ΣΠΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Όταν ένα παιδί έχει υποστεί κακοποίηση, τα τραύματα που χαράζονται στην ψυχή και στο σώμα του, ίσως είναι ανεξίτηλα. Εάν η ζημιά που προκαλείται στην ψυχή του δεν είναι αρκετή για να σας πείσει, ίσως θα πρέπει να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του έπειτα από τη σωματική τιμωρία την οποία δυστυχώς αρκετοί ενήλικες χρησιμοποιούν. Όταν χτυπάτε ένα παιδί, όταν του ασκείτε οποιαδήποτε μορφή βίας, δεν είστε τίποτα περισσότερο από ένα τρομακτικό τέρας για εκείνο. Το τραύμα που μπορεί να προκληθεί είναι αρκετό για να επηρεάσει την ανάπτυξή του και να το στοιχειώνει για το υπόλοιπο της ζωής του.

Βασιζόμενοι στους γονείς μας για να επιβιώσουμε και έχοντας φυσικό ένστικτο να τους αγαπήσουμε και να να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας όντας παιδιά, τείνουμε να αισθανόμαστε προστασία από αυτούς. Έτσι λοιπόν, πολλές φορές, όταν ένα παιδί βιώνει βία από τους γονείς του, το εκλαμβάνει ως μέσο προστασίας «για το καλό του».

Οι βίαιες τεχνικές «πειθαρχίας» των γονέων είναι κοινές μεταξύ των θυμάτων κακοποίησης. Όταν επαναλαμβάνουμε τις καταστροφικές ενέργειες των γονέων ή των φροντιστών μας, γινόμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος που διαιωνίζει έναν κύκλο κακοποίησης. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να το σταματήσουμε;

Είναι σημαντικό να μάθουμε εργαλεία και τεχνικές που ΔΕΝ περιλαμβάνουν οποιαδήποτε μορφή βίας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε εστιάζοντας προς τα μέσα και λαμβάνοντας τα ακόλουθα βήματα:

  • Δημιουργήστε μια συνεκτική αφήγηση από την ιστορία σας.

Μελέτες δείχνουν ότι το άλυτο τραύμα στη ζωή ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά του. Μπορείτε να γίνετε πολύ καλύτερος γονέας αντιμετωπίζοντας τον πλήρη πόνο της παιδικής σας ηλικίας και δημιουργώντας μία ιστορία για τη ζωή σας που έχει νόημα. Σκοπός του είναι να αποκτήσετε καλύτερη κατανόηση του τι σας οδήγησε στο εδώ και τώρα σας και ποια άλυτα ζητήματα μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά σας. Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε μοτίβα που δεν σας αρέσουν, μπορείτε να αρχίσετε να τα αλλάζετε. Επιλέξτε πώς θέλετε να είστε με τα παιδιά σας, και μην επηρεάζεστε από το παρελθόν σας.

  • Μάθετε τεχνικές για να ηρεμείτε.

Ορισμένες τεταμένες στιγμές με τα παιδιά σας μπορούν να σας προκαλέσουν ένταση και να ενεργήσετε παράλογα ως απάντηση στην κατάσταση. Γι ‘αυτό, είναι απαραίτητο να μάθετε τρόπους ώστε να ηρεμείτε πριν αντιδράσετε. Σκεφτείτε πριν ενεργήσετε και όταν το κάνετε, επιδιώξτε συνεργατική επικοινωνία με το παιδί σας. Βοηθήστε τα παιδιά σας να κατανοήσουν τις εμπειρίες τους. Ενθαρρύνετέ τους να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Αυτό θα τους βοηθήσει να διαμορφώσουν τη δική τους συνεκτική αφήγηση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ψυχολογική ανθεκτικότητα και συνολική συναισθηματική ευεξία.

  • Γίνετε το παράδειγμα.

Η επιθετική μας συμπεριφορά προς τα μικρά παιδιά τα κάνει πιο επιθετικά. Τα παιδιά μαθαίνουν μιμητικά. Εάν μάθετε εργαλεία για να παραμείνετε ήρεμοι, τα παιδιά σας θα είναι καλύτερα εξοπλισμένα καθώς θα υιοθετήσουν αυτές τις ίδιες στρατηγικές.

  • Λάβετε μέτρα για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Τα παιδιά σας χρειάζονται όρια, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν. Εάν σας φοβούνται, είναι απίθανο να αισθάνονται ανασφάλεια στην παρουσία σας. Τα παιδιά αναπτύσσονται καλύτερα όταν οι γονείς τους λειτουργούν ως μια ασφαλής βάση από την οποία μπορούν να προχωρήσουν για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Χρειάζονται αυτή τη βάση για να είναι σταθερή και συνεπής. Όταν οι γονείς χάνουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους, εκφοβίζουν και χτυπούν τα παιδιά μας, διδάσκουν στα παιδιά τους να τους φοβούνται. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ρήξεις στο μοτίβο της προσκόλλησης και να βλάψει την αίσθηση ευεξίας τους.

  • Αποκατάσταση.

Επειδή είμαστε άνθρωποι, είμαστε σχεδόν καταδικασμένοι να κάνουμε λάθη. Δεν θα είμαστε τέλειοι με τα παιδιά μας σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όταν κάνουμε λάθος είναι η αποκατάσταση, η οποία ουσιαστικά περιλαμβάνει το διάλογο με παιδιά μας μετά από μια καταστροφική ρήξη. Πρώτα ακούμε πώς το παιδί το βίωσε και στη συνέχεια προσπαθούμε να ευθυγραμμίσουμε την κατάστασή. Αυτό βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν την εμπειρία τους και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη με τον γονέα.

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των παιδιών τους. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που μπορεί να κερδηθεί μόνο όταν εμείς οι ίδιοι ενεργούμε με ακεραιότητα και ωριμότητα και σεβόμαστε τα παιδιά μας ως τους ξεχωριστές οντότητες. Η βία θα αναπαράγει μόνο βία και δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί. Όποιος πιστεύει ότι δεν μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί χωρίς να του ασκήσει βία, πρέπει να ψάξει σοβαρά για αυτό που τον οδήγησε σε αυτή την διαταραγμένη συμπεριφορά. Πρόκειται για τη διακοπή ενός κύκλου καταστροφής που, αν διαιωνιστεί, μπορεί να αφήσει τραυματικά σημάδια στις επόμενες γενιές. Υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι πειθαρχίας ενός παιδιού, αλλά η κακοποίηση δεν είναι ποτέ ένας από αυτούς.

Νάνσυ Νενέρογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία.

www.letstalkaboutyou.gr

www.reggiothessaloniki.gr

Τηλ: 2310344471