Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΕΛΟΣ!

Βιώνουμε την πλήρη απαξίωση θεσμών και αξιών! Αποξένωση από την Ευρώπη, πλήρη αδιαφορία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται παράνομα στην Τουρκία, το μεταναστευτικό έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ η φορολογία είναι στα ύψη. Παράλληλα η κυβέρνηση επειδή έχει λύσει όλα τα σημαντικά θέματα με επιτυχία, ασχολείται με τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας και αν θα κάνουμε εταιρεία που να ασχολείται με το διάστημα. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, εξαιτίας των μπαχαλάκιδων που δρουν ανενόχλητοι, ενώ στο θέμα του Μακεδονικού η κυβέρνηση για ελάφρυνση του χρέους πούλησε τα πάντα. Ένα μείζον θέμα που ο πρωθυπουργός το υποτίμησε, λειτούργησε με έπαρση όταν ήρθε στην εξουσία, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις να είναι πάρα πολλές από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από τα ξένα κράτη που δεν θέλουν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι έτοιμα να ασκήσουν βέτο. Ο σκοπός, ήταν να δημιουργήσει ρήγμα στην ΝΔ, αλλά δεν τα κατάφερε. Αυτό που έγινε, ήταν να διαλυθούν οι ΑΝΕΛ και όσοι μείνουν, να κρατήσουν με νύχια και με δόντια, την καρέκλα τους, γιατί είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει!

Η απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, έφερε την κυβερνητική πλειοψηφία στους 152. Οι τριγμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πάρα πολλοί, τα συλλαλητήρια γίνονται, το ένα μετά το άλλο σε ολόκληρη την χώρα από ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!!!  Δημοσκοπικά η συγκυβέρνηση καταρρέει με μονοψήφια πλέον νούμερα σε όλη την Ελλάδα.

Η ειδικός συνεργάτης, Πολυξένη Καραμίχα, συνάντησε ορισμένα στελέχη πολιτικά και μη, οι οποίοι τοποθετήθηκαν αμέσως για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Η ταύτιση απόψεων, αλλά και θέσεων, είναι εμφανής σε μία περίοδο που όλα κλονίζονται και υποβαθμίζονται, από ένα άσχετο πολιτικό σύνολο, που δρα ανώριμα και γρήγορα.

Απόστολος Τζιτζικώστας (Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας)
Πριν από τρεις μήνες, στο Περιφερειακό Συνέδριο της κυβέρνησης, σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα,  απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό,  από αυτό ακριβώς το βήμα, τον κάλεσα να μην υπογράψει μια συμφωνία, που δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας, τώρα και στο μέλλον. Να μην υπογράψει μια συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία», στο όνομα, την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα του γειτονικού κράτους. Κάλεσα την κυβέρνηση να αναλογιστεί τα δεδομένα και τις συνθήκες της εποχής, την κάλεσα να αξιοποιήσει το γεγονός ότι η χρονική και πολιτική πίεση βαρύνει την άλλη πλευρά. Αυτή ήταν η ξεκάθαρη θέση που διατύπωσα, που υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία ακόμα και των παρευρισκομένων στο Περιφερειακό Συνέδριο, κυρίως στελεχών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η απόσταση μεταξύ ελληνικής κοινωνίας και κυβέρνησης, που αποτυπώθηκε τότε, σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, έχει λάβει πλέον, πρωτοφανείς διαστάσεις.

Όχι γιατί υπάρχει κάποιο υπόγειο, οργανωμένο σχέδιο, αλλά γιατί το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού, βλέπει αυτό που η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχθεί, ότι η «συμφωνία των Πρεσπών» συνιστά ήττα και όχι λύση,  ότι ανοίγει πληγές που θα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

Η κυβέρνηση απέτυχε, φέρνοντας το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα μας, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία  και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες. Με τη συμφωνία αυτή αναγνώρισε την ύπαρξη Μακεδονικού Έθνους. Αναγνώρισε «Μακεδόνες στην ταυτότητα, που μιλάνε μακεδονικά», εκτός των ελληνικών συνόρων. Άκουσε σιωπηλή και άβουλη των πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να μιλάει για Έλληνες και «Μακεδόνες». Δεν κατάφερε καν, όπως πρώτος ομολόγησε ο Υπουργός Εξωτερικών, να εξασφαλίσει αυτό που η ίδια έθετε ως κόκκινη γραμμή, το «erga omnes». Ξύπνησε ένα νέο εθνικό επιχειρηματικό εφιάλτη, αφήνοντας κυριολεκτικά ξεκρέμαστες τις ελληνικές επιχειρήσεις, στο ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, των σημάτων και των επωνυμιών.  Έδωσε υπόσταση στις επιδιώξεις και τον αλυτρωτισμό, εις βάρος της ίδιας της χώρας μας.

