ΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ LLOYDS

Προσωπικότητες της Ελληνικής ναυτιλίας βραβεύτηκαν στο πλαίσιο των 17ων Ετήσιων, Ελληνικών Ναυτιλιακών Βραβείων της Lloyd’s List που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το βράδυ της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα:

Προσωπικότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας ψηφίστηκε η Άννα Αγγελικούση η οποία με τους γιούς της Φραγκίσκο και Αντώνη έχουν σε τροχιά ανάπτυξης τον Όμιλο με νεότευκτα πλοία. Δραστηριοποιούνται στα LNG στα δεξαμενόπλοια και στα φορτηγά πλοία με αντίστοιχες εταιρείες.

Το Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής απονεμήθηκε στoν Αθανάσιο Μαρτίνο της Eastmed και Διοικητής του Αγίου Όρους με μεγάλη φιλανθρωπική δράση. Ελέγχουν με 5 επιτυχημένες εταιρείες όλη οικογένεια των Μαρτίνων. Αφιέρωσε το βραβείο στη μητέρα του Αθηνά και στη σύζυγό του Μαρίνα με την οποία είναι παντρεμένη 49 χρόνια.

Το βραβείο The Sustainability Award απονεμήθηκε στο «Τyphoon Project» εμπνευσμένο από τον Θανάση Λασκαρίδη και στόχο έχει να είναι καθαρές οι ελληνικές ακτές. Το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη αγόρασε το μοναδικό ειδικής κατασκευής πλοίο στη Μεσόγειο και το έριξε στη μάχη για τον καθαρισμό των δυσπρόσιτων ελληνικών ακτών που μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους.Γενικότερα, το «Project Typhoon» εκπληρώνει το μεγάλο όραμα του εμπνευστή και ιδρυτή του Κοινωφελούς Ιδρύματος, του Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ο οποίος έχει από χρόνια θέσει ως στόχο να συμβάλει καθοριστικά στον καθαρισμό των ελληνικών ακτών από τα παντός είδους απορρίμματα.

Το Ιδρυμα Λασκαρίδη επιτελεί ήδη σημαντικό έργο στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω των δικών του προγραμμάτων και της υποστήριξης του έργου άλλων φορέων. Το «Project Typhoon» έρχεται να συμπληρώσει αυτό το έργο, με τη φιλοδοξία να αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτού του μοναδικού στη Μεσόγειο πλοίου. Είναι ένα σκάφος ιδανικό για να καθαρίσει τις απρόσιτες ακτές της χώρας μας, αυτές που δεν προσεγγίζονται από συμβατικά μέσα και προσπάθειες μικρής κλίμακας.

-Το βραβείο Νέας Γενιάς (New Generation Shipping Award) απονεμήθηκε στην κα Σουζάνα Λασκαρίδη για τη καινοτόμα και αναπτυξιακή δραστηριοποίηση της στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία μέσω του Ομίλου Laskaridis και την περιβαλλοντική της ευαισθησία και στήριξη μέσω έργων της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος . Παραλαμβάνοντας το βραβείο η κα Σουζάνα Λασκαρίδη ζήτησε από τις ναυτιλιακές εταρείες και τους διεθνείς Οργανισμούς να σταθούν αλληλέγγυοι στους ναυτικούς με κάθε τρόπο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας. Επίσης ζήτησε να υπάρξει στήριξη στα νέα παιδιά που ακολουθούν το ναυτικό επάγγελμα και θα είναι η επόμενη γενιά της ελληνικής ναυτιλίας.

Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς-Tanker Company. Δόθηκε στην Okeanis Eco Tankers εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νορβηγίας. Το βραβείο παρέλαβε ο Γιάννης Αλαφούζος τονίζοντας ότι η εταιρεία έχει έναν πολύ νέο στόλο. Έδωσε τα εύσημα στους εργαζόμενους στην εταιρεία στη στεριά και στη θάλασσα ενώ τόνισε ότι είναι μια εντυπωσιακή δουλειά να απασχολήσει με τη ναυτιλία και τον τομέα των δεξαμενόπλοιων. Η εταιρεία παρέλαβε 10 νεότευκτα πλοία και διαχειρίζεται στόλο από 17 δεξαμενόπλοια, ενώ συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Το βραβείο Εταιρεία Φορτηγών Πλοίων –(Dry Cargo Company of the Year) δόθηκε στην Atlantic Bulk Carriers της οικογένειας Κουμάνταρου που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία εδώ και 70 χρόνια. Είναι από τις λίγες εταιρείες που συνεχίζουν να επενδύουν στις ναυπηγήσεις πλοίων. Διαχειρίζεται στόλο από 21 πλοία. Μέσα στο 2020 παρέλαβε δύο panamax φορτηγά πλοία τα οποία ενέγραψε στο ελληνικό νηολόγιο. Είναι εταιρεία που στηρίζει την ελληνική σημαία ενώ ακολουθεί περιβαλλοντική στρατηγική.

