο, στο Μονακό, στην Νέα Υόρκη και αλλού, ενώ τα καλοκαίρια επισκέπτεται την Σκόπελο, συνήθως για λίγες ημέρες και χωρίς να τον αντιληφθούν. Στην Ελλάδα δεν έχει καταπλεύσει ποτέ-αν έχει δεν το είδε κανείς-το 38μετρο «Mariquita» ένα εκπληκτικό ιστιοπλοϊκό που του ανήκει το οποίο συμμετέχει πολύ συχνά σε αγώνες.

Ενίοτε, σε φουρτουνιασμένες θάλασσες, αυτές στις οποίες φαίνονται οι ικανοί καπεταναίοι σαν τον Πήτερ Λιβανό, που καταφέρνουν πάντα να οδηγούν το καράβι τους σε απάνεμα νερά.

Πηγή: newsauto.gr