Ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ELIE TOP

Υψηλή τέχνη, μαεστρία, φαντασία και τέλεια μηχανική αντίληψη για το κόσμημα, όλα μαζί συνυπάρχουν στις υπέροχες δημιουργίες του Elie Top, ενός σχεδιαστή absolument genial! Λίγο πριν την άφιξη του στην Ελλάδα όπου θα παρουσιάσει τις δημιουργίες του στο  i-D Concept Stores του Golden Hall, μίλησε στη Μια Κόλλια.

Τα i-D Concept Stores  παρουσιάζουν για δεύτερη φορά στο αθηναϊκό κοινό, τον Γάλλο σχεδιαστή κοσμημάτων Elie Top! O Elie Top ξεκίνησε την καριέρα του σχεδιάζοντας κοσμήματα και αξεσουάρ μαζί με τη θρυλική Loulou de la Falaise για τον οίκο Yves Saint Laurent και και εδώ και 13 χρόνια είναι ο σχεδιαστής των μοναδικών κοσμημάτων του οίκου Lanvin. Παράλληλα έχει δημιουργήσει τη δική του συλλογή υψηλής κοσμηματοποιίας. Είναι ο αγαπημένος σχεδιαστής των Alber Elbaz, Catherine Deneuve, Ines de la Fressange, Kristin Scott Thomas, Farida Khelfa, Marisa Berenson, Naomi Cambell κ.α.

Έμπνευσή του: το βιομηχανικό σχέδιο, η μηχανική, η Art Deco αισθητική, η γκόθικ και μπαρόκ διακόσμηση. Οι γαλαξίες και τα αστέρια, ένα σύμπαν γεμάτο μυστήριο αλλά με τεράστια γοητεία τον παρασύρουν καθώς ταξιδεύει μέσα στους αιώνες, από τις γοτθικές εκκλησίες της παιδικής του ηλικίας στους γαλαξίες του Star Wars… «Futuristic Medieval: playful, mechanical, mysterious & surprising» περιγράφει το στυλ του! Η μίξη του χρυσού με “distressed” ασήμι είναι η βάση για όλα προκαλώντας αντίθεση με το χρυσό, δημιουργώντας μια σχεδόν γλυπτική αισθητική. Πολύτιμοι και ακατέργαστοι λίθοι, χωρίς περιορισμούς συμπληρώνουν την ιστορία. Με αφορμή τη συλλογή La Dame du Lac θα παρουσιάσει ένα μείγμα από τις συλλογές του: «…they all talk and respond to each other , it’s like an all-day conversation».

Ποιες είναι οι πιο βασικές διαφορές μεταξύ της σχεδίασης μόδας και κοσμημάτων όσον αφορά τη φιλοσοφία τους;

Η κύρια διαφορά είναι ο χρόνος: η μόδα σχεδιάζεται για το σήμερα. Κανονικά,  3 έως 6 μήνες αργότερα «πεθαίνει», γιατί υποτίθεται ότι αντανακλά αποκλειστικά το παρόν. Τα ρούχα είναι σαν ένας καθρέφτης τού σήμερα – καλώς ή κακώς, δεν έχει σημασία. Αντίθετα, κατά κάποιον τρόπο, τα κοσμήματα έχουν έναν πολύ διαφορετικό προορισμό: μπορεί να σχεδιάζονται τώρα, αλλά σίγουρα θα κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μια πιο συναισθηματική, προσωπική, οικεία, ιστορική, συμβολική σημασία γι’ αυτόν που τα αγοράζει ή τα φοράει. Τα κοσμήματα αντέχουν στον χρόνο. Γι’ αυτό η σχεδίασή τους απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση, περισσότερο διαχρονική και λιγότερο συνδεδεμένη με το «παιχνίδι» των εποχών, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε την περίοδο που βρισκόμαστε – κάτι άλλωστε που είναι αδύνατο, γιατί έστω και ασυνείδητα επηρεαζόμαστε, είμαστε όπως τα σφουγγάρια.

Η τεχνοτροπία σας κλίνει προς την αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα στο νεομπαρόκ. Ποιες είναι οι αναφορές σας;

Είναι ένα μείγμα: από την κλασική αρχαιότητα μέχρι τις γοτθικές εκκλησίες, με μια νότα sci-fi. Ας πούμε ότι μου αρέσουν κυρίως οι γραμμικές δομές και η ισορροπία.

Ποιες περιόδους στην τέχνη αγαπάτε περισσότερο, ανεξάρτητα από το αν σας εμπνέουν ή όχι; Επίσης, ποιες πόλεις στον κόσμο κάνουν την καρδιά σας να χτυπά και το μυαλό σας να ξυπνά;

Εξαρτάται από το είδος της τέχνης: Ιταλική Αναγέννηση, Γαλλικός Συμβολισμός, Βιεννέζικη Απόσχιση για τη ζωγραφική, αρχαϊκή, νεοκλασική και κυβιστική γλυπτική, γερμανικός 18ος και 19ος αιώνας στη μουσική… Για τις πόλεις, από τα οκτώ μου χρόνια, υπάρχει για μένα η Ιταλία -η Βενετία και η Ρώμη ειδικά- και το Παρίσι -είμαι τυχερός που ζω εκεί-, και μετά ανακάλυψα την Αθήνα, όπου μου αρέσει να έρχομαι.

Στο παρελθόν, τα κοσμήματα ήταν ένας τρόπος για να επιδεικνύουν οι άνδρες τον πλούτο τους, μέσω των συζύγων τους που τα φορούσαν. Ποια είναι η σύγχρονη σημειολογία των κοσμημάτων;

Τα κοσμήματα, όπως όλα τα διακοσμητικά στοιχεία για το σώμα, αφορούσαν και τα δύο φύλα εξίσου πριν από την επικράτηση της αστικής τάξης. Η αντίληψη των κοσμημάτων μιας γυναίκας ως βιτρίνας πλούτου γεννήθηκε με τον 19ο αιώνα και τη Βιομηχανική Επανάσταση. Τώρα, ένα κόσμημα μπορεί να φανερώνει ποιος είσαι, ποια είναι η καταγωγή σου, η αισθητική, η ηθική και η προσωπικότητά σου. Κάθε επιλογή, ακόμη και η μη επιλογή, αποτελεί επιλογή: μιλάει για την οικογένειά σου, τον πλούτο σου (ή τουλάχιστον τη σχέση σου με τα χρήματα), το γούστο, τη δύναμη, τη θρησκεία κ.ά. Επίσης καθώς η κοινωνία έχει μια ισχυρή τάση να δημιουργεί φυλές, τα κοσμήματα συχνά περιγράφουν ή αναφέρονται σε αυτές τις φυλές, όπως η μουσική.

Διαβάστε περισσότερα στο andro.gr

8
8