Επιβατηγός Εταιρεία της Χρονιάς(Passenger Line of the Year): Το βραβείο απονεμήθηκε στο Attica Group για δεύτερη φορά τα τελευταία 10 χρόνια για την αναπτυξιακή της πολιτική και την στήριξη σε δύσκολους καιρούς της ελληνικής ακτοπλοΐας και των νησιωτών σε δύσκολες γεωπολιτικές εποχές, την εξασφάλιση της τροφοδοσίας των νησιών και στήριξη του τουρισμού.

Βραβείο Ναυτιλιακός Μεσίτης της Χρονιάς (Shipbroker of the Year). Η Seaborne Shipbrokers νέα εταιρεία που ξεκίνησε δυναμικά. Τα στελέχη της αναζητούν συνεχώς τρόπους να δραστηριοποιούνται σε νέους τομείς τόσο στην χρηματοδότηση όσο και στις ναυπηγήσεις.

Το Βραβείο Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς (Shipping Financier of the Year) πήγε στην Alpha Bank η οποία αύξησε το ναυτικό της χαρτοφυλάκιο σε μία εποχή που πολλές τράπεζες αποσύρθηκαν από τη Ναυτιλία. Έχει χαρτοφυλάκιο 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στηρίζει τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Το βραβείο Piraeus International Center δόθηκε στην ONEX Shipyards για τη συμβολή της στην αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα με το ναυπηγείο του Νεωρίου και της Ελευσίνας ενώ διεκδικεί τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το βραβεία της Lloyd’s List δίνεται για πρώτη φορά σε ναυπηγείο. Ο διευθύνων σύμβουλος Πάνος Ξενοκώστας έκανε αναφορά στα έως τώρα πεπραγμένα αλλά και στα σχέδια για το μέλλον. Έκανε ειδική αναφορά στο Αμερικάνο Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ , στους Έλληνες εφοπλιστές που στηρίζουν την επένδυση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό.

Tο Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος (Technical Achievement) κέρδισε η Psyctotherm.

Το βραβείο «Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς», κέρδισε ο Guy Plotten γενικός γραμματέας του διεθνούς ναυτιλιακού Επιμελητηρίου -International Chamber of Shipping για τη συμβολή στη λύση τυ υπ’ αριθμόν 1 προβλήματος της ναυτιλίας μέσα στην πανδημία. Την ασφαλή αντικατάσταση πληρωμάτων που ήταν εγκλωβισμένα στα πλοία και δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους ούτε να πάνε στα πλοία οι αντικαταστάτες τους.

Το Safety Award απονεμήθηκε στην VENLYS Maritime Specialisations Services

Το βραβείο Πλοίο της Χρονιάς (The Ship of the Year Award) δόθηκε στο Excelerate Sequoia του Ομίλου Αγγελικούση είναι η πρώτη ελληνικών συμφερόντων πλωτή τερματική μονάδα αποθήκευση και αεριοποίησης, γνωστής στην αγορά αυτή ως Floating Storage & Regasification Unit, ή FSRU. Το κόστος ναυπήγησης του πλοίου υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Το βραβείο παρέλαβε η Μαρία Αγγελικούση.

– Το βραβείο για την Εκπαίδευση ή την Επιμόρφωση (Education or Training Award) απονεμήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Το Big Data Award απονεμήθηκε στην METIS Cyberspace Technology

Greek Shipping Newsmaker ανακηρύχθηκε ο Μιχάλης Σακέλλης πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας. Όπως επεσήμανε το 2021 ίσως είναι χειρότερο για την επιβατηγό ναυτιλία από τ ο 2020 λόγω της πανδημίας.

Ναυτικός της χρονιάς ανακηρύχθηκε ο Απόστολος Αποστολάκης ο ποίος ως πλοίαρχος του “Ελ.Βενιζέλος” της ΑΝΕΚ που εργάζεται επί 20 χρόνια αντιμετώπισε με επιτυχία το πλήγμα από τον κορονωνιό στο πλοίο του το ο ποίο ήταν ναυλωμένο από ξένη εταιρεία. Τους κράτησε όλους ασφαλείς.

Πηγή: protothema.gr