Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ FASHION SHOW ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

Το 1973, πέντε Αμερικανοί σχεδιαστές μόδας – οι Oscar de la Renta, Bill Blass, Anne Klein- που είχε φέρει μαζί της και την τότε βοηθό της Donna Karan, Halston και Stephen Burrows – κατέφθασαν στα Ανάκτορα των Βερσαλλιών για να δείξουν τις συλλογές τους “απέναντι” σε πέντε Γάλλους σχεδιαστές: Τους Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin, Emanuel Ungaro και τον Marc Bohan για τον οίκο Christian Dior.

Οι αίθουσες των μυθικών ανακτόρων γέμισαν από διασημότητες της εποχής, από τον Andy Warhol και την Josephine Baker, την Marie-Hélène de Rothschild, την Jacqueline de Ribes, την Gloria Guinness, την Liza Minnelli και την πριγκίπισσα Grace του Μονακό. Η επίδειξη και τα μαύρα μοντέλα που συμμετείχαν σε αυτή έγραψαν ιστορία…

b4bf09e62a530b72af00926d957be925

Marie-Hélène de Rothschild & πριγκίπισσα Grace του Μονακό.

versaille011

Marisa Berenson, Halston & Liza Minnelli

tumblr ojjnnqAc1r1rmmduzo1 500

Yves Saint Laurent, Andy Warhol Mary Russell & Pierre Berge

pat cleveland and oscar de la renta at

Pat Cleveland & Oscar de la Renta

Η “Μάχη των Βερσαλλιών πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1973 στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την αποκατάστασή τους.

Ήταν μια ιδέα της Eleanor Lambert και του curator των Βερσαλλιών, Gerald Van der Kemp. Κάθε σχεδιαστής έπρεπε να υποβάλει οκτώ σχέδια για το show. Οι Γάλλοι σχεδιαστές υποτίμησαν τον ανταγωνισμό των Αμερικανών συναδέλφων τους θεωρώντας τους σχεδιαστές sportswear, ήταν όμως εκείνοι που έκλεψαν τελικά την παράσταση και ενθουσίασαν το κοινό, με τη φρεσκάδα και τη νεανικότητα τους.

375463

Εξίσου σημαντικό ήταν ότι χρησιμοποίησαν πολλά μαύρα μοντέλα στo show τους, 11 συνολικά, ανάμεσα τους τις Pat Cleveland, Bethann Hardison, Billie Blair, Jennifer Brice, Alva Chinn, Norma Jean Darden, Charlene Dash, Barbara Jackson, Κίνα Machado, Ramona Saunders και Amina Warsuma. Το γεγονός θεωρήθηκε ιστορικό και άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο της Μόδας.  Για το event έχουν γυριστεί δύο ντοκιμαντέρ, ένα το 2012 με τίτλο “Versailles ’73: American Revolution Runway” και ένα το 2016 με τίτλο “Battle at Versaiiles”.

Πηγή: elenasdiary.com