ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ZAHA HADID ARCHITECTS

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας περιβαλλοντικής διαχείρισης Beeah Group στην πόλη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν την υπογραφή των Ζάχα Χαντίντ Architects.

Σχεδιασμένο από την αείμνηστη αρχιτέκτονα Zaha Hadid, το πολυαναμενόμενο Beeah Headquarters έχει τη μορφή μιας σειράς «διασυνδεόμενων αμμόλοφων» και είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τον περιβάλλον της ερήμου Al Sajaa.

Το κτίριο των 9.000 τ.μ λειτουργεί ως κέντρο διαχείρισης και διοίκησης για τον Όμιλο Beeah. Σύμφωνα με τους Zaha Hadid Architects, εστιάζει στη βιωσιμότητα για να αντικατοπτρίζει το συνολικό έργο και τη φιλοσοφία της εταιρείας.

Τροφοδοτείται από ηλιακή συστοιχία και πληροί τα πρότυπα LEED Platinum – την υψηλότερη πιστοποίηση που απονέμεται από το πρόγραμμα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων – θέτοντας «ένα νέο σημείο αναφοράς για τους μελλοντικούς χώρους εργασίας».

«Tα νέα γραφεία αποτελούν ορόσημο για τον Όμιλο Beeah καθώς συνεχίζουν να πρωτοπορούν στις καινοτομίες για τη Sharjah και σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργώντας μια βάση δραστηριοτήτων για τον όμιλο για διαφοροποίηση σε νέες, κρίσιμες για το μέλλον βιομηχανίες», δήλωσε το γραφείο Zaha Hadid Architects στο dezeen.

«Με τη νέα έδρα, ο όμιλος δείχνει πώς η τεχνολογία μπορεί να κλιμακώσει τον βιώσιμο αντίκτυπο και τελικά να χρησιμεύσει ως σχέδιο για τις έξυπνες, βιώσιμες πόλεις του αύριο».

Η μορφή του Κεντρικού Γραφείου Beeah είναι επίσης σχεδιασμένη και προσανατολισμένη ώστε να αντέχει σε ακραίες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζονται στην τοποθεσία. Το κτίριο τροφοδοτείται από μια ηλιακή συστοιχία συνδεδεμένη με πακέτα μπαταριών Tesla, οι οποίες σύμφωνα με το γραφείο καλύπτουν την ενεργειακή ζήτηση του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Τα τζάμια είναι λίγα σε όλο το γραφείο για να αποφευχθεί η έκθεση στον σκληρό ήλιο της ερήμου, ενώ τα πάνελ από σκυρόδεμα ενισχυμένα με ίνες γυαλιού σε όλο το εξωτερικό συμβάλλουν στη ρύθμιση των εσωτερικών θερμοκρασιών. Υπάρχουν επίσης εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού που φιλτράρουν τα λύματα για ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης.

Στο εσωτερικό του κτιρίου που φέρει την υπογραφή των Zaha Hadid Architects

Στο εσωτερικό, το κτίριο χωρίζεται σε δύο πτέρυγες. Η μία στεγάζει τα δημόσια και διοικητικά τμήματα του Ομίλου Beeah, ενώ η άλλη περιλαμβάνει τη διοικητική ζώνη.

Αυτές οι περιοχές συνδέονται με μια κεντρική αυλή, που περιγράφεται από τους Zaha Hadid Architects ως μια «όαση μέσα στο κτίριο» που βοηθά στην παροχή φυσικού αερισμού.

Αποκορύφωμα του εσωτερικού design είναι το θολωτό φουαγιέ του κτιρίου ύψους 15 μέτρων, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει τον φυσικό αερισμό και να επιτρέπει στο φυσικό φως να διηθείται. Τα κεντρικά γραφεία διαθέτουν επίσης κέντρο επισκεπτών, αμφιθέατρο και έξυπνες αίθουσες συσκέψεων που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τη συνεργασία με υπαλλήλους που κάνουν τηλεργασία.

Όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι τοποθετημένοι έτσι ώστε να εξασφαλίζουν άπλετο φυσικό φως και θέα προς τα έξω χωρίς να απαιτούνται εκτάσεις γυαλιού. Ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης κτιρίου έχει ενσωματωθεί για αυτόματη προσαρμογή του φωτισμού και της θερμοκρασίας ανάλογα με την πληρότητα και την ώρα της ημέρας.

Το γραφείο Zaha Hadid Architects ιδρύθηκε το 1980 από τη Hadid Hadid και τώρα επικεφαλής της είναι ο Patrik Schumacher.

Άλλα πρόσφατα ολοκληρωμένα έργα του στούντιο είναι η πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και το Μουσείο Χιλιάδων στο Μαϊάμι. Φέτος πρόκειται επίσης να ολοκληρώσει ένα ανακτορικό γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κίνα.

Φωτογραφίες: Zaha Hadid Architects

Πηγή: iefimerida.gr

10
10