ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ BVLGARI

Σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα luxury brand στον κόσμο, γνωστό για τα υπέροχα κοσμήματα, τα ρολόγια, τα αρώματα και τα αξεσουάρ. O οίκος BVLGARI είχε ιδρυθεί το 1884 στη Ρώμη από έναν Έλληνα, τον Σωτήριο Βούλγαρη, έναν σκληρά εργαζόμενo και φιλόδοξο χρυσοχόο.

Ποιος ήταν ο Σωτήριος Βούλγαρης

Ο Σωτήριος Βούλγαρης γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου το 1857 στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας. Ξεκίνησε να εργάζεται ως χρυσοχόος στα χωριά της Ηπείρου ενώ μαζί με τον πατέρα του ταξίδευε από την Ελλάδα μέχρι την Αλβανία για να πουλήσουν τις δημιουργίες τους.

Κάποια στιγμή ο πατέρας του που δεν άντεχε άλλο τους κρύους χειμώνες του είπε να φύγουν από τη χώρα ώστε να βρουν ένα τόπο όπου μπορούν να δουλέψουν με ειρήνη και να δημιουργήσουν με ησυχία. Ήταν η εποχή εξάλλου που οι Τούρκοι δημιουργούσαν προβλήματα στην περιοχή. Η οικογένεια τελικά εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα. Ο Σωτήριος παντρεύτηκε με συνοικέσιο τη γειτόνισσά του, Έλενα Μπάζιου, και το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στη Ρώμη. Ένα χρόνο μετά γεννήθηκε ο γιος τους, Κωνσταντίνος, ενώ ακολούθησαν ακόμα πέντε παιδιά.

Ο Σωτήριος που ήταν ο μοναδικός από τα 11 αδέλφια του που επέζησε, είχε κληρονομήσει την αγάπη του παππού του και του πατέρα του για τα κοσμήματα ενώ είχε και μεγάλη φιλοδοξία. Η οικογένεια άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στη Νάπολη, όμως η πόλη δεν ήταν ιδανική αφού αναγκάστηκαν να το κλείσουν μετά από πολλές ληστείες.

Τα καταστήματα στο εξωτερικό και η παγκόσμια φήμη

Το 1881 η οικογένεια μετακόμισε στη Ρώμη κι εκεί ίδρυσε την εταιρεία του και άνοιξε το δεύτερο κατάστημά του στη Via Sistina, με το όνομα “Οld Curiosity Shop“, εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του Charles Dickens.  Λίγα χρόνια αργότερα μαζί με τους δύο γιους του, Κωνσταντίνο και Τζόρτζιο, άνοιξαν το κεντρικό κατάστημα στη Via dei Condotti.

Μετά τον θάνατο του Σωτήριου Βούλγαρη το 1966, o γιος του Gianni, ανέλαβε τη διεύθυνση της εταιρείας μαζί με την ξαδέλφη του Marina. Τη δεκαετία του ’70 άνοιξαν τα πρώτα καταστήματα Bulgari στο εξωτερικό, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Μόντε Κάρλο και στη Γενεύη. Τότε ήταν που το brand άρχισε να έχει παγκόσμια φήμη με διάσημες celebrities, όπως η Claudia Cardinale και η Gina Lollobrigida, να τα φορούν στις δημόσιες εμφανίσεις τους αλλά και στην μεγάλη οθόνη.

Σωτήριος Βούλγαρης | Η ιστορία του 'Ελληνα ιδρυτή του οίκου Bvlgari
Getty Images

Η εξέλιξη του brand

Το 1984, τα εγγόνια του Σωτήριου, ο Paolo και o Nicola Bulgari, ανέλαβαν την εταιρεία με CEO τον ανιψιό του Francesco Trapani, ο οποίος θέλησε να επεκτείνει το brand με το λανσάρισμα των αρωμάτων τη δεκαετία του ’90. Ο Trapani ήταν αυτός που κατάφερε να κάνει το brand γνωστό παγκοσμίως ως ένα luxury brand. To 2011 ο οίκος Louis Vuitton εξαγόρασε την εταιρεία στο πόσό των 4.3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που είχε δώσει ποτέ για την αγορά άλλης εταιρείας, ενώ η οικογένεια Bulgari κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών στην LVMH μετά την οικογένεια Arnault. H αξία της εταιρείας σήμερα υπολογίζεται στα 7,49 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: harpersbazaar.gr