ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ SUPERYACHT!

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για ένα δύσκολο χειμώνα αλλά και τις αυξημένες ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση, ο κλάδος των superyacht εξακολουθεί να ακμάζει.

Στο Monaco Yacht Show έλαβαν μέρος συνολικά, 117 υπερπολυτελή γιοτ, αριθμός – ρεκόρ. Σαν να βρισκόμασταν σε έναν άλλο κόσμο, μακριά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη…

Στελέχη του κλάδου επιβεβαιώνουν την ραγδαία αύξηση της ζήτησης η οποία εντάθηκε μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ολοένα και περισσότεροι super rich επιθυμούσαν να αγοράσουν το δικό τους τους σκάφος σε μια προσπάθεια να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο μακριά από τον κορωνοϊό.

Ακόμη και όταν η πανδημία παρουσίασε σημάδια ύφεσης, η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή. Μόλις τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, τα έσοδα της Burgess, από τους κορυφαίους μεσίτες στην αγορά superyacht, αυξήθηκαν κατά 20% συγκριτικά με πέρυσι.

Το 2021 θεωρείται έτος – ρεκόρ για τις παγκόσμιες πωλήσεις superyachts λόγω της συνεχούς ζήτησης. Φέτος, οι πωλήσεις εξακολουθούν να κυμαίνονται 68% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 13 ετών, σύμφωνα με τη Fraser Yachts. Πέρυσι, 1.001 superyachts διαστάσεων τουλάχιστον, 24 μέτρων, πουλήθηκαν για 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ (9,2 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τον Kevin Bodington, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του YachtBuyer.com. Οι πωλήσεις μέχρι στιγμής φέτος, ανέρχονται σε 567 (4,2 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, αυτή τη στιγμή, η ανάπτυξη της αγοράς οφείλεται ως επί το πλείστον, στους Αμερικανούς. Από τις 31 Αυγούστου, οι ιδιοκτήτες από τις ΗΠΑ κατείχαν το μεγαλύτερο μερίδιο όχι μόνο τα σκάφη που προϋπήρχαν στην αγορά αλλά και από τις νέες κατασκευές. Οι ιδιοκτήτες των ΗΠΑ αποτελούν το 23% του παγκόσμιου στόλου υπερπολυτελών σκαφών άνω των 40 μέτρων, ακολουθούμενοι από τους Ρώσους με περίπου 9%. Άλλοι αγοραστές προέρχονται επίσης, από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Ιταλία.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι από τους πιο υψηλού προφίλ αγοραστές των πλοίων, θέτοντας αυτή την παραδοσιακά διακριτική βιομηχανία στο επίκεντρο. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι αρχές ακινητοποίησαν ή κατέσχεσαν superyachts αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με Ρώσους δισεκατομμυριούχους που στοχοποιούνται από κυρώσεις στην Τοσκάνη, τη Ριβιέρα και μέχρι τα Φίτζι.

Πηγή: newmoney.gr