ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2018;

Το βράδυ της Τρίτης 19 Ιουνίου ανακοινώθηκαν, τα «50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2018». Στην κορυφή από τη δεύτερη θέση του 2017 αναδείχθηκε πάλι (ήταν πρώτο και το 2016) το κορυφαίο Osteria Francescana του απόλυτου Massimo Bottura στην Modena της Ιταλίας.

Τα φετινά βραβεία φιλοξενήθηκαν στην καρδιά της χώρας των Βάσκων, στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Με μια σειρά από ομιλίες από τους καλύτερους μάγειρες του κόσμου αλλά και πολύ καλό φαγητό με ισπανικό άρωμα, η πολυπόθητη λίστα ανακοινώθηκε σε μια λαμπρή τελετή που δεν έλειψε κανείς.

Πώς όμως βγαίνει η πολυπόθητη λίστα και ποιοι είναι αυτοί που καθορίζουν τους κορυφαίους κάθε χρονιάς της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής;

Η Ακαδημία η οποία αριθμεί περισσότερα από 1000 μέλη αποτελείται από σεφ, εστιάτορες και γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο. 40 μέλη ανά περιοχή, σε σύνολο 26 περιοχών ανά τον κόσμο ψηφίζουν κάθε χρόνο τα αγαπημένα τους εστιατόρια.

Κάθε μέλος ψηφίζει 10 εστιατόρια που ανήκουν στην περιοχή του με σειρά προτίμησης. Σε διάστημα 18 μηνών από τη δημοσίευση της λίστας τα μέλη καλούνται να ψηφίσουν 6 εστιατόρια της περιοχής τους και τουλάχιστον άλλα 4 από διαφορετική περιοχή.

Επίσης, τουλάχιστον το 25% των μελών ανανεώνεται κάθε χρόνο για να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε αυτούς που κατέκτησαν την κορυφή ανά ήπειρο:

Καλύτερο εστιατόριο στην Ευρώπη:

Osteria Francescana, Modena, Italy (No.1)

Ο Massimo Bottura, chef του Osteria Francescana.

Ο Massimo Bottura, chef του Osteria Francescana

Μπορεί η Osteria Francescana να κατακτά την κορυφή των κορυφών αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα διακριτικό εστιατόριο σε μια επαρχιακή πόλη της Ιταλίας με μακρά όμως ιστορία στο φαγητό. Με έμφαση στα ντόπια υλικά και στη σύγχρονη ιταλική κουζίνα ο Bottura σάς υπόσχεται μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Καλύτερο εστιατόριο στη Βόρεια Αμερική:

Eleven Madison Park, New York, USA (No.4)

Το ανανεωμένο Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης.

Το ανανεωμένο Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης | © Gary He

Έχοντας κατακτήσει την κορυφή το 2017 το Eleven Madison Park «έπεσε» στο Νο.4 για φέτος. Αυτό εξηγείται αφού λίγο αφότου ανακοινώθηκε το εστιατόριο έκλεισε για ανακαίνιση. Η κουζίνα του περιγράφεται ως σύγχρονη ευρωπαϊκή με επιρροές Νέας Υόρκης.

Καλύτερο εστιατόριο στην Ασία:

Gaggan, Bangkok, Thailand  (No.5)

Ο Gaggan Anand την ώρα της δημιουργίας.

Ο Gaggan Anand την ώρα της δημιουργίας | © VASCO CELIO

Το Gaggan βρίσκεται στην κορυφή των εστιατορίων της Ασίας την τελευταία δεκαετία. Η κουζίνα του χαρακτηρίζεται ως δημιουργική ινδική και πολλά από τα πιάτα τα απολαμβάνεις με το χέρι. Προλάβετε γιατί ο σεφ Gaggan Anandανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εστιατόριο το 2020 και θα μετακομίσει στην Ιαπωνία για κάτι καινούργιο.

Καλύτερο εστιατόριο στην Νότια Αμερική:

Central, Lima, Peru  (No.6)

Το ζευγάρι εν δράση.

Το ζευγάρι εν δράση

Το Central είναι ένα εστιατόριο με οικογενειακό χαρακτήρα. Το ανδρόγυνο Virgilio Martínez και Pia León κρύβονται πίσω από την επιτυχία του. Η León τρέχει την κουζίνα όταν ο Martínez επιβλέπει το μενού. Με επιρροές από τα αμέτρητα υλικά του Περού, όπως το καλαμπόκι και η πατάτα, το μενού διατηρεί ένα σύγχρονο περουβιανό χαρακτήρα.

Καλύτερο εστιατόριο στην Αυστραλία:

Attica, Melbourne, Australia  (No.20)

Άποψη του εστιατορίου Attica.

Άποψη του εστιατορίου Attica

Το Attica λέγεται ότι χαρίζει στους καλεσμένους του μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία. Με σπάνια υλικά όπως το καγκουρό ή επιλεγμένα είδη καραβίδας marron ο Νεοζηλανδός σεφ Ben Shewry υπόσχεται ιδιαίτερες γεύσεις στο ζεστό περιβάλλον του εστιατορίου.

Καλύτερο εστιατόριο στην Αφρική:

The Test Kitchen, Cape Town, South Africa (No.50)

Το έντονο βιομηχανικό στυλ κυριαρχεί στο Test Kitchen.

Το έντονο βιομηχανικό στυλ κυριαρχεί στο Test Kitchen | © The Test Kitchen

Η κουζίνα του Τhe Test Kitchen, του πρώτου εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας στο Cape Town, χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη με ασιατικές επιρροές. Ανάλογα με την εμπειρία διαλέγεις το «σκοτεινό» δωμάτιο με χαμηλά τραπεζάκια και χαλαρές πολυθρόνες ή το «φωτεινό» με έντονο βιομηχανικό στυλ.

Πηγή: elculture.gr

10
10