CHRISTIAN DIOR: Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΨΑΡΟΚΟΚΑΛΟ

Αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στην ιστορία της παγκόσμιας μόδας. Συνέδεσε το όνομα του όσο κανείς άλλος με τη γυναικεία κομψότητα. Και έφυγε από τη ζωή από ένα ψαροκόκαλο που του στάθηκε στο λαιμό.

Ο Christian Dior γεννήθηκε στην παραθαλάσσια πόλη Granville στις ακτές της Νορμανδίας το 1905. Ήταν ένα από τα πέντε παιδιά ενός πλούσιου παραγωγού λιπασμάτων. Ήταν μόλις πέντε ετών όταν μετακόμισε στο Παρίσι με την οικογένεια του, την πόλη που θα συνδέονταν με μια τεράστια καριέρα. Οι γονείς του είχαν συγκεκριμένα σχέδια για εκείνον μιας και έτρεφαν ελπίδες να τον δουν διπλωμάτη. Η καλλιτεχνική του φύση όμως τον οδήγησε από μικρό σε δραστηριότητες.

Έτσι από μικρή ηλικία ξεκίνησε να πουλά σκίτσα στους δρόμους για να κερδίσει λίγα χρήματα. Στη συνέχεια αφού τελείωσε το σχολείο ανέλαβε μια γκαλερί την οποία είχε αγοράσει ο πατέρας του. Εκεί μαζί με έναν φίλο του πουλούσε έργα τέχνης, από σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο.

«Η μητέρα μου έλεγε πως όταν ήμουν μικρός και με ρώτησε τι θέλω να γίνω…της απάντησα o Christian Dior…ήμουν επηρεασμένος από το φαινόμενο τότε της εποχής, το μεγάλο σχεδιαστή  Christian Lacroix…», είχε πει κάποτε ο γνωστός σχεδιαστής.

Η ζωή του δεν ήταν σπαρμένη με ρόδα. Ο θάνατος της μητέρας και του αδελφού του αλλά και η οικονομική καταστροφή του πατέρα του, στην μεγάλη ύφεση του 1929, ανάγκασαν τον γνωστό σχεδιαστή να κλείσει την γκαλερί και να ξεκινήσει δουλειά στο πλευρό του σχεδιαστή μόδας Robert Piguet. Όταν τελείωσε την στρατιωτική του θητεία το 1942, άρχισε να εργάζεται για τον μόδιστρο Lucien Long, όπου με τον Pierre Balmain ήταν οι κύριοι σχεδιαστές. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο οίκος Lelong – όπως και άλλα γαλλικά ατελιέ συμπεριλαμβανομένων των Jeanne Lanvin και της Nina Ricci έντυναν τις συζύγους των Ναζί και των Γάλλων συνεργατών του σε μια προσπάθεια να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους.

Ο θάνατος της αδερφής του και η κολόνια στη μνήμη της

Την ίδια στιγμή που ο Dior έραβε ρούχα για τις συζύγους των Γερμανών αξιωματικών, η αδερφή του, η Καθρίν, συμμετείχε στη γαλλική αντίσταση. Η καθρίν έγινε μέλος της «Massif Central», η οποία συγκέντρωνε πληροφορίες για τις κινήσεις των κινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων. Εκείνη είχε αναλάβει να μεταφέρει την μυστική αλληλογραφία μεταξύ των μελών με το ποδήλατο της.

Τον Ιούνιο του 1944 η Καθρίν συνελήφθη από την Γκεστάπο. Ο Christian Dior σοκαρισμένος από την σύλληψη της αγαπημένης του αδελφής χρησιμοποίησε όλες τις γνωριμίες του προκειμένου εκείνη να αφεθεί ελεύθερη.

Ο Ραούλ Νόρντλινγκ, ο Σουηδός πρόξενος, του υποσχέθηκε ότι η αδερφή του θα παρέμενε υπό την προστασία της Σουηδίας, όσο βρισκόταν σε γαλλικό έδαφος. Δυστυχώς, η Καθρίν είχε ήδη φτάσει στη Γερμανία, κατευθυνόμενη προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρουκ όπου και φυλακίσθηκε. Η Καθρίν κατάφερε να επιζήσει και απελευθερώθηκε το 1945. Το 1947, ο Dior ονόμασε το πρώτο του άρωμα Miss Dior, αποτίοντας φόρο τιμής στην αδελφή του.