Έλενα Ράπτη  (Βουλεύτης Α΄Θεσσαλονίκης – ΝΔ)

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας σχετικά με τη διαπραγμάτευση στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας. Προσωπικά έχω πει ότι για εμένα δεν υπάρχει διαπραγμάτευση που έχει μέσα το όνομα Μακεδονία. Το όνομα που συμφωνήθηκε υπονοεί μια Μακεδονία διαιρεμένη σε δύο γεωγραφικά τμήματα και αυτό αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της ελληνικής διπλωματίας. Αν αυτή η πρόταση περάσει από την Ελληνική Βουλή θα αποτελέσει την επίσημη έναρξη όλων των σχεδίων αλυτρωτισμού του γειτονικού κρατιδίου. Αυτή τη λύση ας την υπογράψουν όσοι αισθάνονται πως το θέμα έληξε. Εμάς μας βρίσκει απέναντι μαζί με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Τίποτε δεν έχει τελειώσει. Και κανένας δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να δεχθούμε αυτή την προσβολή. Αυτή τη στιγμή η ελπίδα να σωθεί η αξιοπρέπεια και η ιστορία μας είναι στη Βουλή. Είναι εκεί που αυτή η απαράδεκτη  συμφωνία πρέπει να βρει ένα μεγάλο ΟΧΙ.  Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία που υποχρεούνται να φέρουν στη Βουλή οι κ. Τσίπρας και Καμμένος.

 

Εύα Καϊλή (Ευρωβουλευτής)

Είναι σαφές από την σημασία που δίνει κ ο Ιβανοφ οτι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί επαρκώς και ειδικά το ζήτημα της εθνότητας που θέτει ως κύριο. Αυτό ακριβώς είχα αναφέρει κι εγώ ως το σημαντικότερο.

Νίκος Ρωμανός (Αναπληρωτής/ Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ)

Επιλέχθηκε να ενημερωνόμαστε για την πορεία των πραγμάτων απο διαρροές που έρχονταν από έξω. Το αποτέλεσμα ήταν να ξυπνήσουμε μια ημέρα με το απαράδεκτο Μακεδονία του Ιλιντεν, με το οποίο σηκώθηκαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς, για να καταλήξουμε τελικά, στην αποδοχή «Μακεδονικής Γλώσσας» και «Μακεδονικής Εθνότητας». Από την πρώτη στιγμή αγνοήθηκαν παντελώς οι πολίτες. Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ που διαχρονικά (από την εποχή που ήταν ακόμα ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) αγωνιζόταν για την αναγνώριση της γείτονος με τη συνταγματική της ονομασία, δηλαδή σκέτο Μακεδονία, και από την άλλη ο γιαλατζί Μακεδονομάχος κύριος Καμμένος που δήθεν δεν ήθελε καθόλου τη λέξη Μακεδονία. Και οι δύο μαζί τελικά συνυπέγραψαν την συμφωνία των Πρεσπών.

Κωνσταντίνος Ζέρβας (Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης)

Η αίσθηση που κυριαρχεί στη Βόρεια Ελλάδα είναι δεδομένη. Στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών υπάρχει πικρία και οργή. Πικρία για το όνομα της γείτονος αλλά και για τη γλώσσα και την ονομασία των πολιτών της. Οργή γιατί είναι σαφέστατα μια κακή συμφωνία με κακές προοπτικές. Αναρωτιέμαι για τα οφέλη που αποκομίσαμε από αυτή τη συμφωνία. Οι Μακεδόνες αισθανόμαστε ότι η κυβέρνηση παρέδωσε αυτά που ουσιαστικά ήθελαν οι γείτονες: το όνομα στο διαβατήριο και τη γλώσσα. Την ταυτότητα ενός έθνους στη μελλοντική τους πορεία μέσα στην Ευρώπη, στη Βορειοατλαντικη Συμμαχία. Κανείς δεν έχει αντιληφθεί τελικά τι διαπραγματεύθηκε. Ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές, τα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας! Ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι κάκιστος καθώς το Βόρεια Μακεδονία προϋποθέτει και τη Νότια. Αυτό γεννά από μόνο του αλυτρωτισμό, και «θολούρα» στους μη γνώστες της ιστορίας και της πραγματικότητας ανά τον κόσμο. Μέσα σε ένα πλαίσιο όπου ο λαός δε ρωτήθηκε, επιβλήθηκε μια κακή λύση από πάνω προς τα κάτω. Από έξω προς τα μέσα. Η πορεία μέσα σε συνθήκες διπλωματικής ήττας και εθνικής ντροπής επιφυλάσσει πάντως καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις. Τις ευθύνες του καθενός θα τις κρίνει σύντομα ο λαός και τις καταγράφει η ιστορία.

