Ο επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε στο πλαίσιο του Posidonia Sea Forum τους βασικούς άξονες της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό, τις λιμενικές υποδομές και την κρουαζιέρα, δίνοντας έμφαση στην ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και περιβαλλοντικής, κοινωνικής ευθύνης.
Ο Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο Posidonia Sea Tourism στο Ηράκλειο της Κρήτης τόνισε πως ο τουρισμός συμβάλλει σε ποσοστό σχεδόν 10% στο ΑΕΠ της ΕΕ και υποστηρίζει πάνω από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο τουρισμός δεν είναι απλώς αριθμοί, είναι και γέφυρες πολιτισμών». Ο τουρισμός στην Ευρώπη το 2024 ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του κλάδου.
Η ραγδαία αύξηση των παγκόσμιων τουριστικών ροών δημιουργεί προκλήσεις τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις τοπικές κοινότητες. Ο Επίτροπος σημείωσε ότι οι επισκέψεις αυξήθηκαν κατά 55% τα τελευταία πέντε χρόνια, την ώρα που το ενδιαφέρον για βιώσιμο τουρισμό αυξήθηκε κατά 32%, ιδιαίτερα στους νέους. Η στρατηγική της ΕΕ εστιάζει τόσο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όσο και στην αποτροπή του φαινομένου του υπερτουρισμού.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον αυξανόμενο ρόλο των κρουαζιερόπλοιων και των λιμένων, με έμφαση στον Πειραιά και το Ηράκλειο. Όπως είπε, τα λιμάνια δέχονται πίεση από τη διαρκή αύξηση των αφίξεων και πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους. Ανακοίνωσε πως η Κομισιόν επεξεργάζεται μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα λιμάνια, η οποία θα καλύπτει θέματα ασφάλειας, ενέργειας, κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης εξωτερικών προκλήσεων.
Η ανάγκη ενίσχυσης της υποδομής, ειδικά στα μικρότερα λιμάνια και τα νησιά, αποτέλεσε βασικό σημείο της ομιλίας. Ο Επίτροπος υποσχέθηκε στήριξη μέσα από το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επενδύσεων, με στόχο την έξυπνη, βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη. Παράλληλα, σημείωσε πως τα ιδιωτικά κεφάλαια μπορούν να κινητοποιηθούν με σαφή και διαφανή δεδομένα.
Ο επίτροπος αναφέρθηκε σε καλές πρακτικές διαχείρισης προορισμών, όπως η χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για τον έλεγχο των ροών επισκεπτών. Ειδική αναφορά έγινε στην Κρήτη και την Κνωσό, με έμφαση στην ανάγκη να παραμένει η εμπειρία αυθεντική ενώ ταυτόχρονα να αποσυμφορείται η πίεση στους πόρους και τις υποδομές.
Ο επίτροπος πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Διοίκησης Τουριστικών Προορισμών (ΔΜΟ), που θα έχει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση και διαχείριση του τουριστικού ρεύματος. Έδωσε έμφαση στον ρόλο των περιφερειών και των δήμων, λέγοντας πως η ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Η βιωσιμότητα, υπογράμμισε, είναι η μόνη βιώσιμη στρατηγική για την επιτυχία των ευρωπαϊκών προορισμών.
Πηγή : newmoney.gr