Η ίδρυση του γνωστού οίκου Christian Dior

Ήταν 16 Δεκεμβρίου του 1946 όταν ίδρυσε τον οίκο  στο Παρίσι. Στο εγχείρημα αυτό τον βοήθησε ο μεγιστάνας υφασμάτων εκείνη την εποχή, Marcel Boussac. Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάσθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1947 και αποτελούνταν από90 διαφορετικά κομμάτια.

Ονομάστηκε «Corolle» και «Huit» και οι γραμμές με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση έγιναν γρήγορα το «New Look», μια φράση που είπε πρώτος ο Carmel Snow, εκδότης του περιοδικού Harper’s Bazaar στις ΗΠΑ.

Η κομψότητα και η λάμψη των σχεδίων του συντέλεσε στο να γίνει το Παρίσι ξανά η πρωτεύουσα της μόδας.

Οι οίκος άρχισε να κατακτά τις καρδιές γνωστών αστέρων όπως Rita Hayworth και η Margot Fonteyn, εκτοξεύοντας έτσι τις μετοχές του στα ύψη.

Οι προλήψεις του γνωστού μόδιστρου

Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας ήταν και πολύ προληπτικός. Έτσι σε κάθε κολεξιόν του είχε πάντα ένα παλτό που έφερε το όνομά του τόπου γέννησής του (Granville). Ακόμη σε κάθε εμφάνιση τουλάχιστον ένα μοντέλο θα κρατούσε ένα μπουκέτο από τα αγαπημένα του λουλούδια (κρίνα της κοιλάδας). Ο Christian Dior δεν θα ξεκινούσε ποτέ μια επίεδειξη μόδας χωρίς να συμβουλευτεί τα Ταρώ του.

Οι δημιουργίες του είχαν πια κυριαρχήσει στο Παρίσι, έτσι αποφασίζει να δημιουργήσει έναν οίκο pret-a-porter στη γωνία της πεμπτης λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, τον Νοέμβριο του 1948. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε πρωτοπόρα για την επόχή καθώς ήταν το πρώτο κατάστημα στο είδος του.Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε τα αρώματα Dior – με το Miss Dior είναι το πρώτο άρωμα που δημιούργησε και το Diorama το δεύτερο.

Το 1949 πήρε άδεια για να δημιουργήσει μια σειρά από πολυτελή αξεσουάρ. Έτσι άρχισαν να κυκλοφορούν παπούτσια, γάντια και καπέλα Christian Dior. Εκτός από αυτά , στο εμπόριο βγήκαν γούνες, κάλτσες, γραβάτες και αρώματα, κάνοντας το brand αναγνωρίσιμο, σε όλο τον κόσμο.

Ο περίεργος θάνατος του από ένα ψαροκόκαλο

Το 1955, ο 19χρονος τότε Yves Saint Laurent αναλαμβάνει βοηθός του Dior. Ο σχεδιαστής συναντήθηκε αργότερα με τη μητέρα του Yves Saint Laurent, για να την ενημερώσει ότι είχε επιλέξει τον γιό της να τον διαδεχθεί στον οίκο Dior.

Η ζωή όμως επεφύλασε για εκείνον ένα περίεργο τέλος πάνω στο απόγειο της καριέρας του. Ο Dior έφυγε ανεπάντεχα από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία 52 ετών. Έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που χαλάρωνε σε σπα στο Μοντεκατίνι της Ιταλίας. Ο θάνατος του προήλθε από ένα ψαροκόκκαλο που του έφραξε τον λαιμό.

Μετά τον θάνατο του σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί το κλίμα στον οίκο , ο συνεργάτης του Dior, Jacques Rouet έκανε τον 21χρονο τότε Yves Saint-Laurent καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου.

Πηγή: news.gr