Μάκης Κυριζίδης (Υποψήφιος Δήμαρχος «Θεσσαλονίκη Θετικά»)

“Η συμφωνία που υπογράφηκε δεν είναι προϊόν διαπραγμάτευσης αλλά παράδοση άνευ όρων. Από την μία δίνει όνομα, εθνότητα, γλώσσα και είσοδο σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και από την άλλη δεν κερδίζει τίποτα, καθώς η απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορων από Σύνταγμα και σχολικά βιβλία θα γινόταν ως προαπαιτούμενα της ενταξιακής πορείας στην Ένωση. Τέλος μια συμφωνία χωρίς λαϊκή εξουσιοδότηση, χωρίς πολιτική νομιμοποίηση. Χρέος μας να αντιδράσουμε, να δείξουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα την αντίθεσή μας.”

Αναστάσιος Ντούγκας  (Δικηγόρος -Ταμίας Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης)

Είμαι αντίθετος με όποια ονομασία περιλαμβάνει τον Όρο Μακεδονία γιατί θεωρώ πως η διατήρηση του ονόματος, δεν προσδιορίζει, μόνο γεωγραφικά τη γείτονα χαρά, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία για να προσδιοριστεί εθνικά και πολιτιστικά. Ο όρος Βόρεια Μακεδονία υπαινίσσεται ότι είναι ίδιο έθνος με την Νότια Μακεδονία. Οι δύο λαοί όμως δεν ανήκουν στο ίδιο έθνος ,δεν έχουν κοινή ιστορική καταγωγή ούτε όμοιες πολιτιστικές ρίζες. Σε καμία περίπτωση δεν υιοθετώ πολιτική απομονωτισμού για αλλά κράτη. Νομίζω ότι όλοι μας  θέλουμε οι γείτονες να έχουν οικονομική ανάπτυξη και πολιτιστική σταθερότητα, καθώς κάτι τέτοιο, θα προωθήσει γενικότερα, τα συμφέροντα της βαλκανικής. Έτσι θεωρώ λοιπόν ότι δεν πρέπει να δοθεί ο όρος Μακεδονία, γιατί πιστεύω ότι το ζήτημα ουσιαστικά δεν λύνεται και πως η ονομασία, θα αποτελεί, πάντα την αφορμή, για δόλιες επιδιώξεις, που θα θιγούν τις πολιτισμικές ρίζες μας και γενικότερα το Έθνος μας. Αυτό που λέω πάντα είναι  ότι το θέμα του ο ονόματος είναι η κορυφή του παγόβουνου, πίσω από το οποίο κρύβεται η παραχάραξη της ιστορίας της Μακεδονίας, όπως και πολιτικές αλυτρωτισμού και οικειοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΠΓΔΜ, κάτι που ήδη έγινε  με την συμφωνία αυτή. Η αναγνώριση ύπαρξης της Μακεδονικής Γλώσσας και της Μακεδονικής Εθνικότητας. Τέλος στην ψυχή και στο μυαλό των Ελλήνων η γειτονική χώρα θα είναι καταγεγραμμένη με το όνομα ΣΚΟΠΙΑ. Γι’αυτό καλό θα ήταν η συμφωνία αυτή να ακυρωθεί το συντομότερο και να βρεθεί μια λύση πιο κοντά στην ιστορική πραγματικότητα και στην ψυχή του Έλληνα!

Διαμαντής Γκολιδάκης (Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής, Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ)

Φαίνεται λοιπόν, πως μια κακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία για 3,5 χρόνια φτωχοποίησε περαιτέρω τον ελληνικό λαό, έβαλε φρένο στις όποιες προσπάθειες  οικονομικής ανάπτυξης με εμμονικές παλιομοδίτικες πρακτικές και αναζωπύρωσε το αίσθημα ανασφάλειας των Ελλήνων ,επισφραγίζει την ανικανότητά της, με την κάκιστη συμφωνία για την Μακεδονία μας. Μια συμφωνία για την οποία δεν έχει αφενός  πολιτική νομιμοποίηση ,αφού είναι  καταγεγραμμένη και η μαζική λαϊκή αντίθεση  στα συλλαλητήρια-τα οποία  ο ΣΥΡΙΖΑ περιφρονεί- αλλά και η  διαπιστωμένη εκ μέρους του κ. Τσίπρα προσπάθεια διχασμού των πολιτών. Έγινε μια φιέστα στις Πρέσπες, από θίασο με πολλούς κομπάρσους αλλά χωρίς τους κατάλληλους θεατές: τον ελληνικό λαό, που γύρισε επιδεικτικά την πλάτη, σε αυτή την παράσταση.

Άννα Ευθυμίου (Δικηγόρος Πολιτευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης)

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία πολύ κακή συμφωνία. Για πρώτη φορά έχουν παραχωρηθεί στοιχεία, όπως η γλώσσα και η ιθαγένεια. Παράλληλα, είναι μία συμφωνία, η οποία δεν απηχεί καθόλου στο αίσθημα της κοινωνίας. Απεναντίας, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Η συμφωνία αυτή ενδέχεται να γίνει, δυστυχώς, απότοκος πολλών προβλημάτων στο μέλλον, γιατί στην ουσία φαλκιδεύει τα εθνικά μας συμφέροντα.

10
10